Obavijesti

Lifestyle

Zdrava hrana za pse i mačke nastala u dogovoru s prirodom

Zdrava hrana za pse i mačke nastala u dogovoru s prirodom
9

Kako bi bile zdrave, a ljubimci duže živjeli Eukanuba i Iams hrane se proizvode: bez dodanih sintetičkih aroma, umjetnih konzervansa i bez dodanih umjetnih boja

VIDEO

Prije nego što su psi i mačke postali domaće životinje, njihova glavna hrana bilo je meso. I danas je ono njihov najvažniji izvor hranjivih tvari. Probavni sustav također je prilagođen probavi mesa (životinjskih bjelančevina) kao glavnog izvora prehrane. Inspirirani ovom baštinom i hranidbenim potrebama, mi u Eukanubi vjerujemo da svaki pas i mačka trebaju meso - a ne žitarice - kao glavni izvor bjelančevina. 

Bez obzira na njihovu veličinu, oblik ili pasminu u svakom se psu još uvijek mogu jasno vidjeti obilježja i značajke njihovog pretka – vuka, a u domaćoj mački njezin divlji predak. Njihova zubala su specijalizirana za hvatanje i usitnjavanje mesa. Snažni mišići zatvaraju vilicu snagom kojom se mogu drobiti kosti. 

Zato pse i mačke treba hraniti kako to njihova priroda zahtijeva. Zdravo hranjeni ljubimci su veseli, duže žive i bolje mogu izraziti svoju istinsku ljepotu. Sve Eukanuba i Iams proizvode, kao i ostale artikle za kućne ljubimce možete kupiti u web shopu: www.dalmino.eu

Zašto su Eukanuba i Iams najbolji odabir?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za zdravlje pasa i mačaka izuzetno su važna 4 glavna nosioca kvalitete hrana Eukanuba i Iams:

  • visoko kvalitetne bjelančevine životinjskog porijekla
  • izbalansirana prirodna vlakna
  • posebna mješavina žitarica
  • idealan omjer (5-10 : 1) masnih kiselina omega-6 i omega-3

Kao što je već spomenuto, u hranama Eukanuba i Iams koriste se kvalitetne bjelančevine životinjskog porijekla jer imaju veću biološku vrijednost od bjelančevina biljnog porijekla. One su potrebne za:

  • izgradnju mišića (više od 40% tjelesne mase čine mišići)
  • zdravu kožu i sjajnu dlaku (više od 30% dnevno konzumiranih bjelančevina koristi se za izgradnju zdrave kože i dlake)
  • opću vitalnost, reprodukciju, imunitet, za metaboličke cikluse

Kako bi hrana bila zdrava, Eukanuba i Iams se proizvode: 

  • bez dodanih sintetičkih aroma, 
  • bez dodanih umjetnih konzervansa, 
  • bez dodanih umjetnih boja.

Da li ste znali … 

…da se 65% imunološkog sustava vašeg psa i mačke stvara u probavnom traktu?

Crijeva su važan dio imunološkog sustava i linija unutarnje obrane. Zbog toga su zdrava crijeva i redovita probava ključ dobrog zdravlja, a namirnice koje pomažu održati to dobro stanje, od izuzetno velike važnosti. Prebiotici (FOS) u hrani potiču rast i aktivnost korisnih bakterija. Korisne bakterije pomažu održati štetne bakterije u ravnoteži.

Paul Iams, tvorac Eukanube, PRVI među proizvođačima hrane za kućne ljubimce, uvodi 1994.g PREBIOTIKE u hranu i to u Eukanuba veterinarsku hranu Intestinal Formula. Nakon toga PREBIOTICI se dodaju hranama namijenjenim psima s posebnim potrebama, a sada se PREBIOTICI nalaze u gotovo svim Eukanuba hranama za pse i Iams hranama za mačke.

Još je nekoliko izuma istraživačkog tima Paula Iamsa znatno unaprijedio kvalitetu prehrane kućnih ljubimaca:

  • JEDINSTVENA GLUKOSE BALANCE FORMULA, koja specijalnom mješavinom ugljikohidrata (patentirana u EZ) ječma i afričkog prosa uz dodatak kroma sprječava nagli porast šećera u krvi nakon obroka, što služi za bolju kontrolu glikemije, odnosno kao prevencija nastanku dijabetesa;
  • JEDINSTVENI DENTAL CARE SISTEM, koji osigurava zdravlje zuba za vrijeme i nakon obroka. U Eukanuba i Iams hrani za pse i mačke primijenjen je znanstveno najnapredniji sistem zaštite zuba. Granule Eukanuba i Iams hrane na površini sadrže mikro-kristale prirodnih mineralnih soli koji tijekom žvakanja skidaju naslage sa zuba. Nakon obroka oni se otapaju i na sebe vežu kalcij onemogućujući mu taloženje na zaostale naslage i nekoliko sati nakon obroka. Takav sistem zaštite zuba nalazi se u svim Eukanuba i Iams hranama za odrasle pse i mačke ne mijenjajući njihovu hranjivu vrijednost niti uobičajeni obujam i tvrdoću granula;
  • Idealan, uravnotežen omjer OMEGA–6 i OMEGA-3 esencijalnih masnih kiselina koje pomažu poboljšanju stanja kože i dlake, te ublažava svrbež što smanjuje češanje i ozljeđivanje kože;
  • GLUKOZAMIN I HONDROITIN SULFAT u proizvodima za velike i starije pse, za održavanje pokretljivosti, čvrstoće zglobova i regeneraciju hrskavičnog tkiva. 

DAILY CARE - svakodnevna hrana koja rješava povremene osjetljivosti pasa

Za pse koji imaju povremeno prhutavu kožu, mekanu stolicu, ukočene zglobove, prekomjernu tjelesnu težinu ili pokazuju izrazite znakove starenja, stručnjaci Eukanube pripremili su jedinstvenu liniju među dijetama koja može ukloniti spomenute pojave. 

Za dobrobit kućnih ljubimaca ali i njihovih vlasnika, preventivna zaštita bi trebala biti jedna od glavnih tema razgovora prilikom posjeta veterinaru. Ali većina vlasnika pasa traži pomoć kad već nastanu promjene u ponašanju ili općem stanju njihovog ljubimca. Za utjehu vlasnicima u većini slučajeva češće se radi o osjetljivosti nego o bolesti. 

Uzroci preosjetljivosti mogu biti razni. Neki psi imaju predispoziciju za pojavu određene preosjetljivosti, neke promjene mogu biti uzrokovane bolešću koju je pas nedavno prebolio, ili mogu biti povezane s promjenom okoliša. Istraživanja su pokazala da su najčešće specijalne potrebe kod pasa povezane s četiri određena područja: koža i dlaka, probavni sustav, prekomjerna težina i zglobovi. Eukanuba pokriva ta područja s 4 visoko kvalitetne hrane, zajedno s petim proizvodom koji je namijenjen starijim psima:

