Obavijesti

Lifestyle

Komentari 32

Životinje sreće - dupin, konj i bubamara privlače dobitak...

Životinje sreće - dupin, konj i bubamara privlače dobitak...
1

Za sreću se možete okružiti i simbolima životinja u obliku raznih figurica, talismana, slika, simbola i dekoracija. Provjerite koje su se životinje od davnina smatrale srećonošama

VIDEO

Ideja da crne mace znače nesreću je razmjerno novijeg datuma: datira iz srednjeg vijeka, kad se masovno vjerovalo u vještice. Štoviše, vjerovalo se da vještice imaju moć da postanu mačke i da uvijek biraju crnu boju. Dakle, kad vam crna mačka prelazi put, to je kao da vam maskirana vještica prelazi preko puta i – nema sreće.

Ipak, u starom Egiptu štovali su božicu-mačku zvanu Bast. Prvotno je prikazivana kao lavica, s vremenom kao mačka, a smatrali su je zaštitnicom faraona te čuvaricom najvišeg muškog božanstva, boga Ra. Utjelovljenja crne boje smatrala su se najbližima stvarnoj boginji. U Japanu smatraju da crna maca nosi sreću, a mornari su dugo vremena vjerovali da crna mačka nosi sreću na brodu. Njihove žene voljele su crne mačke u dvorištu, kao jamstvo da će im se muževi vratiti kući živi i zdravi.

U zapadnim kulturama s vješticama su povezivali i šišmiše pa ih se općenito smatra lošom srećom. U mnogim dijelovima Europe ljudi vjeruju da duhovi imaju oblik šišmiša i da su mjesta na kojima oni obitavaju ukleta. No, u Kini su šišmiši simbol dugog života i smatralo se da zasigurno nose sreću.

Drevni Etruščana jako su cijenili talismane s ugraviranim prikazom glave bika. Smatralo se da on nosi dug život i dobro zdravlje te uspjeh u ljubavi. 

Egipćani su bikove smatrali simbolom snage i dostojanstva. Stari Grci bika su smatrali zemaljskom oblikom boga koji osigurava plodnost, ne samo polju, nego i ljudima. Vjerovalo se da će oni koji nose simbol bika biti nagrađeni s velikim obiteljima i plodnim poljima.




Cvrčak je znak kućanstva od prapovijesti. Mogući izvor takvog vjerovanja proizlazi iz prapovijesti, kad je cvrčanje cvrčka predstavljalo neku vrstu druženja.  U Kini i drugim azijskim zemljama cvrčanje se koristilo kao znak za opasnost – u trenutku kada bi prestalo, nešto se događalo. Gotovo sva indijanska plemena vjerovala su da cvrčanje cvrčaka donosi sreću, dok se imitiranje cvrčka smatralo – uvredom. Na Dalekom istoku, kao i diljem Europe, smatralo se velikom nesrećom ako biste ubili cvrčka. U mnogim kulturama simboli cvrčka su se javljali na amajlijama i talismanima, osobito ako su bili namijenjeni otklanjanju uroka.


Gradovi koji su nastali na moru, kao što su New York, ili Amsterdam, obiluju rezbarijama dupina, koje imaju dekorativnu funkciju, ali i privlače sreću u luku. Uvjerenje proizlazi iz činjenice da su drevni pomorci koji su mjesecima ili čak godinama bili daleko od kopna upravo po dupinima koji plivaju oko broda znali da je kopno blizu. Dugo se vjerovalo da donose sreću umjetnicima i glazbenicima.


Dreamstime

Rani Egipćani izrađivali su simbol ribe u zlatu i srebru, uvjereni da nosi sreću. Rimljani su slijedili tu tradiciju, smatrajući da posebno donose sreću u udvaranju i u braku. U Japanu, Kini i drugim dijelovima Dalekog istoka, smatralo se da riba nosi bogatstvo i sreću.  Rani kršćani usvojili su je kao simbol hrabrosti i vjernosti Bogu.




Osim što je jedan od svetih amblema Buddhe, zlatna ribica iz obitelji šarana bila je vrlo cijenjena u Orijentu. Smatralo se da donosi sreću u obliku drugog života. Stari Egipćani vjerovali su da zlatne ribice u kući znače posebnu sreću za cijelu obitelj. Grci su vjerovali da donose sreću u braku.


Simbol mudrosti, snage, odanosti, inteligencije, snage i samoće – to su slonovi. Oni imaju pozitivno simboličko značenje u cijelom svijetu. Posebnim znakom sreće smatraju se slonovi s visoko podignutom surlom.




Žabe predstavljaju dobar znak, simbol su sreće i velikog prijateljstva te simbol pozitivne transformacije. Odatle i priče o žapcima koji se mogu pretvoriti u princa. 
Vjerojatno zbog svoje ključne uloge u promicanju civilizacije, konji su smatrani sretnima u gotovo svakoj civilizaciji.

Amuleti u obliku konja, ili konjske glave vlasniku su pomagali da dosegne nove visine, uspjeh i sreću. U istočnoj Europi i danas se vjeruje da susret s Pinto konjem donosi ispunjenje želja. Ipak, vjeruje se da susret s potpuno bijelim konjem donosi nesreću, pa brzo treba triput pljunuti preko lijevog ramena.




Njemački-starosjedioci koriste se uzrečicom “Schwein gehabt“, što bi se moglo prevesti kao “sve ti išlo od ruke“. Vjeruje se da figurice ili sličice svinje donose sreću. Smatraju se simbolom bogatstva i blagostanja. Sir Winston Churchill, premijer Engleske, jednom je rekao da mu se sviđaju svinje, zato što, za razliku od pasa koji nas gledaju s obožavanjem prema gore i mačaka koje nas preziru i gledaju prema dolje, svinje na nas gledaju kao na vrstu jednaku – sebi. 

Iako je svinja je u kineskom horoskopu posljednji (dvanaesti) znak, usko je povezana s prosperitetom, sretnim okolnostima, bogatstvom, ali je i simbol odgovornosti, neustrašivosti te nezavisnosti.


Školjke su korištene kao sveti predmeti. Kao jedan od amblema Buddhe, školjke su snažan simbol na Dalekom istoku. Rani pomorci primijetili su da kada stave školjku na uho mogu čuti zvuk sličan udaranju valova, pa su školjke smatrali vezom onih na otvorenom moru s onima koji su ostali na kopnu. Simbol su sigurna povratka.

Bubamara - novac 

Narodna priča kaže – ako vam bubamara uleti u kuću, prebrojite točkice na njezinim leđima i toliko ćete kuna uskoro dobiti. Nažalost, rijetkost su one s više od šest točkica, a sigurno ne postoji niti jedna koja ih na leđima ima milijun, iako su simbol Hrvatske lutrije.

Fotolia

Pauk - sretan znamen 

Ubiti pauka smatra se nesrećom. Mnogi vjeruju da će, ako prođu kroz paukovu mrežu, posjetiti prijatelja. Paukova mreža u spavaćoj sobi je znak dobre sreće tijekom dana. Pauk je općenito vrlo sretan znamen, posebno ako je njegova glava okrenuta prema vama. 

Kornjača - simbol nebeskih vrlina

Kinezi su glavu jelena ili srne smatrali amajlijom koja donosi uspjeh u poslu, studiju i istraživanjima. Smatrali su ih zaštitnicima pisanja i zakona. U davna vremena oblik kornjačina oklopa smatrao se simbolom nebeskog svoda i kornjače su bile simbol nebeskih vrlina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj