Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Znate li otkuda dolaze lazanje i kako su stekle današnju slavu?

Znate li otkuda dolaze lazanje i kako su stekle današnju slavu?

U početku su se lazanje posipale dodacima, a jele su se zašiljenim štapićem. Putovale su svijetom stoljećima, pa danas imamo niz varijanti i okusa

VIDEO

Ovo jelo nije dobilo ime po nekom inovativnom kuharu te se ne zna točno tko ih je prvi napravio. Naime, naziv dolazi od fermentiranog rezanca koji nosi ime - laganon te se često koristio u staroj Grčkoj, gdje je ovo jelo i nastalo. U početku su se lazanje posipale dodacima, a jele su se zašiljenim štapićem. Sličnost današnjima bilo je specifično slaganje tjestenine i umaka.

Lazanje danas ne bi bile toliko popularne da nije bilo Rimljana. Iako je ovo jelo stvoreno u Grčkoj, tek kada su Rimljani osvojili regiju oko 146. pr. Kr., jelo je postalo poznato.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Pripreme za kuhanje za Olimpijske igre 04:22

Naime, Rimljani su bili poznati po prihvaćanju lokalnih običaja, kulture i hrane pa su lazanje ubrzo postale uobičajena pojava u njihovoj kuhinji.

Rim je počeo obožavati rezance laganon, tijesto za somun izrezano na tanke trakice, zatim zaprženo s raznim dodacima. Pod rimskim utjecajem, recept je došao do Italije gdje su ga kuhari mijenjali dok nije postalo jelo kakvo poznajemo danas.

Lazanje su imale poseban status u Napulju u Italiji tijekom srednjeg vijeka u 14. stoljeću te je u početku to jelo bilo rezervirano za posebne događaje i praznike. Ironično, ova hrana Talijanima je bila predstavljena usred crne kuge.

Naposljetku su lazanje dospjele u Sjevernu Ameriku u kasnim 1800-ima s talijanskim imigrantima koji su donijeli svoje obiteljske recepte u Novi svijet.

Ubrzo nakon toga, Amerikanci su upoznali Parmigiano-Reggiano kombiniran sa slojevima sporo kuhanog umaka od rajčice odvojenih savršeno kuhanim rezancima za lazanje. Bila je to ljubav na prvi okus, a lazanje su brzo postale glavna namirnica američke kuhinje.

Nastavlja se rasprava o tome tko je doista stvorio ovo dekadentno jelo.

Protein iz mlijeka gradi mišiće - sirutku popijte prije treninga
Protein iz mlijeka gradi mišiće - sirutku popijte prije treninga

Ljudi tvrde da je Italija najviše zaslužna jer su oni bili ti koji su usavršili jelo.

Istraživači iz Velike Britanije podupiru ovaj zaključak jer su otkrili kuharicu nastalu 1390-ih koja sadrži talijanski recept za lazanje.

Nekoliko stoljeća kasnije lazanje ostaju popularna hrana koju vole milijuni diljem svijeta. Izvorni recept je evoluirao jer postoje vegetarijanske opcije, lazanje od patlidžana, pa čak i one s jugozapadnjačkim štihom, piše Italian Garden.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Nakon jutarnje kave kofein uđe u krvotok u roku 10 minuta, evo što radi tijelu narednih 6 sati
ZJENICE SE ŠIRE, METABOLIZAM UBRZAVA...

Nakon jutarnje kave kofein uđe u krvotok u roku 10 minuta, evo što radi tijelu narednih 6 sati

U prvih deset minuta kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog tlaka i broja otkucaja srca. U periodu do 20 minuta se veže na adenozinske receptore, neutralizirajući umor

Kuhar kraljice Elizabete radio je kajganu s dva tajna sastojka
POSEBAN RECEPT

Kuhar kraljice Elizabete radio je kajganu s dva tajna sastojka

Kraljica je vrlo rijetko mijenjala način prehrane te je kajgana postala jedno od njezinih omiljenih jela za doručak. Njezin je kuhar otkrio da je za Kraljicu radio kajganu s muškatnim oraščićem i limunom
Dnevni horoskop za ponedjeljak 20. svibnja: Vaga će zavoditi, a Ovna će netko ogovarati
ŠTO ZVIJEZDE PREDVIĐAJU

Dnevni horoskop za ponedjeljak 20. svibnja: Vaga će zavoditi, a Ovna će netko ogovarati

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 20. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje