Obavijesti

Lifestyle

Komentari 46

Zbog spirale dobila infekciju i sepsu od kojih je skoro umrla

Nakon godina borbe protiv urinarnih infekcija Linsey LeTubb je dobila upalnu bolest zdjelice i sedam centimetara apscesa na jajovodu koje je uzrokovala spirala, a na kraju i sepsu...

VIDEO

Linsey LeTubb (38) iz Gwenta u Južnom Walesu, stavila je spiralu nakon rođenja kćeri 2011. godine. u tom trenu to se činilo kao najjednostavnija i najjeftinija kontracepcijska metoda. 

Međutim, 2016. godine dobila je urinarnu infekciju koju nikako nije mogla izliječiti, čak niti s antibioticima. 

- Prvih par godina sve je bilo u redu, do prije tri godine kad sam počela dobivati urinarne infekcije. Ali to je bilo nešto s čim sam se konstantno borila. Stalno sam pila antibiotike - ispričala je Linsey.

Dvije godine kasnije, u ljeto 2018. je osjetila jaku probadajuću bol u preponama zbog koje je otišla kod ginekologa te je dobila još antibiotika. Dva dana kasnije bol je postala toliko intenzivna da nije mogla ni hodati te je završila u bolnici.

- Jedno jutro sam se probudila s nevjerojatnom boli u donjem dijelu trbuha i preponama, a samo dva dana kasnije sam bila na putu u bolnicu jer od tolike boli nisam mogla ni hodati - prepričava.

Liječnici su joj dijagnosticirali upalnu bolest zdjelice, sedam centimetara apscesa na jajovodu koje je uzrokovala spirala i sepsu. Upalna bolest zdjelice je infekcija gornjeg dijela ženskog spolnog sustava: vrata maternice, tijela maternice, jajovoda i jajnika, te se mogu stvoriti apscesi. Česti simptomi i znakovi obuhvaćaju bol u donjem dijelu trbušne šupljine, iscjedak iz cerviksa i neredovita krvarenja na rodnicu. Komplikacije obuhvaćaju neplodnost, kroničnu bol u zdjelici i ektopičnu trudnoću piše MSD.

Prilikom dolaska u bolnicu doktori su ju pregledali i ustanovili da zbog natečenog tkiva ne mogu izvući spiralu, pa su odlučili joj dati antibiotike kako bi se prvo izborili sa samom upalom. U bolnici je tim medicinskih sestara nadgledalo njezino stanje dok su joj intravenozno davali koktel od četiri antibiotika. 

- Nisam mogla ni glavu podići. Stalno sam bila na rubu svijesti - rekla je Lindsey.

- Rekli su mi da imam sepsu koju je uzrokovala spirala, budući da je spirala prvo uzrokovala upalnu bolest zdjelice i sedam centimetra apscesa koji je doveo do sepse - objasnila je.

Vratila se s medenog mjeseca i saznala prestrašnu dijagnozu
Vratila se s medenog mjeseca i saznala prestrašnu dijagnozu

Nakon deset dana borbe protiv sepse, doktori su njezinoj obitelji rekli da je dovedena u bolnicu u zadnji tren. Da je došla malo kasnije, vjerojatno ne bi preživjela. 

Sljedeći dan, kad se smanjila oteklina na zdjelici, doktori su izvukli spiralu. Čak dva tjedna nakon što su ju otpustili iz bolnice nije mogla hodati, a mjesecima se loše osjećala - imala je mučnine i osjećala povremenu bol u zdjelici.

Iako se većina stručnjaka slaže da spirala ne povećava rizik od upalne bolesti zdjelice, britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) također navodi da postoji mali rizik od dobivanja infekcije u prvih 20 dana nakon umetanja spirale, a ako se na vrijeme ne liječi može dovesti do infekcije zdjelice.

- Ovakva sitacija je jako rijetka. Čak ne mogu reći ni koliko je to mali postotak, ali jako je rijetko. Može se dogoditi infekcija, aktivna mikoza, i tijekom svoje bolničke prakse sam imao takve upale i apscese, ali ne ovako nešto - komentirao je profesor Damir Eljuga.

- Gledajući unatrag, od prvog trenutka kad sam stavila spiralu osjećala sam se nelagodno rekla je za Daily Mail. Nebrojeno puta sam išla kod svojeg ginekologa jer sam imala grčeve ili sam bila natekla ili zbog urinarnih infekcija. Iako sam dobila antibiotike za infekcije, oni su ciljali donji dio trakta, a ne gornji - ispričala.

- Bitno je nakon ugradnje spirale ići na redovite preglede, jer se umetanjem stvara upalno žarište i uz spiralu se uvijek može pojaviti neka infekcija, ali i to je jako rijetka priča - dodaje doktor Eljuga.

Nakon svega što je prošla i potpuno se oporavila, Linsey je odlučila podijeliti svoju priču kako bi upozorila žene da se informiraju o potencijalnim komplikacijama vezanima za ovaj oblik kontracepcije.

'Taksist u Hrvatskoj me pitao: Koji je to k**** na tvojem licu'
'Taksist u Hrvatskoj me pitao: Koji je to k**** na tvojem licu'

- Želim upozoriti žene da odu na pregled prije i nakon umetanja spirale, jer mi je sestra prilikom pregleda rekla da ovakve infekcije kakvu sam ja imala često vidi kod žena koje imaju spiralu. Ja o tome nisam imala pojma kao mogućoj posljedici kad sam se na nju odlučila - rekla je Linsay.

- Također, bitno je da žene znaju kad treba spiralu ukloniti - dodaje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku