Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Znate li: Je li potrebno uvijek prati rižu prije nego ju kuhamo

Pranje riže uklanja nečistoće i škrob iz zrna, a kuhanje bez pranja stavlja vaše jelo u opasnost da će biti gumasto i ljepljivo. Ipak, mnogi se pitaju je li je bolje prati ili ne

Fotolia
Foto: Fotolia
12 komentara

Vrećica riže može u sebi imati sitne nečistoće, koje bi trebalo ukloniti prije kuhanja. Naše su mame i bake zato pažljivo prebirale rižu prije kuhanja, ali i prale zrna. Zagovornici pranja riže prije kuhanja čine to jer žele ukloniti nečistoće s površine, ali i zato što ne žele da im jelo bude gumasto i ljepljivo.

S druge strane oni koji ne peru rižu prije kuhanja, tvrde da voda ne uklanja samo nečistoće, već i okus riže.

Foto: thinkstock

Kulinarski znalci tvrde da se riža ne smije prati kada planirate kuhati rižoto, jer ćete isprati škrob koja joj daje kremoznost jelu. Rižu je dakle preporučljivo oprati kada je kupujete u rinfuzi, ili primijetite li da je riža iznimno bijela.

NEMA VIŠE PREJEDANJA Saznajte kako razlikovati emocionalnu od fizičke gladi!

Naime, u proizvodnji se zrna nekad miješaju s mljevenim rižinim brašnom, glukozom ili sličnim dodacima kako bi proizvod bio što bjelji. Imajte na umu da je dovoljno rižu oprati jednom ili dvaput prije kuhanja. Voda u kojoj se kuhala riža nikada neće biti posve čista, piše punkufer.hr.

 

NAJGORI HOROSKOPSKI PAROVI: Ovi znakovi nikako ne idu skupa

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message