Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Zbog vate u uhu je povraćao, imao napadaje, gubio pamćenje

Zbog vate u uhu je povraćao, imao napadaje, gubio pamćenje

Britancu su liječnici izvadili komadiće vate iz uha i dijagnosticirali mu rijetki oblik upale. Hrvatski liječnik upozorava da pri korištenju štapića za uši postoji i opasnost probijanja bubnjića

VIDEO

U bolnici u Coventryju u Engleskoj zabilježen je slučaj 33-godišnjeg muškarca, koji je želio ostati anoniman, a koji se srušio zbog infekcije uzrokovane komadićem vate sa štapića za uši koji mu je ostao u uhu. Patio je od napadaja, povraćanja, glavobolja i boli u lijevom uhu, a ispričao je da se u danima prije dolaska u bolnicu nije mogao sjetiti ni imena bliskih mu ljudi. Tada je počeo i povraćati, a kada se onesvijestio, završio je u bolnici.

Njegov ga je obiteljski liječnik bezuspješno liječio od jake infekcije uha, a kad su mu po dolasku u bolnicu u Coventryju snimili lubanju, liječnici su vidjeli u čemu je zapravo problem. Prošlogodišnji slučaj je otorinolaringolog Alexander Charlton nedavno opisao za medicinski časopis BMJ Case Reports, gdje je opisao da je pacijent zadnjih pet godina imao problema s boli u lijevom uhu, a da je povremeno u tom uhu i gubio sluh.   

- Iako je negirao druge neurološke probleme, pacijent je rekao da zaboravlja imena u zadnje vrijeme - napisao je dr. Charlton.

Liječnici koji su ga pregledali ustvrdili su da nema temperaturu, i da je fizički u odličnom stanju. Pokušali su ga liječiti i kurom antibiotika, za slučaj da je riječ o meningitisu, a kada ni to nije polučilo rezultate odlučili su pobliže pogledati samo uho.

Vidjeli su da mu je unutrašnjost ušnog kanala upaljena, i ispunjena komadićima vate. Nije objašnjeno koliko dugo su ti komadići, koji su uzrokovali ranice i upalu, bili u uhu pacijenta, s obzirom na to da je pet godina imao probleme s tim uhom.

Izvukli su vatu muškarcu iz uha i dijagnosticirali mu rijetku upalu zvanu nekrotizirajući otitis. Infekcije uha obično uzrokuje bakterija i pogađaju kanal uha i okolnu kost, ili kao kod ovog pacijenta i okolno tkivo, ali ne i mozak, a snimke su pokazale da se kod njega stvorio gnoj između kosti lubanje i mozga.

- Meni je nevjerojatno da netko ima toliko dugo problema s uhom i da nitko nije primijetio ostatke vate u uhu. Pa čovjek je pet godina imao probleme s uhom. Mislim, događa se da ljudima ostane komadić vate u uhu, ali onda dođu kod doktora i kažu mu da su si čačkali po uhu ili stavili vatu u uhu kako bi se zaštitili od upale uha, pa si ju preduboko gurnu i ne mogu ju izvaditi. To nije nešto neuobičajeno - komentirao je doktor Ivica Cvetković.

- Na drugu stranu, po meni je veća i češća opasnost od probijanja bubnjića, što se lako može dogoditi prilikom čišćenja uši štapićima. Ali, to se onda odmah počinje s liječenjem i načelno nema nekih posljedica. Problem je kad si probušiš bubnjić da si odmah u kontaktu s mozgom i onda se u to uho ne smije ništa kapati - objasnio je doktor.

Nakon šest dana intravenoznog antibiotika, količina gnoja se smanjila, a pacijent se potpuno oporavio za deset tjedana. Liječnici su napisali da je tura antibiotika izliječila upalu te da pacijent nije imao daljnjih neuroloških problema.

ŠOK U KRALJEVSKOJ OBITELJI: Meghan Markle priznala zašto bježi iz palače, ne može više ovako 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku