Obavijesti

Lifestyle

Komentari 62

Željezo u krvi: Anemija je često znak neke vrlo ozbiljne bolesti

Željezo u krvi: Anemija je često znak neke vrlo ozbiljne bolesti
1

Uzrok može biti kronični gubitak krvi zbog bolesti probavnog, dišnog ili urogenitalnog sustava. Na primjer, zbog mioma ili hemoroida. Ponekad je znak i malignih bolesti

VIDEO

Kronični umor, blijedilo, pad imuniteta koji se održava kroz povećanu sklonost prehladama i virozama, povremene glavobolje, nedostatak zraka i lupanje srca, vrtoglavice i nesvjestice, ranice na jeziku i u kutovima usana, zatim tanki i lomljivi nokti, pojačano ispadanje kose i učestali pad koncentracije osnovni su znakovi anemije, odnosno nedostatka željeza u krvi, kaže inženjerka agronomije i fitoterapeutkinja Maja Žalac, vlasnica OPG-a za proizvodnju i preradu ljekovitog bilja te savjetovališta Prirodni kutak. 

- Najčešći je uzrok nedovoljni unos namirnica koje sadrže željezo te vitamin B12 i folnu kiselinu koji su također jako važni za stvaranje eritrocita, a najugroženiji su oni kod kojih postoje povećane potrebe za tim mineralom: novorođenčad i djeca u pubertetu, sportaši, trudnice i dojilje tijekom pojačanog rasta i razvoja, te mlade djevojke i žene s preobilnim menstruacijama - kaže naša sugovornica. 

Često su među ugroženima i osobe na mliječnoj i vegetarijanskoj prehrani te osobe koje rade ili uče noću jer se željezo noću troši dvostruko brže. No uzrok anemije može biti i kronični gubitak krvi zbog bolesti probavnog, dišnog ili urogenitalnog sustava. Na primjer, zbog ulkusa na dvanaestercu, ulceroznog kolitisa, divertikuloze, mioma, endometrioza ili hemoroida.

Do manjka željeza može doći i kod šećerne bolesti, ciroze jetre, viroze i malignih bolesti. Pritom se anemija može javiti i zbog manjka vitamina B12 i folne kiseline, što je gotovo redovito slučaj kod oštećene sluznice želuca i crijeva koja utječe na apsorpciju željeza. 

Goran Jakuš/Pixsell

- Kod blagog nedostatka željeza koji nije povezan s ozbiljnijim bolestima puno se može postići prehranom, kao i kod mnogih drugih poremećaja. No ako su vrijednosti željeza drastično poremećene, nipošto se ne smijemo zadržati samo na promjeni prehrane, nego obavezno treba obaviti pretrage da bi se utvrdio uzrok i držati se uputa liječnika. Prilagodba modela prehrane, kao i neki dodaci, pritom mogu biti vrlo korisna pomoć da lakše i brže riješimo problem - ističe Maja Gradinjan, magistra nutricionizma i znanosti o hrani, nutricionistica iz nutricionističkog savjetovališta Udruge Balans iz Osijeka. 

Uvijek je, naime, nužno liječiti primarnu bolest koja je uzrok manjka željeza u krvi, jer se razina željeza bez toga ne može normalizirati. 

- Kad je riječ o prehrani, kod manjka željeza u organizmu prvenstveno treba povesti računa da se ne jedu namirnice koje ga dodatno crpe iz organizma, kao što su kava i čaj, te duhan, zatim žitarice i namirnice koje sadrže kalcij. Posebno se preporučuje pojačani unos vitamina C, koji poboljšava apsorpciju željeza - ističe Maja Gradinjan. 

Prehrana treba biti uravnotežena, a to znači da barem jednom tjedno mora sadržavati crveno meso i iznutrice. 

- Vrlo dobar izvor željeza je i zeleno lisnato povrće, na primjer brokula, špinat, kelj i raštika, koje bi trebalo biti svakodnevno na tanjuru. To su i slanutak, grah i leća, zatim cikla, grožđe, crni ribiz, borovnice, kupine, jagode, banane, tamniji med, domaće jabuke, kesteni, orasi, lješnjaci, pivski kvasac te soja. Vrlo dobar izvor željeza su i sve vrste suhog voća, posebno grožđice - dodaje nutricionistica. 

