Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Zbog stresa opada kreativnost, povećajte je uz ovih 5 savjeta

Zbog stresa opada kreativnost, povećajte je uz ovih 5 savjeta
1

Razvijanje kreativnog procesa i mogućnost uključivanja mogu povećati i pooštriti poduzetništvo u bilo kojoj fazi. Počnite izražavati svoje ideje bez cenzuriranja, pišite, skicirajte ideje...

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

U ČEMU JE ZAPRAVO PROBLEM KOD LJUDI KOJI UVIJEK I SVUGDJE KASNE

Naš mozak može se reći 'slabi' u performansama i sposobnostima rješavanja problema kad smo opterećeni kroničnim stresom, piše Business Insider.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

05:38

Razvijanje kreativnog procesa i mogućnost uključivanja mogu povećati i pooštriti poduzetništvo u bilo kojoj fazi. Možda ćete naći proizvode ili usluge koji prije mjesec dana nisu ni postojali ili rebalansirati svoj proračun. Ili možda projekt na kojem sada radite treba dovršiti brzo i s manje resursa. 

Pomozite si osloboditi više pobjedničkih ideja pomoću jednog od ovih pet alata koji su dizajnirani kako bi ubrzali vašu kreativnost:

1. Počnite pisati

Česta je prepreka kreativnom rješavanju to što neke stavke od početka do kraja uređujemo; naši standardi su previsoki tijekom onoga što bi trebalo biti neuredna, neslavna faza stvaranja ideja.

Da biste u potpunosti oslobodili svoje misli, razmislite o slobodnom pisanju, aktivnosti koju je Peter Elbow formalno definirao 1973. (ali koju su stoljećima koristili veliki autori). 

Slobodno pisanje prisiljava vas na neprestano pisanje, što ulazi u vaš tok svijesti i nadjačava vašu sklonost cenzuri i filtriranju vaših ideja.

Za poduzetnike koji uspijevaju u situacijama pod visokim pritiskom, uzmite u obzir aplikaciju Squibly's za pisanje. Ova besplatna aplikacija za omogućava vam da odredite vremenski period (i dodijelit će vam temu po želji) o kojoj ćete stalno pisati; ako zastanete više od pet sekundi, sve što ste napisali izbrisat će se. 

2. Uskladite svoju produktivnost s praćenjem vremena

Ako dobro reagirate na natjecanja, praćenje vremena može pomoći u produktivnosti. Razmislite o korištenju tajmera ili softvera za praćenje. 

Dreamstime

Postoje različita mišljenja o tome kako trebate pospješiti svoje radno vrijeme da biste bili najproduktivniji; neki poduzetnici se zaklinju u tehniku ​od 25 minuta rada i pet minuta odmora, dok ga drugi u potpunosti izbjegavaju.

3. Iskoristite moždane vijuge za rješavanje problema

'Brainstorming' je taktika koju je vodio Brian Tracy. U ovoj vježbi zapišete problem, a onda razmišljate o 20 jedinstvenih rješenja.

Thinkstock

Kao što Tracy ističe, prvih pet rješenja obično dolaze lako, sljedećih pet je izazovnije, a posljednjih deset prilično je mučno. Ovo ne samo da proširuje vaše kreativno razmišljanje, već može i ojačati vaše samopouzdanje pred izazovima poslovnim preprekama.

4. Vizualizirajte sljedeće korake 

Zapišite svoje ideje na papir. Zašto biti vezan riječima? Skiciranje se odnosi na bilježenje ili obradu informacija koje uključuju oblike, strelice, spremnike ili druge vizualne prikaze.

Verbalna funkcija i kognicija uglavnom žive u lijevoj hemisferi mozga, dok se vizualna funkcija obrađuje u desnoj hemisferi.

Skiciranje mogućih rješenja kroz konceptualne oblike i strukture moglo bi vam pomoći u otključavanju novih i svježih ideja. Ovaj umjetnički pristup čini nas motiviranijima.

5. Napravite pauzu od ekrana i radite nešto svakodnevno

Od 1980. do 2015. godine radna mjesta za koja su bile potrebne analitičke i socijalne vještine povećala su se za 94%, prema istraživačkom centru Pew. Obilje vremena na ekranu, međutim, može zapravo povećati stres i anksioznost i smanjiti fokus.

Uključite nešto praktično u svoj dan. Čak i ako je to sitnica poput organiziranja vašeg ormara ili dubokog čišćenja vašeg životnog prostora, ponovno ćete uravnotežiti mozak i vratiti se svježiji svome poslu.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

DRŽITE SE SVOJIH PRVOBITNIH ODLUKA I VJERUJTE SAMI SEBI

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku