Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Žene poduzetnice: Ove je šest izazova s kojima se suočavaju

Žene poduzetnice: Ove je šest izazova s kojima se suočavaju

Nije tajna da je svijet poduzetništva ponekad nemilosrdan, a sa pojedinim izazovima posebno se teško nose žene i teže ostvaruju svoje poduzetničke ciljeve

VIDEO

Svake godine žene pokreću milijune novih poslova, iako još imaju manjinski postotak u usporedbi s muškarcima. U SAD-u je jedno izvješće pokazalo da su samo 40 posto novih poduzeća otvorile žene 2022. godini u usporedbi sa 60 posto onih koje su otvorili muškarci.

POGLEDAJTE VIDEO: Poduzetnica proizvodi dječje igračke

Pokretanje videa...

Mia Ivančić Dolibašić 00:55

Iako se mogućnosti i očekivanja počinju mijenjati u korist žena, one se i dalje suočavaju sa izazovima koji utječu na njihove poduzetničke ciljeve. Ali uz imalo nade, budući će postotak biti pravednije raspoređen. Svaki se poduzetnik suočava sa svojim preprekama. Evo nekoliko uobičajenih s kojima se žene najčešće susreću, piše Entrepreneur.

Thinkstock

1. Društvena očekivanja

Poduzetnice se često suočavaju s pomnim nadzorom u pogledu načina na koji se oblače, govore i komuniciraju s drugima. Osobito u profesionalnom okruženju, društvo ih tjera da drže granicu između toga da budu previše konzervativni i previše ležerni i da se uzdržavaju od toga da izgledaju previše agresivno u odnosu na pridjev asertivan koji mu daju muškarci.

Poboljšajte društvene vještine kao poduzetnik: Tri koraka kako
Poboljšajte društvene vještine kao poduzetnik: Tri koraka kako

Međutim, budući da su pod kontrolom ovog načina razmišljanja, da bi žene kontrolirale prostore u kojima se nalaze, najbolje je poslušati prastari savjet: budite svoje. Slušanje s empatijom i suradnja s drugima često se smatraju ženskim osobinama, koje se mogu kombinirati s govorom na sastancima i vođenjem prezentacija, što automatski preuzimaju muškarci.

Ne mora postojati ili/ili pristup da bi se pokušalo uklopiti u ideju o tome kako bi se žene trebale osjećati da bi se trebale odijevati i ponašati. Sve se svodi na osobnu udobnost i samopouzdanje, a oboje će nadmašiti sve stereotipe.

Businesswoman at work

2. Stvaranje profesionalnih veza

Muški klub isključuje poduzetnice iz važnih razgovora i prilika. Štoviše, neke žene mogu osjetiti potrebu da povećaju svoju konkurentnost u odnosu na druge žene, osjećajući oskudicu zbog nedostatka opcija. Istina je da postoji prostor za uspjeh za svakoga. Ovaj mentalitet može pomoći voditeljicama da uspostave značajne veze i buduća partnerstva kako bi podržale svoj poslovni rast.

Ovo je lista 50 gradova koji su najbolji i najgori za vaš biznis: 'Joj, da vi niste privatna firma?'
Ovo je lista 50 gradova koji su najbolji i najgori za vaš biznis: 'Joj, da vi niste privatna firma?'

Iako bi žene trebale pozdraviti sve mogućnosti umrežavanja, postoje prostori orijentirani na žene i usmjereni na specifične izazove s kojima se poduzetnice suočavaju. To može stvoriti sigurno mjesto za dijeljenje sličnih briga i dobrodošlicu novim rješenjima od drugih koji se suočavaju s istim situacijama.

3. Pronalaženje ravnoteže između posla i privatnog života

Ravnoteža između poslovnog i privatnog života bila je vruća tema razgovora, potaknuta promjenama koje je donijela pandemija 2020. Poduzetnici u svim industrijama promijenili su svoje prioritete kako bi napravili više prostora za "životne" aktivnosti i trenutke.

Međutim, za žene posebno, skrb pada direktno na njihova pleća, s procjenjuje se da 62 posto žena pruža više od 20 sati tjedne njege članovima obitelji u usporedbi s 38 posto muškaraca. Ova neravnoteža doprinosi drugim problemima u održavanju ravnoteže između poslovnog i privatnog života, uključujući posao i financijsku sigurnost te fizičko i mentalno zdravlje i dobrobit.

Rad od kuće

Stoga je upravljanje fleksibilnim rasporedom za podršku skrbi o sebi i/ili poznatim obavezama skrbi postalo prioritet za poduzetnice, razvijajući se nakon prethodne užurbane kulture iz prošlosti.

4. Slavljenje postignuća

Nesvjesno, žene često umanjuju vrijednost svojih postignuća umjesto da slave svoje pobjede. Mnogima se dijeljenje pobjede može činiti kao površno hvalisanje. Također, neki možda znaju da će to izazvati ljubomoru kod drugih, što može dovesti do škakljivih reakcija. Međutim, žene bi trebale biti ponosne kao i muškarci na svoja postignuća i ne bi se trebale bojati govoriti o njima.

Dečki iz Slavonije osmislili su aplikaciju za jednostavno bukiranje kratkotrajnih poslova
Dečki iz Slavonije osmislili su aplikaciju za jednostavno bukiranje kratkotrajnih poslova

Ovaj pristup prelaska u pozadinu također je u skladu s razlikama između muškaraca i žena u pogledu životopisa ili prijavljivanja za nove prilike. Muškarci su samouvjereni, ponekad i pretjerano, kada govore o svojim kvalifikacijama. U isto vrijeme, žene vjerojatno neće biti otvorene sa pohvalama vlastitih vještina, čak i ako su stvarne i nisu prenapuhane.

5. Strah od neuspjeha

Nesigurnosti su veliki izazov koji sprječava poduzetnice da poduzmu sljedeći veliki korak. Imati hrabrosti činiti greške i učiti iz njih nešto je što svaki poduzetnik mora imati. Put nije uvijek pravocrtan i pun neuspjeha, ali neuspjeh često vodi do većih, boljih stvari.

Međutim, kada žene dobiju priliku, one znaju da je na njima veliki teret zbog kojeg ne smiju pogriješiti. To stvara pritisak i nerealna očekivanja jer neće svaka ideja biti pobjednička. Neće svaka strategija ili klijent odgovarati. Razumijevanje kako se nositi sa strahom od neuspjeha i kako se vratiti i pokušati ponovno lekcija je koju će svaka poduzetnica naučiti uvijek iznova.

6. Traženje pomoći

Bilo da se radi o traženju virtualne administrativne pomoći ili kapitalnom financiranju od investitora, žene se suočavaju s izazovom traženja pomoći i delegiranja odgovornosti. Obično je ukorijenjena percepcija da sve možete sami riješiti. Ali kako posao raste, jedino je praktično pozvati pomoć kada je to potrebno.

Profesorica, turistički vodič i poduzetnica: Ana je u Zadru pokrenula pravi održivi biznis
Profesorica, turistički vodič i poduzetnica: Ana je u Zadru pokrenula pravi održivi biznis

Traženje pomoći ostavlja prostora i energije za pojednostavljenje učinkovitosti kako bi se maksimizirali napori. Dobar način da identificirate područja u kojima je pomoć najučinkovitija je da pogledate popis zadataka i vidite koji se zadaci mogu delegirati nekom drugom. To se odnosi i na poslovni i na privatni život. Društveni mediji, planiranje, uključivanje, kuhanje, sve te vrste zadataka mogu se dodijeliti prema potrebi kako bi se oslobodilo vrijeme za koncentraciju na poslovne ciljeve.

Izgraditi posao dovoljno je teško i bez dodatnih izazova s kojima se poduzetnice suočavaju. Kako se radna snaga i dalje mijenja, a stakleni stropovi ruše, žene se mogu pojaviti u profesionalnim prostorima i dobiti iste prilike i prednosti. Do tada, važno je održavanje snažne podrške kroz zajednicu te stvaranje otpornosti.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Usvojite ove navike i imat ćete puno manji rizik za depresiju
NIJE TEŠKO

Usvojite ove navike i imat ćete puno manji rizik za depresiju

Iako u obzir dolaze brojni elementi, ipak postoje neki zdravi koraci koje je lako poduzeti kako bismo smanjili rizik od ulaska u taj začarani krug tuge, koji s vremenom može postati sve dublji