Maja Žalac kaže kako je korisno obogatiti prehranu i chia sjemenkama, spirulinom, chlorellom, aronijom, kakao prahom, uljem konoplje, goji te acai bobicama, koji odreda sadrže visoke razine željeza.  

Shutterstock

Obogatite prehranu lećom i grahom, no važan je i vitamin C

Hem željezo je oblik koji se lakše resorbira u tijelu, a izvor su namirnice poput crvenog mesa, peradi, iznutrica, školjki i riba. Anemični ljudi prehranu bi trebali obogatiti namirnicama bogatima željezom, a od biljnih namirnica najbolji su leća, grah, slanutak, špinat i cikla. Kombinirajte i vitamin C iz citrusa, šipka, brusnica, crnog ribiza, dinja, grožđa, višnje, paprika, brokule...

Vrlo je važno unijeti i dovoljne količine bakra

Kod nedostatka željeza korisno je uzimati i hranu bogatu bakrom, koji pomaže u resorpciji željeza. To su, među ostalim, plava riba, morski plodovi, marelice, trešnje, smokve i jaja. Vrlo su važne i namirnice bogate vitaminom C, koji pomaže apsorpciju željeza u crijevima. Tako 100 mg vitamina C povećava bioraspoloživost željeza za čak 250%, ističe Maja Žalac.

Domaći sirup od koprive može piti cijela obitelj  

Pripremite 4-5 žlica suhog lista koprive i prelijte s 200 ml kipuće vode. Ostavite da odstoji 10 minuta. Procijedite, dodajte 250 ml tamnijeg meda i 1 žlicu limunova soka. Spremite sirup u staklenu bočicu. Čuvajte ga u hladnjaku. Djeca piju 1-3 male žlice, a odrasli 2-3 velike žlice dnevno.

Za stvaranje zdrave krvi bitan je vitamin B12

U čajnim mješavinama za anemiju preporučuju i kupinov list, kao i zrele kupine, dok je islandski lišaj bogat vitaminom B12 te sjajan u stvaranju ‘zdrave krvi’. Odličan je i kod bolesti želuca i crijeva, koje mogu biti uzrokom gubitka željeza.

Smoothie pun željeza

  • Sastojci: 1 banana, 1 jabuka, šaka mladog špinata, šaka borovnica, šaka kupina, šaka aronije, 2 žlice chia sjemenki, 1 žličica praha, konoplje, 1 žličica spiruline u prahu, 1 žlica sirovog kakaa, med od kadulje
  • Priprema: Sve sastojke staviti u blender i miksajte oko 60 sekundi. Možete staviti i zamrznuto voće, a ovaj je smoothie odličan napitak za doručak, vitamini koje sadrži djeluju na zdravo razbuđivanje i dat će vam energiju za početak dana. 

Kopriva najvažnija u borbi protiv anemije

Kopriva je najvažnija biljka u borbi protiv anemije jer, uz mnoštvo drugih vitamina i minerala, sadrži i željezo i vitamin C, koji je neophodan za resorpciju željeza, te enzim sekretin koji utječe na povećanje broja crvenih krvnih tjelešaca. Koprivu se preporučuje uvrstiti i u jelovnik u obliku variva, pita ili pripremljenu kao špinat, ističe Maja žalac. I verbena, u narodu poznata kao željezarka, koristi se protiv anemije, menstrualnih tegoba, a osobito se preporučuje dojiljama jer ujedno povećava stvaranje mlijeka.

Također, preslica sadrži minerale, povećava broj leukocita i obnavlja eritrocite, čime jača imunitet te zaustavlja unutrašnja krvarenja. I trputac u svojem sastavu sadrži dobitnu kombinaciju: željezo i vitamin C te je ujedno jaki prirodni antibiotik. Odličan je kod bolesti želuca i crijeva (čija zdrava sluznica je neophodna za resorpciju željeza) te kod preobilnih mjesečnica kod žena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje