Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Zdravi i ukusni kolači bez jaja, bijelog brašna i šećera

Zdravi i ukusni kolači bez jaja, bijelog brašna i šećera
3

Suhim voćem možete zasladiti jela, možete ih ubacitvati u kolače i kolačiće. Možete ga namočiti, nasjeckati ili izmiksati i njime puniti palačinke

Kolači pripremljeni od cjelovitog brašna i zaslađeni raznim vrstama slada od žitarica zadovoljavaju potrebu za slatkim, okus im je malo manje intenzivno sladak, a prehrambeno su mnogo vredniji. Šećer se u prijelaznoj fazi može zamijeniti medom, no on nije idealni zaslađivač jer sadrži jednostavne šećere - objašnjava Ana Janjatović Zorica, učiteljica prirodne kuhinje u Makronovi i autorica nekoliko kuharica.
- I bez šećera, bijelog brašna te jaja možete pripremiti ukusne kolače - ističe ona.
- Isplati se eksperimentirati i zamijeniti bijeli šećer zaslađivačima od slada, kao što su ječmeni, rižin i kukuruzni slad. Oni su vrlo kvalitetni, održavaju razinu šećera krvi stabilnom. Odlično se kombiniraju s orašastim plodovima. Rižin i kukuruzni slad vrlo su slatki i slični medu, dok je ječmeni pomalo gorkast. Kao zaslađivač se može koristiti i gusti jabučni sirup, koji je vrlo sladak, ali ima okus po voću, pa se ne slaže sa svim receptima. Ukusan prirodni zaslađivač je i javorov sirup, koji ima karakterističan okus po bombonima i svidjet će se onima koji jako vole slatko - savjetuje Ana Janjatović Zorica i dodaje:
- Suhim voćem također možete zasladiti jela, možete ih ubacitvati u kolače i kolačiće. Možete ga namočiti, nasjeckati ili izmiksati i njime puniti palačinke. Pasta pripremljena od lješnjaka i grožđica jako je slatka i može zadovoljiti i najveće sladokusce. Suho voće ima koncentrirane sastojke i vrlo je kvalitetno.
- Jaja su vrlo koncentrirana namirnica i nema ih potrebe stavljati u kolače. Bez jaja se mogu napraviti biskviti,  keksi, čak i palačinke; od brašna tipa 850 (polucrnog) i zobenog ili sojinog mlijeka. Brašno sadrži gluten, koji će povezati smjesu - tvrdi Ana Janjatović Zorica.
- Bijelo brašno je rafinirani proizvod u kojem od zrna pšenice nije ostalo mnogo. U njemu nema tragova ovojnice koja sadrži hranjive tvari, vitamine, minerale i vlakna. Možemo upotrijebiti cjelovito pšenično brašno, polucrno (tip 850) ili kombinirati s pšeničnim, kukuruznim, zobenim ili rižinim brašnom.
Umjesto kravljeg, koje mnogi ne podnose, može se rabiti zobeno, rižino ili sojino mlijeko (ili vrhnje). Zobeno je izvrsno jer sadrži sastojak koji pomaže smanjivanju kolesterola, a strukturom najviše podsjeća na kravlje - objašnjava Ana Janjatović Zorica.

KUGLICE OD ORAHA I ČOKOLADE
SASTOJCI: šalica lagano preprženih oraha, 5-6 sušenih šljiva,
2 rebra gorke čokolade, 2 žlice kukuruznog slada, žlica mirina, korica mandarine, mrvice rogača ili otopljena crna čokolada
Polovicu oraha sameljite, a drugu isjeckajte na manje komadiće. Čokoladu naribajte, šljive nasjeckajte na sitne komadiće, naribajte koricu mandarine. Mješavinu oraha, čokolade, sušenih šljiva i kore marelice prelijte zagrijanim sladom pomiješanim s mirinom. Oblikujte kuglice i uvaljajte u rogačeve mrvice ili u otopljenu čokoladu. Stavite u hladnjak na sat vremena.
Mirin je vrsta slatkastog rižinog vina koje se koristi za aromatiziranje slastica i drugih jela. Ima niski udio alkohola. Česti je začin u japanskoj kuhinji i može se nabaviti u trgovinama zdrave hrane.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
ANKETA Koliko novca smatrate da je pristojno dati za krizmu?
PROLJETNE FEŠTE

ANKETA Koliko novca smatrate da je pristojno dati za krizmu?

Nekada su se krizmanici veselili ručnom satu ili komadu nakita koje je poklanjao kum/a. Danas se na krizmu ide kao na svadbu, a većina ljudi daje novac