Lifestyle

Komentari 2

Razvijaju zaštitne rukavice koje će se razgraditi u par tjedana

Razvijaju zaštitne rukavice koje će se razgraditi u par tjedana

S porastom klimatskih promjena i drugih ekoloških problema, istraživači i ekolozi traže rješenja kako bi zaustavili uništavanje našeg planeta. Tako su došli na ideju da proizvedu biorazgradive rukavice

Znanstvenici, liječnici i tvrtke svake godine koriste tri milijuna tona zaštitnih lateks rukavica, a zbog pandemije korona virusa taj broj se neprestano povećava. Većina zaštitnih rukavica je od sintetike i završava na odlagalištu otpada, gdje im treba 100 godina da se razgrade.

POGLEDAJTE VIDEO:

Znanstvenici sa sveučilišta Cranfield u Bedfordshireu razvili su novu vrstu prirodnog lateksa koji se može razgraditi za nekoliko tjedana, a i puno je bolji za okoliš. 

- Ovo je sintetički lateks napravljen od Petroleuma koji se razgrađuje otprilike 100 godina. Ovo je prirodni lateks od kaučukovog drva koji se razgrađuje tek nekoliko godina. To je nova vrsta lateksa koju znanstvenici proizvode u laboratoriju, a kažu da bi se ovakav lateks mogao razgraditi u samo nekoliko tjedana - rekao je Richard.

Ove zaštitne rukavice bit će brže za napraviti, a njima će se smanjiti i ugljični otisak.

- Ako proizvodimo prirodni lateks od kaučukovog drva, ugljičnog dioksida, vode i sunčeve energije onda ćemo učiniti jako puno za naš okoliš - rekao je professor Krzysztof Koziol sa Cranfield sveučilišta.

Projekt financira medicinska kompanija koja je započela s proizvodnjom takvih rukavica u Maleziji. Nadaju se kako će sljedeće godine otvoriti tvornicu za proizvodnju u Engleskoj, piše BBC.
 

Najčitaniji članci