Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Ženin najbolji prijatelj postao je bolji - našli dvostruki dijamant

Znanstvenicima je najzanimljivije otkriti kako točno nastaje ovakav kamen, sa zračnim prostorom između dva dijamanta - a za sada o ovom jedinstvenom primjerku postoje dvije teorije

Foto: Alrosa
9 komentara

Dvostruki dijamant, od svega 6,6 karata, nazvan je po najpopularnijoj ruskoj 'lutki u lutki', 'Matryoshka' ili 'Babuška'. Dimenzije su mu 4,8 x 4,9 x 2,8 mm, a ima unutarnju šupljinu od 6 kubičnih milimetara u kojoj je još jedan dijamant, od 0,02 karata. Unutarnji dijamant - veličine 1,9 × 2,1 × 0,6 mm - može se slobodno kretati po šupljini, nešto kao Kinder jaje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ovaj rijetki primjerak otkrila je vodeća tvrtka za iskopavanje dijamanata Alrosa u ruskoj regiji Jakutiji, a otkrili su ih njihovi rudari dok su sortirali druge dijamante.

Nakon što su pronašli Babušku, znanstvenici iz Alrosa proučavali su kamen uz pomoć rendgena i infracrvene Ramanove spektroskopije.

- Nama je bilo najzanimljivije otkriti kako nastaje zračni prostor između unutarnjeg i vanjskog dijamanta - rekao je za Insider Oleg Kovalchuk, zamjenik direktora Alrosa za inovacije u geološkom poduzeću za istraživanje i razvoj.

Professor Randall Johnson of the Nobel Commitee presents the Nobel laureates of this year's Nobel Prize in Medicine during a news conference in Stockholm NAGRADA ZA FIZIKU Za otkrića o svemiru: Nobela dobili Peebles, Mayor i Queloz

Znanstvenici za sada imaju dvije teorije o tome kako je neobični dijamanti nastao. Prva kaže da je sloj porozne dijamantne tvari nastao unutar drugog dijamanta zbog brzog rasta, a kad se jedan sloj otopio, dijamant se počeo slobodno kretati unutar drugoga. Druga teorija kaže da je mineralni ogrtač 'zarobio' dijamant tijekom njegovog rasta, a kasnije se otopio. Prema ljudima iz Alrosa, riječ je o 'ugniježđenom' dijamantu, a znanstvenici vjeruju da je nastao prije više od 800 milijuna godina.

Foto: Alrosa

- Ovo je zaista jedinstvena tvorevina prirode, pogotovo ako znamo da priroda zapravo ne voli praznine. Obično se jedan mineral samo zamjeni s drugim, bez stvaranja šupljine - rekao je Kovalchuk.

Golden retriever puppy sitting on bed, couple reading in background NAJBOLJI ČOVJEKOV PRIJATELJ Psi produljuju život: Smanjuju rizik za smrt od raznih bolesti

Kako god nastao, svakako je fascinantan, a premda još nema detalja o mogućoj vrijednosti, ovo će sigurno biti najskuplja Babuška ikad. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

ŠOKANTAN KRAJ? Meghan i Harry proživljavaju najteže dane u kraljevskoj obitelji 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message