Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Život osnivača L’Oréala: Volio je kemiju, a Hitlera je obožavao

Osim neškodljivih boja za kosu, Eugèna Schuellera su jako privlačile i nacističke ideje - vjerovao je da demokracija donosi samo nesposobnjakoviće na vlast, a to pak vodi katastrofi

VIDEO

Ništa nije toliko naštetilo Liliane Bettencourt kao saznanje da je njezin otac, osnivač kozmetičke tvrtke L’Oréal, surađivao s nacistima i divio se Hitleru. Liliane je umrla u rujnu ove godine u 94 godini života, a za sobom je ostavila bogatstvo od oko 44 milijarde dolara.

Njezin otac bio je Eugène Schueller rodio se 20. ožujka 1881. godine u Parizu. Volio je kemiju toliko da ju je izučavao na Institutu za kemiju. Nakon školovanja je radio kako pomoćnik u laboratoriju i našao se pred izazovom koji mu je usmjerio život kada ga je brijač zamolio da napravi boju za kosu koja nema olovo u sebi niti toksične sastojke. Ubrzo je osnovao svoju tvrtku Société française de teintures inoffensives pour cheveux (francuska tvrtka za neškodljive boje za kosu), a bilo je to 1909. godine. Naziv u L’Oréal tvrtka je promijenila 1938. 

Eugène je bio opsjednut bojama za kosu toliko da ga nisu zadovoljavale klasične recepture već je pažljivo analizirao i stvarao vlastite recepte za boje. Njegovi proizvodi postali su revolucionarni, a surađivao je s mnogim frizerima u Parizu.

No osim bojenja kose, jako su ga privlačile i nacističke ideje - vjerovao je da demokracija donosi samo nesposobnjakoviće na vlast, a to pak vodi katastrofi. Postao je sve više opčinjen Hitlerom i njegovom ideologijom. I Mussolini mu je bio drag. Postao je prijatelj s nacističkim časnicima i ulagao je novac u njemačke tvrtke - kriomice je Nijemcima omogućavao nabavku ratnog materijala. Suradnja s nacistima itekako se financijski isplatila, dobit mu je rasla nevjerojatnom brzinom.

Sve je završilo krajem rata. Hitler je bio mrtav, njegovi suradnici uhićeni, a 6. studenog 1946. iza rešetaka je završio i Schuller, ali ne zadugo. Na suđenju su se pojavili svjedoci koji su govorili kako je pomagao Židovima i financirao francuski pokret otpora. U službenim financijskim dokumentima postojale su tek neke sitne transakcije s Nijemcima. Suradnju s neprijateljem mu nisu uspjeli dokazati pa je pušten na slobodu.

Inače, sjedište L’Oréala u Njemačkoj, u mjestu Karlsruhe, nalazilo se u kući ugledne židovske obitelji Rosenfelder koju su im nacisti oduzeli. Obitelj je kasnije, u godinama nakon rata, pokušavala doći do svoje kuće, ali nisu uspijevali. Na kraju je Monica Waitzfelder, kćer vlasnice kuće, 2006. godine napisala knjigu - L'Oréal a pris ma maison (L'Oréal je uzeo moju kuću). 

Eugene Schuller je umro 1957. godine, a njegovo carstvo naslijedila je njegova jedinica Liliane, otkriva TheVintage News.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...