  • SENSITIVE SKIN – je hrana obogaćena prirodnim ribljim uljem izvorom esencijalnih masnih kiselina Omega-6 i Omega-3 koje podržavaju zdravlje kože i dlake. Kao jedini izvor bjelančevina upotrijebljene su riba i jaja, a kukuruz je jedini izvor ugljikohidrata. Neki psi imaju osjetljiviju kožu od ostalih. Povremeno je suha, bez sjaja i prhutava, a psi se svrbe. Iritaciju kože mogu uzrokovati razni čimbenici kao što su prljavština, nepovoljni vremenski uvjeti, sunce, nametnici – buhe, grinje, alergeni iz hrane ili peludi. Probleme s kožom pokazuje 31% pasa koji posjete veterinara.
  • SENSITIVE DIGESTION – je hrana obogaćena prirodnim prebiotičkim vlaknima koja podržavaju zdravlje probavnog sustava i korisnih bakterija unutar njega. Zdrav probavni sustav od velike je važnosti za dobro zdravlje i aktivan život. Neki psi imaju osjetljiviju probavu od ostalih što povremeno dovodi do pojave mekanog izmeta i vjetrova. Osjetljivost crijeva mogu uzrokovati neuravnotežena prehrana, nedostatak tjelesne aktivnosti, stres ili antibiotici. Probleme s probavom imalo je 29% pasa koji su posjetili veterinara.
  • SENSITIVE JOINTS – je hrana obogaćena prirodnom hrskavicom, hranjivom tvari koja je podrška zdravlju zglobova za dobru pokretljivost. Neki psi imaju osjetljivije zglobove od ostalih. Problemi mogu nastati tokom godina uslijed njihovog trošenja. Mogu biti genetske prirode, nastati zbog ozljede, pretjerane tjelesne aktivnosti ili tjelesne težine. Problemi sa zglobovima su najučestaliji zdravstveni problem pasa velikih pasmina: kod 40% pasa velikih pasmina (20% svih pasa) očekuju se degenerativne promjene na zglobovima.
  • OVERWEIGHT, STERILIZED – je hrana obogaćena L-karnitinom, prirodnim izgarateljem masti, koji pomaže gubljenju tjelesne težine i održavanju postignute. Sve češće susrećemo pse prekomjerne težine. Do 40% pasa danas je pretilo. Glavni razlog tome je prevelik unos hrane i premalo tjelesne aktivnosti. Kao posljedica javlja se veći rizik od pojave srčanih problema, dijabetesa i problema sa zglobovima.
  • SENIOR 9+ - je hrana obogaćena glukozaminom i kondroitinom, probiotičkim i prebiotičkim vlaknima, vitaminima i L-karnitinom. S više bjelančevina i masti – za dug, sretan i kvalitetan život. Starenje je dio života i promjene su neizbježne. Čak 75% promjena koje nastaju u starije doba određene su prehranom i stilom života. Zato je vrlo važno prilagoditi hranu seniorskim godinama kako bi ublažili neke od problema i omogućili kvalitetan život vašem psu koliko je moguće duže.

Eukanuba Veterinary Diet

Ukoliko se ljubimac ozbiljno razboli, i veterinar pregledom utvrdi dijagnozu, kao pomoć za brže uklanjanje posljedica bolesti, propisati će i određenu dijetu. U tu svrhu Eukanuba nudi cijelu liniju proizvoda pod nazivom Eukanuba Veterinary Diet

Kod naših ljubimaca najčešće se javljaju problemi s kožom i probavom za koje veterinari preporučuju dijete Eukanuba Dermatozis i Eukanuba Intestinal .

Bolesti kože kod kućnih ljubimaca nastaju iz više razloga, a preosjetljivosti (alergije) su među najučestalijima. Ako su pas ili mačka preosjetljivi, to često vodi do razvoja kožne upale. Znakovi su: crvenilo kože, prhutavost i neuredna dlaka bez sjaja. Kada ljubimac pati zbog upaljene kože, ona će ga svrbjeti, a takav svrbež tjera životinju da se intenzivno liže, svrbi pa i grize vlastitu kožu. Psima je naročito na svrbež osjetljiva ušna školjka. Posljedice su: opadanje dlake, rane, kraste i infekcija kože.

Tvari koje mogu uzrokovati alergijsku reakciju, alergeni, nalaze se posvuda. Neki ljubimci su alergični na slinu buhe koja dospijeva u kožu prilikom njenog ujeda. Drugi alergeni budu udahnuti, poput peludi, ili se nalaze u hrani.

Ispravna ishrana igra odlučujuću ulogu u normalizaciji stanja kože i dlake ljubimca. Hrana Eukanuba Dermatozis sadrži uravnotežen omjer Omega-6 i Omega-3 esencijalnih masnih kiselina koje ublažavaju svrbež što će smanjiti češanje i ozljeđivanje kože. Isto tako sadrži hipoalergene sastojke , tj. hranjive tvari koje malo vjerojatno uzrokuju alergijsku reakciju. Kada pas ili mačka pate od alergije izazvane hranom, alergen je obično bjelančevina. Eukanuba Dermatosis dijetna hrana sadrži samo jedan izvor bjelančevina i jedan izvor ugljikohidrata: ribu i krumpir u hrani za pse i janjetinu i ječam u hrani za mačke. Ovi sastojci hrane malo vjerojatno uzrokuju alergijsku reakciju.

