Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Znate li kako prepoznati slatku i sočnu lubenicu? Jednostavno je

Znate li kako prepoznati slatku i sočnu lubenicu? Jednostavno je

Lubenica ima malo kalorija, osvježava i hidratizira tijelo, a smatra se i afrodizijakom. Kod kupnje treba obratit pozornost na njezin izgled, točnije peteljku, žutu mrlju i zvuk koji proizvodi

Vrijeme je jednog od omiljenih ljetnih voća - lubenice. Sočna i slatka idealna je za ljetne vrućine jer hladi organizam i hidrira. 

POGLEDAJTE VIDEO: Zašto treba jesti lubenicu?

Pokretanje videa ...

Ponekad je teško izabrati sočnu lubenicu, ali ako znate ovih par činjenica o lubenicama, kupnja i odabir prave će vam odsad pa nadalje biti brzo i lako:

1. Pokucajte

Pokucajte po lubenici, ako 'zvoni' i imate osjećaj kao da malo odjekuje - lubenica je zrela i slatka.

2. Izgled

Zrele lubenice imaju donji dio na kojem su ležale na zemlji žute boje. Ako je bijela, nije zrela.

3. Peteljka

Izgled peteljke odaje svježinu lubenice. Ako je zelena - svježa je, a ako je suha, vjerojatno već duže vrijeme stoji.

Zašto je dobro jesti lubenicu?

Lubenice su iz porodice bundeva ili tikvi te dolaze iz srednje Afrike, a mogu biti duguljaste ili okrugle. Iako ih možemo naći gotovo cijele godine u trgovinama, najbolje ih je ipak jesti ljeti jer tad imaju najviše hranjivih sastojaka.

Na 100 grama imaju tek 30 kalorija te sadrže puno vode, koja nam je ljeti veoma važna, a istodobno su bogate vitaminima A i C te kalijem i magnezijem.

Lubenica se sastoji od gotovo 90% vode što ju čini idealnom za hidratiziranje tijela bez suvišnih kalorija. Ne samo da sadrži jako malo kalorija nego je i odlična za dijete i čišćenje toksina iz organizma.

AKO VEĆ NISTE, POGLEDAJTE I: