Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Želite napraviti kremasti rižoto? Ove pogreške morate izbjeći

Želite napraviti kremasti rižoto? Ove pogreške morate izbjeći

Rižoto nikada ne biste trebali samo ostaviti na vatri da se kuha, ali ne biste ga trebali ni konstantno miješati jer ćete uništiti teksturu. Radite to povremeno i polagano, jednom svakih 30 sekundi

Rižoto je posebno jelo i iako djeluje jednostavno, kako biste dobili onaj pravi, 'al dente' rižoto koji je kremast i gust treba paziti na puno koraka. Ako ga prekuhate ili previše miješate izgubit ćete kremastu, bogatu teksturu po kojoj je rižoto poznat.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:47

- Kuhanje rižota nije tako jednostavno kao što izgleda. Postoji prava vještina u tome -  objašnjava kuhar Antonio Salvatore i navodi pogreške koje treba pri tome izbjeći:

1. Pogrešna riža

Najvažnija stvar pri pripremi rižota je odabir prave riže jer duga ili sushi zrna neće biti dobra. Dobar izbor za rižoto su Arborio ii Carnaroli jer sadrže dosta škroba pa će jelo ispasti kremastije. Unatoč upijanju tekućine neće se raskuhati, već će u unutrašnjosti ostati kompaktna, čvrsta, kaže Salvatore.

Evo kako sve možete iskoristiti brašno, a da nije za kuhanje: Čisti kosu i bakar, tjera mrave...
Evo kako sve možete iskoristiti brašno, a da nije za kuhanje: Čisti kosu i bakar, tjera mrave...

2. Ispiranje riže vodom

Rižoto mora zadržati svoju ljepljivu konzistenciju. Ispiranjem se uklanja škrob koji je potreban da bi rižoto bio kremast. 

3. Maslac umjesto ulja

Prema Salvatoreu, sve ovisi o sastojcima. Kuhar preferira ulje više nego maslac. Dok ulje posebno dobro ide uz rižoto s plodovima mora, maslac je bolji za jela na bazi povrća.

4. Konstantno miješanje

Rižoto nikada ne biste trebali samo ostaviti na vatri da se kuha, ali ne biste ga trebali ni konstantno miješati. Radite to povremeno i polagano, jednom svakih 30 sekundi, savjetuje kuhar. Neka bude uvijek na laganijoj vatri kako ne bi zagorjela.

Bogata povijest tjestenine: Neki su je ostavljali i u oporukama
Bogata povijest tjestenine: Neki su je ostavljali i u oporukama

5. Prekuhavanje

Jedan od najsigurnijih načina da uništite rižoto je prekuhavanje, kaže Salvatore. Za kuhanje rižota ne treba vam više od 20 minuta kako bi postigao svoju idealnu al dente teksturu.

Fotolia

6. Dodavanje završnih sastojaka

Lovorov list, ribani sir, peršin, maslac se dodaju na samom kraju, a arome poput limunove i narančine korice i soka dodaju se tijekom kuhanja, piše foodandwine.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4