Probavne tegobe često se javljaju kod pasa i mačaka. Simptomi su sljedeći: povraćanje i proljev, gubitak apetita, dehidracija i gubitak tjelesne težine. Ovakvi simptomi nastaju kada pas ili mačka pojedu pokvarenu hranu ili dođu u dodir s nekim otrovom. Mogu ih uzrokovati i paraziti te bakterijska ili virusna infekcija.

Povraćanje i proljev mogu biti uzrokovani i bolestima unutarnjih organa poput upale gušterače, kronične bolesti jetre ili upale crijevne stijenke. Kada neki od navedenih poremećaja otežaju probavu, ljubimac gubi na tjelesnoj težini i dehidrira. Samo veterinar pažljivim pregledom može utvrditi točan uzrok nastalih probavnih poremećaja. Za saniranje opisanih stanja vrlo je važno pružiti ljubimcu uravnoteženu hranu s esencijalnim hranjivim tvarima koja će pospješiti bržu normalizaciju probave.

Eukanuba Intestinal je hrana s tri naročite vrste vlakana koja pomažu u uspostavi zdrave crijevne sredine eliminacijom štetnih bakterija iz probavnog sustava. Visoko probavljivi sastojci hrane Intestinal osiguravaju njihovu potpunu apsorpciju i u uvjetima poremećene probave, a niska razina masnoća (u Intestinal hrani za pse) smanjuju pojavu proljeva. Uravnotežen omjer Omega-6 i Omega-3 esencijalnih masnih kiselina pomaže smanjenju upale crijevne stijenke.

Iz programa Veterinary Diets osim hrana Dermatozis i Intestinal Eukanuba nudi pomoć 

- kod stresa i gubitka tjelesne težine, odnosno povećanih energetskih potreba hranom High Calorie

- kod pojave mokraćnih kamenaca u mačaka, preporučuje se hrana Urinary Struvite,

- kod pretilosti i otežanog kretanja, za zdrav i učinkovit gubitak tjelesne težine, bez visokog sadržaja vlaknine, preporučuje se hrana Restricted Calorie,

- kod otežane pokretljivosti zglobova, kao hranidbena potpora za optimalnu tjelesnu težinu, zdrave zglobove i druge zdravstvene tegobe povezane sa starijom dobi, preporučuje se hrana Joint Mobility,

- kod kroničnog zatajenja bubrega, kao hranidbena potpora kod bubrežne insuficijencije, preporučuje se hrana Renal,

- kod dijabetesa, kao hranidbena regulacija poremećenog metabolizma glukoze, preporučuje se hrana Weight/Diabetic Control.

DHA

Odvajanje šteneta od majke donosi određenu dozu stresa. Da bi socijalizacija i uklapanje u novu obitelj prošlo što bezbolnije a trening i stjecanje poslušnosti budu što brži, pomaže DHA kiselina, veoma važan prehrambeni sastojak za izgradnju mozga. 

DHA (dokosaheksanoična kiselina) je važna Omega-3 masna kiselina koja podupire razvoj i rad mozga. Isto tako pozitivno djeluje na razvoj sluha i vida. 

Eukanuba je prva hrana za koju su vršene znanstvene studije i za koju je 2005. godine dokazano da je štenad koja se njome hrani pametnija i da brže uči. Dokazano je da štenad hranjena hranom s povišenom količinom DHA kiseline ima znatno veću dugoročnu memoriju od ostale štenadi hranjene hranom bez DHA. 

Budući da se po odbijanju od mlijeka mozak šteneta intenzivno razvija, u tom je periodu veoma važno kroz kvalitetnu hranu unositi u organizam povećane količine DHA kiseline. Krajnji rezultat su pametnija štenad koja brže uče. Povećana razina DHA nalazi se i u Performance hrani namijenjenoj odraslim radnim psima. 

Kako se zaštititi od krpelja?

