Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Znakovi da je mobitel hakiran: Šumi, baterija se brzo prazni...

Znakovi da je mobitel hakiran: Šumi, baterija se brzo prazni...

Jedan od znakova hakiranja je pojavljivanje novih aplikacija u izbornicima ili postavkama. Provjeravajte što se odvija na uređaju, a neobične aktivnosti mogu biti znak 'cyber provale'

VIDEO

Telefoni i računala su glavni komunikacijski uređaji koje gotovo svi koriste svakodnevno. Zbog toga, ako netko hakira vaš mobitel, imat će pristup telefonskom i e-mail popisu kontakata, slikama, videozapisima, dokumentima i porukama koje ste razmjenjivali.

Ponekad mogu pratiti i svaki pritisak na tipku koju upisujete na tipkovnici telefona pa ukrasti šifre, osobne i podatke o karticama, kaže George Waller, izvršni direktor tvrtke BlockSafe Technologies i StrikeForce Technologies, Inc.

Donosimo nekoliko znakova koji mogu ukazivati na to da vam je uređaj hakiran ili da u njega netko pokušava 'provaliti'.

1. Baterija se prebrzo prazni

Kada se mobitel prebrzo prazni to može pokazivati da trebate nabaviti novu bateriju, da vam u pozadini radi previše aplikacija ili da ga netko koristi osim vas. No, ako ste provjerili da je s vašom baterijom sve u redu, druga opcija je najizglednija.

Najpoznatiji etički haker: Zašto je hakiranje umjetnost?
Najpoznatiji etički haker: Zašto je hakiranje umjetnost?

2. Mobitel se 'zagrijava'

Osim što se prazni baterija, a uređaj je vruć i kad nije bio u upotrebi, moguće je da se internetski podaci koriste više nego obično i da u pozadini radi nepoznata aplikacija. Ako primijetite da je potrošnja sve veća, moguće je da je mobitel hakiran.

3. Dobivate neobične linkove od nepoznatih kontakata

Često se javljaju i tvrde da su poznanici vaših prijatelja ili iz nekog drugog razloga traže da otvorite pdf datoteku ili fotografiju. Nakon što se ona otvori, pokrene se i aplikacija pomoću koje hakeri 'provale' u mobitel. Dakle, ako dobijete mail od nekog koga ne poznajete i traži da otvorite link, nemojte to raditi ako niste sigurni u izvor.

4. Punite mobitel na javnim mjestima

Hakeri mogu iskoristiti javna mjesta za punjenje jer se USB može koristiti i za prijenos podataka.

5. Na mobitelu se pojavljuju nove aplikacije

Još jedan od znakova hakiranja je pojavljivanje novih aplikacija u izbornicima ili postavkama. Provjeravajte što se odvija na uređaju, a neobične aktivnosti mogu biti znak 'cyber provale'.

6. Mobitel je spor

To može biti i znak da je vaš uređaj pri kraju ili da ga još netko osim vas koristi. Na to ukazuju i kašnjenja u slanju i primanju poruka. Obratite pažnju na brzinu rada uređaja i aplikacije koje rade u pozadini.

7. Primijetili ste poruke i pozive koje vi niste uputili

Pripazite jer neki od njih mogu biti premium pozivi i uzeti veću svotu novaca. Budite oprezni i ako vidite neobične transakcije na bankovnom računu, osobito ako se do njega može pristupiti putem mobitela.

8. Dobivate sigurnosna upozorenja

Ako vam stižu obavijesti da se netko ulogirao u vaš profil na društvenim mrežama s novog uređaja ili lokacije, imate razloga za brigu.

Hakiranje Facebooka: Lozinke koje su ukrali prodaju za 19 kn
Hakiranje Facebooka: Lozinke koje su ukrali prodaju za 19 kn

9. Dok telefonirate, u pozadini čujete neobične zvukove

Ako nije riječ samo o lošem signalu i ako se događa često, mogao bi biti znak da vas netko prisluškuje. Budite posebno oprezni ako se zvukovi javljaju i u pozadini, odnosno kad ne telefonirate.

ROĐENJE SINA GA JE DOKRAJČILO? Meghan sad mora biti jaka, Harry se slomio

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje