Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Želite početi živjeti zajedno? Šest znakova da je prerano

Želite početi živjeti zajedno? Šest znakova da je prerano
7

Život s partnerom ne mora značiti i gubitak neovisnosti. To je uzbudljiva prekretnica u vezi. Vjerojatnije je da ćete prijelaz biti lakši ako upravljate očekivanjima, potičete otvorenu komunikaciju i održavate zdrave granice

VIDEO

Odluka o tome hoćete li se preseliti sa svojim partnerom ili ne - može se činiti važnom odlukom. Možda već neko vrijeme izlazite s nekim, a zajedničko useljenje čini se kao prirodan sljedeći korak. Ili možda potpisujete novi ugovor o najmu i jednostavno bi bilo jeftinije podijeliti najamninu s drugom osobom. Ali je li prerano da počnete živjeti zajedno i kako možete znati jeste li doista spremni?

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Krivila je svoj dobar izgled za to što nikada nije bila u ozbiljnoj vezi: 'Dečki me se boje' 00:58

Stručnjaci kažu da postoji mnogo čimbenika koje treba uzeti u obzir prije nego što se preselite s partnerom, od toga kako ćete se nositi s financijama do toga tko će oprati suđe nakon jela.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Najbolja veza – postoji li nešto takvo?
Najbolja veza – postoji li nešto takvo?

No, iznad svega, ključno je razgovarati o zajedničkim željama i očekivanjima kako biste bili sigurni da ste oboje usklađeni, inače bi zajednički život mogao učiniti više štete nego koristi.

Evo koliko biste trebali čekati prije nego se odlučite na zajednički život i što biste trebali uzeti u obzir prije nego napravite iskorak, prema riječima terapeuta.

Kao i svaka velika odluka, izbor da se preselite s partnerom je osobni. Samo vi možete odrediti vremenski okvir koji vam odgovara.

 - Ne postoji konkretan odgovor na ovo pitanje osim onoga što najbolje funkcionira za oba partnera - kaže Beth Gulotta, psihoterapeutkinja.

Ovdje je važno zajednički donijeti jasnu, promišljenu odluku - biti iskren i jasan u pogledu svoje spremnosti i razloga zbog kojih želite živjeti zajedno.

- Općenito govoreći, najbolje vrijeme da se preselite s nekim je nakon što ste imali jasan, otvoren razgovor o svojoj budućnosti i oboje ste 100% usklađeni. Pravo vrijeme je kada se oboje slažete da svoju vezu želite podići na višu razinu - kaže terapeutkinja, bračna savjetnica i stručnjakinja za veze Lesli Doares.

Fotolia

Potrebno je razgovarati o tome što znači zajednički život.

- Oboje se osjećate ugodno zbog sporazuma i možete se obvezati da ćete ga se pridržavati. Ako veza postaje ozbiljna i razgovarali ste o financijama, odgovornostima i zajedničkim namjerama za život, najvjerojatnije ste spremni krenuti zajedno. Za neke to može biti nekoliko mjeseci, a za druge godine - dodaje.

Studija Sveučilišta Stanford o američkim parovima i njihovim obrascima zabavljanja pokazala je da se 25% parova uselilo zajedno nakon četiri mjeseca, 50% nakon godinu dana, a 70% nakon dvije godine. Ali nakon četiri godine veze, 10% parova još uvijek nije napravilo skok za zajednički život - što pojačava ideju da izbor uvelike ovisi o osobnim preferencijama.

Neha Prabhu, bračna i obiteljska terapeutkinja koja se specijalizirala za predbračno savjetovanje, kaže da je, kada se radi o određivanju vremenskog okvira, 'zašto' važnije od 'kada'.

- Ne postoji vremenski okvir koji odgovara svima. Ako razmišljate o zajedničkom životu, nemojte samo dopustiti da se to dogodi. Potičem sve da prvo razmotre zašto žele zajedno živjeti i kako bi to koristilo njihovoj specifičnoj vezi - objašnjava Neha.

Može li prerano zajedničko stanovanje uništiti vezu?

Stručnjaci kažu da prerano useljenje može naštetiti vezi. Ako se s nekim preselite prerano, riskirate da još uvijek budete u fazi medenog mjeseca - kada se osjećate vrlo sretno, strastveno i privrženo partneru - ali je najmanje vjerojatno da ćete jasno vidjeti njihove mane . Zajednički život može pojačati razlike, pa ako još niste uspostavili čvrste temelje, možda ćete se suočiti s nekim izazovima.

- Prebrzo useljenje definitivno može stvoriti više sukoba i stresa u vezi - ističe Prabhu.

Kada živite s nekim, dinamika odnosa se mijenja.