Piroplazmoza ili babezioza bolest je koje se vlasnici pasa najviše boje. Kako i ne bi! Ljubimcu koji je jednom prebolio piroplazmozu, nikakva sredstva zaštite više neće moći jamčiti stopostotnu zaštitu. Zašto? Ljubimci koji prežive piroplazmozu ostaju subklinički inficirani, a uzročnik bolesti ostaje mirovati skriven u jetri i slezeni, čekajući pad imuniteta u psa kako bi se ponovo aktivirao i prodro u krvotok. Zato trebate dobro zaštititi psa da ne dobije prvi puta piroplazmozu.

U webshopu Dalmino.eu možete naći sve što je potrebno za zaštitu od krpelja. Svi su proizvodi potpuno prirodni i neškodljivi za ljude i ljubimce.

Predlažemo da prvo očistite prostor gdje Vaš ljubimac obitava s preparatom Capha Des Clean od Canine. Ph je neutralan i djeluje kao baktericid, te sigurno uništava parazite i jajašca nametnika. Ili upotrijebite Bio Schocker, potpuno prirodan proizvod neškodljiv i prilikom stalne upotrebe. Zatim bi trebalo oprati ljubimca u Petvital Verminex šamponu. Djeluje odbijajuće na nametnike, a ujedno hrani dlaku i uklanja neugodne mirise. Kad posušite dlaku, preporučljivo je nanijeti Petvital Verminex kapi koje imaju ulogu biološke zaštite protiv nametnika. Nanose se jednom tjedno i potpuno su bezopasne za djecu i trudnice, a mogu se nanositi i na mlade životinje.Osim navedenog ljubimcu možete oko vrata staviti Petvital Bio-zaštitnu ogrlicu. Kad djelovanje ogrlice oslabi, učinak možete obnoviti upotrebom Petvital tekućine za obnovu Bio-ogrlice tako da ju nakapate i time obnovite djelovanje. Najnovije sredstvo od Canine koje Vam možemo preporučiti za zaštitu od krpelja je repelent Petvital Novermin koji se nanosi jednom mjesečno na kožu, kapanjem. Proizvod je potpuno prirodan, i zadržava učinkovitost i nakon izlaganja kiši ili kraćeg kupanja. Ako primijenite većinu ili sve navedene preparate, vrlo je mala vjerojatnost da se krpelj primi na kožu. .

Eukanuba – jedna od vodećih svjetskih hrana za pse već je 20 godina prisutna na hrvatskom tržištu. Ujedno je time i hrana s najdužom tradicijom na ovom području. U nesumnjivu kvalitetu ove premium hrane uvjerili su se nebrojeni vlasnici pasa, uzgajivači, veterinari, članovi raznih udruga koje koriste pse kao pomoć u pronalaženju unesrećenih, pronalaženju mina, kao pomoć slabovidnim i slijepim osobama. Policija i vojska također koriste pse kao pomagače i korisne pratioce. Samo najbolja hrana može osigurati ispunjavanje ovih teških radnih zadataka. Eukanuba proizvodi su 100% potpuni i izbalansirani, sa svim potrebnim vitaminima i mineralima i podmiruju sve hranidbene potrebe pasa.

Stručno vijeće, koje čini 65 članova priznatih poslovnih i marketinških stručnjaka, kao i 23.000 hrvatskih potrošača, uvrstilo je Eukanubu među najbolje brandove na našem tržištu uvrštavanjem među vodeće tržišne marke – dodjelom priznanja Superbrand 2010.

Osim izuzetne brige za zdravlje kućnih ljubimaca kroz proizvodnju svjetski kvalitetne hrane, jedna od misija tvoraca hrane Eukanuba je i odgovornost prema okolišu. Sve su proizvodne aktivnosti usmjerene prema smanjenju emisije CO2. 

U samo godinu dana, europska postrojenja smanjila su potrošnju energije za 14%. Od siječnja 2011. godine uvođenjem turbina na vjetar postrojenje u Nizozemskoj, u Coevordenu gdje se proizvodi hrana Eukanuba, smanjilo je godišnju potrošnju električne energije za jednu trećinu. To znači milijun litara goriva manje i time smanjen negativni utjecaj na okoliš – a uz sve to, visoka kvaliteta proizvedene hrane nije se smanjila. 

Posjetite web shop  www.dalmino.eu

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara