Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Zbogom hrpi iskaznica? EU sada želi uvesti digitalni novčanik

Zbogom hrpi iskaznica? EU sada želi uvesti digitalni novčanik

Već sad 19 država članica ima neki oblik ranije verzije ove ideje, no sad bi digitalni novčanik koji je najavila Europska komisija trebao biti kompatibilan u svim državama članicama EU

Europska unija sprema se na uvođenje digitalnog novčanika koji će predstavljati stvarni identitet građana, a zapravo se radi o aplikaciji koja će se koristiti kao zamjena za službene dokumente.

POGLEDAJTE VIDEO: Prvi hrvatski romobil koji radi putem aplikacije

Pokretanje videa ...

Tako bi korisnici samo preko jednog ID-a mogli koristiti niz privatnih i javnih usluga, primjerice platiti komunalne račune. Ideja je da to bude i digitalni oblik stvarnih dokumenata kao što je vozačka dozvola. Aplikacija bi se osigurala na više razina, otključavala bi se na klasičan način pomoću PIN-a, ali i skeniranjem otiska prsta te rožnice oka. Već sad 19 država članica ima neki oblik ranije verzije ove ideje o digitalnom novčaniku, no sad bi digitalni novčanik koji je najavila Europska komisija trebao biti kompatibilan u svim državama članicama EU.

Novčanik bi bio i svojevrsni sef za pohranjivanje dokumenata, ali bi olakšao mnogobrojne svakodnevne stvari kao što je iznajmljivanje auta u zračnoj luci. Putnik bi pomoću aplikacije mogao potvrditi svoj identitet i automatski dobiti elektronički ključ bez dugog čekanja u redovima. Planira se da bi digitalni novčanici trebali biti spremni za oko godinu dana, Europska komisija poslat će državama članicama i smjernice za tehnološka rješenja digitalnih novčanika. Još nisu poznati svi detalji, kao i to hoće li digitalni novčanik značiti da netko neće morati imati dokumente u fizičkom obliku (osobna, vozačka...). No za početak, korištenje novčanika bit će na dobrovoljnoj osnovi.

- Novi digitalni ID dat će svakom Europljaninu ključeve za svog digitalnog blizanca - rekao je Thierry Breton, povjerenik EU zadužen za digitalnu politiku u govoru početkom ove godine.

Zdrava je i jeftinija od svinjetine i trešanja: Srdele u ribarnicama nestanu već za nekoliko sati
Zdrava je i jeftinija od svinjetine i trešanja: Srdele u ribarnicama nestanu već za nekoliko sati

Postojat će i restrikcije pa se novčanik neće koristiti za marketinške svrhe, a i ljudi će sami odabirati koliko svojih informacije žele, primjerice, otkriti Googleu ili Facebooku.