Slično kao kada živite s cimerom, prijateljem ili članom obitelji, možete otkriti da odnos postaje napet ako se stalno viđate. Osim toga, veće su šanse da doživite sukob.

- Imam klijente koji su prekinuli gotovo odmah nakon što su krenuli zajedno živjeti - kaže Lauren Korshak, terapeutkinja i autorica.

Selidba i stresovi koji su se događali bili su prvi pravi izazovi s kojima su se suočili u vezi, dodaje.

Prije nego što se odlučite živjeti s nekim, Korshak preporučuje da imate čvrste temelje u zdravoj komunikaciji i rješavanju sukoba kako biste bili sigurni da veza neće postati stresna. Ako još niste uspostavili povjerenje, poštovanje i pokazali iskustvo u zajedničkom rješavanju sukoba, možda se useljavate prerano.

6 znakova da je prerano za zajedničko življenje:

1. Osjećate pritisak da živite zajedno

Ako krećete zajedno živjeti uglavnom zato što partner ili drugi kažu da biste trebali, stručnjaci preporučuju da napravite korak unatrag.

- Prirodno je imati miks emocija kada je riječ o zajedničkom životu. Ako osjećate pritisak, strah ili tjeskobu, pokušajte razumjeti izvor tih osjećaja prije nego donesete odluku - predlaže Prabhu.

2. Činite to samo iz praktičnih ili financijskih razloga

Ako potpisujete ugovor o najmu s partnerom iz čisto praktičnih razloga, bez obzira na emocionalni učinak, stručnjaci kažu da je vjerojatno prerano za selidbu.

- Ako je primarni razlog zajedničkog useljenja ušteda novca, razmislite dvaput prije nego što krenete dalje - upozorava Prabhu. Iako je ovo privlačna opcija, zajednički život je također mentalna, emocionalna i fizička obveza.

3. Ulazite u to kako biste 'spasili vezu'

U 99% slučajeva zajedničko useljenje ne bi trebalo smatrati niti koristiti kao 'rješenje' za probleme u vezi, kaže Korshak. Na primjer, ako se često svađate ili mučite uskladiti svoje užurbane radne rasporede, zajednički život neće nužno sve riješiti preko noći.

Ovih 7 stvari sretni parovi rade skupa: Jeste li vi među njima?
Ovih 7 stvari sretni parovi rade skupa: Jeste li vi među njima?

- Kada se ovome pristupi kao brzom rješenju, a ne kao namjernom i promišljenom procesu, zajedničko stanovanje vrlo je vjerojatno da će stvoriti više problema nego što će ih riješiti - ističe.

4. Ne možete riješiti sukobe i nesuglasice

Ako ne možete riješiti nesuglasice s partnerom na zdrav način s poštovanjem u kojem se obje strane osjećaju dobro, Korshak kaže da je vjerojatno prerano za zajednički život. Možda još niste imali nijednu pravu raspravu s partnerom ili ste imali svađe u prošlosti, ali se još uvijek ne osjećaju istinski riješenim, a vi ste i dalje ogorčeni.

Kada dijelite prostor, male stvari postaju velike stvari - stoga pokušajte uspostaviti jasne vještine rješavanja sukoba prije zajedničkog života.

5. Ne vjerujete jedno drugome

Povjerenje je temelj svake veze, romantične ili bilo koje druge. Ako ne vjerujete partneru, vjerojatno je prerano za život pod istim krovom. Bilo da se radi o otvorenom razgovoru s njima, traženju terapije ili pronalaženju drugog načina za rješavanje problema s povjerenjem, pokušajte uspostaviti istinsko povjerenje u vezi prije nego što počnete živjeti zajedno.

6. Nema plana ni namjere oko selidbe

Ako s partnerom niste razgovarali o budućnosti, vjerojatno je prerano za preseljenje, kaže Korshak. Na primjer, zašto se želite preseliti i zašto sada, što se oboje nadate da ćete dobiti od toga, je li selidba samo iz zabave ili korak prema braku... Ako vama i partneru nije ugodno zajedno istraživati ta pitanja, možda je prerano za ovaj iskorak.

6 znakova da ste spremni da živite zajedno:

1. Imate slične namjere o budućnosti

Prije nego što se uselite zajedno, trebali biste razmisliti imate li oboje iste ciljeve za useljenje, kaže Kat Chan, psihoterapeutkinja i učiteljica meditacije.

- Može postati neuredna situacija ako se, recimo, želite useliti jer ste spremni podići odnos i predanost na višu razinu, a oni se žele useliti zbog financijskih razloga kao što je ušteda novca. Definitivno morate biti na istoj stranici o tome kamo ide vaša veza prije nego što se uselite - istaknula je.

2. Osjećate se ugodno dok zajedno dijelite fizički prostor

Ako ste već dijelili prostor s partnerom, bilo da ste zajedno putovali ili ste uvijek jedno kod drugoga, Chan kaže da bi to mogao biti dobar znak.

- Moglo bi biti pravo vrijeme ako već provodite značajnu količinu vremena jedno kod drugoga i oboje se osjećate ugodno u zajedničkom prostoru - kaže ona. Ako ste međusobno iskusili životne navike, rasporede spavanja i dnevne aktivnosti i uspješno ih savladavate zajedničkim snagama, prijelaz će biti puno lakši.

3. S partnerom možete komunicirati iskreno i s poštovanjem

Što je bolja komunikacija, bolje je životno iskustvo.

- Za parove, komunikacija je ključna vještina za stvaranje zajedničke vizije i namjere - objašnjava Korshak. Ako se borite s komunikacijom, a još uvijek želite živjeti zajedno, posvetite se vježbanju s partnerom. Savjetovanje parova također može pomoći da riješite stvari prije nego što se pojave ljutnje, dodaje.

4. Razgovarali ste o svim strahovima, sumnjama ili nedoumicama koje oboje imate

- Useljenje s partnerom velika je životna tranzicija, prekretnica u vezi i obveza, stoga je potpuno normalno imati sumnje - kaže Prabhu.

Ako ste razgovarali o svim temama i osjećate da ste usklađeni međusobno, možda ste spremni za obvezivanje.

5. Raspravljali ste o potrebi za vlastitim prostorom i osobnom vremenu

Bilo da se radi o posvećivanju vremena hobijima, pozivanju prijatelja na večere ili pronalaženju vremena za opuštanje nakon dugog dana, granice i osobni prostor ključni su kada živite s nekim.

- Trebali biste razmotriti svoje potrebe za prostorom i vremenom nasamo - kaže Chan. Pokušajte istražiti što vrijeme provedeno nasamo znači za svakog od vas i koliko vam je potrebno da biste se osjećali ugodno.

6. Uzbuđeni ste zbog svoje budućnosti s njima

Ako ste s partnerom razgovarali o teškim stvarima i još uvijek ste iskreno uzbuđeni zbog sljedeće faze veze, to je dobar znak da ste spremni za zajednički život. Dijeljenje prostora je intimno iskustvo koje vas može zbližiti ako ste oboje otvoreni prema tome. Prijelaz možda isprva neće biti lak, ali svakako može biti zabavan.

Prabhu također predlaže da razgovarate o kulturološkim pitanjima i svim tradicijama, vrijednostima ili životnim navikama koje bi mogle doći u obzir kada se uselite zajedno. Vaše kulturno podrijetlo ne mora biti isto, ali što više komunicirate o svakoj od vlastitih potreba, to će zajednički život biti uspješniji.

Na kraju, možda biste također željeli riješiti što se događa ako prekinete. Iako se može činiti da je razgovor neugodan, razlaz s nekim s kim živite nije lak i uobičajena je pojava. Razmišljanje unaprijed o vašim financijama, imovini, rezervnim planovima i drugim pojedinostima može biti spas ako stvari ne uspiju. 

Odluka o tome hoćete li živjeti s nekim ili ne može se činiti velika, ali malo komunikacije i namjernog planiranja može puno pomoći.

- Useljenje s partnerom je uzbudljiva prekretnica u vezi. Vjerojatnije je da ćete prijelaz biti lakši ako upravljate očekivanjima, potičete otvorenu komunikaciju i postavljate i održavate zdrave granice - ističu stručnjaci.

Život s partnerom ne mora značiti i gubitak neovisnosti.

- Važno je nastaviti voditi neovisne živote, a istovremeno imati zajedničko vrijeme - kaže Prabhu. Pokušajte dati prednost vremenu radeći stvari u kojima osobno uživate, u kući i izvan nje. Ne zaboravite se povezati s prijateljima, obitelji, hobijima i rutinama koje vas vesele kao pojedinca

Na kraju dana, život s partnerom trebao bi biti zabavan, i samo vi možete odlučiti kada je pravo vrijeme. Bez obzira na to što na kraju odlučite, porazgovarajte s partnerom prije toga i bit ćete na putu prema uzbudljivoj budućnosti, prenosi MBG.

Toksična ponašanja u vezi koja na prvu djeluju zdravo - ali nisu
Toksična ponašanja u vezi koja na prvu djeluju zdravo - ali nisu

POGLEDAJTE VIDEO: NEUGODNO PRIZNANJE U 'SPOJU NA SLIJEPO'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje