Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Zdravi u školskim klupama: Na vrijeme spriječite česte bolesti

Zdravi u školskim klupama: Na vrijeme spriječite česte bolesti
1

Na početku školske godine na djecu vrebaju prehlada, bakterijske infekcije kože, peta bolest, crijevna viroza i neugodne uši zbog kontakta s brojnim prijateljima

VIDEO

Nos koji curi, upaljeno grlo i kašalj simptomi su prehlade zbog koje će dijete možda morati izostati iz škole nekoliko dana.

- Mnoštvo djece prehladi se upravo početkom ili sredinom rujna. To je razumljivo jer se s ljetnih praznika vraćaju u školske klupe te su u doticaju s velikim brojem školskih kolega - objašnjava pedijatar Matther Piccaver. Djetetu je potrebno dati više tekućine te lijekove za bolno grlo ili snižavanje temperature, ako je ona povišena. Najbolja je prevencija često pranje ruku jer smanjuje mogućnost prijenosa prehlade. Dijete se može zaraziti i bakterijskom infekcijom kože ili impetigom.

- Simptomi su osip na koži, posebno oko lica, koji izgleda poput vlažnih krastica. Područje oko krastice obično je zahvaćeno crvenilom, kaže pedijatar. Kako se impetigo ne bi prenosio, preporučuje se ne dijeliti ručnike sa zaraženim i ne dirati područja na koži zahvaćena krastama. Liječnik može propisati recept za kremu koja će dezinficirati kožu. Još jedna od bolesti koja napada djecu školske dobi je takozvana peta bolest. Njezin su najočitiji simptom crvene mrlje na obrazima, a uz to djetetu može curiti nos, može imati povišenu temperaturu ili glavobolju. Bolest je obično blaga te se ne propisuju lijekovi, osim u slučaju povišene temperature kada je potrebno dati lijek za snižavanje.

Dijete se može zaraziti i crijevnom virozom. Simptomi viroze vrlo su neugodni - proljev, povraćanje i grčevi u trbuhu te traje nekoliko dana. Djetetu je potrebno dati više tekućine kako bi nadoknadilo onu koju gubi proljevom ili povraćanjem jer kod većine probavnih bolesti upravo je dehidracija najopasnija. Crijevna se viroza može brzo proširiti cijelim razredom, a dijete će se potpuno oporaviti nekoliko dana nakon zaraze.

Uši u kosi problem su cijele obitelji

Kako prepoznati: Najočitiji znak ušiju je svrbež glave. Kako biste provjerili je li riječ o ušima, potrebno je detaljno pregledati kosu i kožu glave, a ako je uistinu riječ o ovim parazitima, vidjet ćete gnjide koje čvrsto prianjaju za vlasi te se po tome razlikuju od, na primjer, prhuti.

Savjet: Na tržištu postoje mnogi preparati za borbu protiv ušiju, a jedan od najčešće korištenih je šampon. Kako se uši lako mogu prenijeti i na ostale članove obitelji, potrebno je poduzeti i mjere predostrožnosti - šamponom oprati vlasišta svih članova obitelji te oprati svu posteljinu, ručnike, kape i odjeću koja se navlači preko glave. Također je potrebno usisati sve podove i oprati namještaj. Osim toga, primijetite li uši kod djeteta, odmah obavijestite školu ili vrtić kako bi drugi roditelji provjerili ima li ih i njihovo dijete.

Lijekom protiv dječje gliste

Najčešći je parazit djece dječja glista. Simptom zaraze je svrbež oko anusa, zbog čega se dijete stalno češe. Gliste su vidljive golim okom, a izgledaju poput bijelih vlasi koje se pomiču. Lako ih se riješiti - jednom dozom lijeka poput mebendazola problem glista kod djeteta trebao bi biti riješen.

Uz šljokice će dijete naučiti važnost pranja

Osobito u sezoni gripe “oboružajte” dijete antiseptičkim maramicama. Kako biste ga potaknuli da što češće pere ruke, i kod kuće pranje pokušajte učiniti što zabavnijim. Na primjer, pokažite mu kako se bakterije zadržavaju ljepljivim šljokicama. Pospite ih po rukama, a on mora prati ruke dok ih ne skine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'