Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Znanost konačno dala odgovor - jesu li pametniji psi ili mačke

Znanost konačno dala odgovor - jesu li pametniji psi ili mačke
1

Znanstvenici su u istraživanju otkrili da psi imaju otprilike dvostruko više neurona od mačaka, što sugerira i da su otprilike dvostruko inteligentniji. Psi su puno ispred ostalih mesoždera u moždanoj moći

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Znanost dokazala: Psi zbilja mogu prepoznati lošeg čovjeka

Jeste li se ikad zapitali koliko je koja životinja inteligentna i kako se njihova inteligencija mjeri? Istraživači na Sveučilištu Vanderbilt odlučili su to otkriti. Naime, odabrali su dio sisavaca - mesoždere. Ova grupa ima 250 vrsta, od kojih svi imaju oštre zube i kandže, što im omogućuje lov na druge životinje.

Znanstvenici su odabrali tu skupinu jer sadrže i mesoždere i sveždere, a uključuje i širok raspon domaćih i divljih vrsta. Oni uspijevaju nadmudriti svoj plijen, za što se misli da je posebno kognitivno zahtjevno. Zbog toga se pretpostavlja da su razvili sofisticiranije mozgove od biljojeda - čija se hrana ne kreće i ne bori protiv njih.

Šminka nekad čini čuda: Sedam razloga zašto nam 'dobro dođe'
Šminka nekad čini čuda: Sedam razloga zašto nam 'dobro dođe'

Kako bi ispravno usporedili snagu mozga u vrstama, nije dovoljno vagati tkivo mozga. Morate uzeti u obzir mozak u odnosu na veličinu tijela. Nešto što se naziva kvocijentom encefalizacije. No, tu nedostaje procjena stvarne inteligencije, jer ne objašnjava detalje anatomije mozga.

Neuroni povezani s inteligencijom

Broj neurona u mozgu povezan je s većom inteligencijom. Tako je ovdje, međunarodni tim istraživača izmjerio količinu sive tvari u mozgu u jednoj ili dvjema uzorcima iz svake od osam glavnih vrsta mesoždera: psa, mačke, tvora, mungosa, rakuna, hijene, lava i smeđeg medvjeda.

- Vjerujem da apsolutni broj neurona koje životinja ima, posebno u cerebralnom korteksu, određuje 'bogatstvo' njihovog uma  i njihovu sposobnost predviđanja što će se dogoditi u njihovom okruženju na temelju prošlih iskustava - rekla je neuroznanstvenica Suzana Herculano-Houzel sa Sveučilišta Vanderbilt koja je sudjelovala u ovom istraživanju za Science Alert

Ona i kolege otkrili su da mesožderi imaju otprilike isti broj kortikalnih neurona kao biljožderi. To znači da biljožderima treba toliko moždane snage da pobjegnu od grabežljivaca, kao što i zvijerima treba da ih ulove. 

Otvoreni saloni: 'Velika nam je gužva, svi moraju ostaviti broj'
Otvoreni saloni: 'Velika nam je gužva, svi moraju ostaviti broj'

Drugio otkriće koje je pobilo uobičajeno vjerovanje jest da veliki mesožderi zapravo imaju niži omjer neurona i mozga. Zlatni retriver imao je mnogo više kognitivnih kapaciteta nego hijena, lav ili smeđi medvjed. Jedan od najočiglednijih primjera je medvjed. Iako je njegov mozak 10 puta veći od mačaka, on ima otprilike isti broj neurona.

Psi su ipak prvi na listi najpametnijih, a slijede mačke

Prethodna istraživanja stavljala su mačke na prvo mjesto s oko 300 milijuna neurona, a pse na drugo s otprilike 160 milijuna.

U ovom najnovijem istraživanju, psi su bili na vrhu, s 530 milijuna kortikalnih neurona u usporedbi s mačkinih 250 milijuna. Za usporedbu ljudi imaju oko 16 milijardi takvih neurona. Psi su puno ispred ostalih mesoždera u moždanoj moći.

- Naši rezultati pokazuju da psi imaju biološku sposobnost da sa svojim životima rade puno složenije i fleksibilnije stvari od mačaka -  rekla je Herculano-Houzel, a prenosi Big Think.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Životinje u zoološkim vrtovima usamljene su bez posjetitelja

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco:

Pokretanje videa...

00:47

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'