Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Znakovi da je mobitel hakiran: Šumi, baterija se brzo prazni...

Jedan od znakova hakiranja je pojavljivanje novih aplikacija u izbornicima ili postavkama. Provjeravajte što se odvija na uređaju, a neobične aktivnosti mogu biti znak 'cyber provale'

Foto: Thinkstock
12 komentara

Telefoni i računala su glavni komunikacijski uređaji koje gotovo svi koriste svakodnevno. Zbog toga, ako netko hakira vaš mobitel, imat će pristup telefonskom i e-mail popisu kontakata, slikama, videozapisima, dokumentima i porukama koje ste razmjenjivali.

Ponekad mogu pratiti i svaki pritisak na tipku koju upisujete na tipkovnici telefona pa ukrasti šifre, osobne i podatke o karticama, kaže George Waller, izvršni direktor tvrtke BlockSafe Technologies i StrikeForce Technologies, Inc.

Donosimo nekoliko znakova koji mogu ukazivati na to da vam je uređaj hakiran ili da u njega netko pokušava 'provaliti'.

1. Baterija se prebrzo prazni

Kada se mobitel prebrzo prazni to može pokazivati da trebate nabaviti novu bateriju, da vam u pozadini radi previše aplikacija ili da ga netko koristi osim vas. No, ako ste provjerili da je s vašom baterijom sve u redu, druga opcija je najizglednija.

DANI KOMUNIKACIJA Najpoznatiji etički haker: Zašto je hakiranje umjetnost?

2. Mobitel se 'zagrijava'

Osim što se prazni baterija, a uređaj je vruć i kad nije bio u upotrebi, moguće je da se internetski podaci koriste više nego obično i da u pozadini radi nepoznata aplikacija. Ako primijetite da je potrošnja sve veća, moguće je da je mobitel hakiran.

3. Dobivate neobične linkove od nepoznatih kontakata

Često se javljaju i tvrde da su poznanici vaših prijatelja ili iz nekog drugog razloga traže da otvorite pdf datoteku ili fotografiju. Nakon što se ona otvori, pokrene se i aplikacija pomoću koje hakeri 'provale' u mobitel. Dakle, ako dobijete mail od nekog koga ne poznajete i traži da otvorite link, nemojte to raditi ako niste sigurni u izvor.

Foto: Dreamstime

4. Punite mobitel na javnim mjestima

Hakeri mogu iskoristiti javna mjesta za punjenje jer se USB može koristiti i za prijenos podataka.

5. Na mobitelu se pojavljuju nove aplikacije

Još jedan od znakova hakiranja je pojavljivanje novih aplikacija u izbornicima ili postavkama. Provjeravajte što se odvija na uređaju, a neobične aktivnosti mogu biti znak 'cyber provale'.

6. Mobitel je spor

To može biti i znak da je vaš uređaj pri kraju ili da ga još netko osim vas koristi. Na to ukazuju i kašnjenja u slanju i primanju poruka. Obratite pažnju na brzinu rada uređaja i aplikacije koje rade u pozadini.

Foto: Dreamstime

7. Primijetili ste poruke i pozive koje vi niste uputili

Pripazite jer neki od njih mogu biti premium pozivi i uzeti veću svotu novaca. Budite oprezni i ako vidite neobične transakcije na bankovnom računu, osobito ako se do njega može pristupiti putem mobitela.

8. Dobivate sigurnosna upozorenja

Ako vam stižu obavijesti da se netko ulogirao u vaš profil na društvenim mrežama s novog uređaja ili lokacije, imate razloga za brigu.

FILE PHOTO: Silhouettes of mobile users are seen next to a screen projection of Facebook logo in this picture illustration UGROŽENO 50 MILIJUNA PROFILA Hakiranje Facebooka: Lozinke koje su ukrali prodaju za 19 kn

9. Dok telefonirate, u pozadini čujete neobične zvukove

Ako nije riječ samo o lošem signalu i ako se događa često, mogao bi biti znak da vas netko prisluškuje. Budite posebno oprezni ako se zvukovi javljaju i u pozadini, odnosno kad ne telefonirate.

ROĐENJE SINA GA JE DOKRAJČILO? Meghan sad mora biti jaka, Harry se slomio

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message