Lifestyle

Komentari 0

Znate li što znače izrazi poput 'genuine leather' ili 'full-grain'?

Znate li što znače izrazi poput 'genuine leather' ili 'full-grain'?

Među kožnatim stvarima postoje oznake koje će vam otkriti nešto više o materijalu te koliko će on otprilike trajati. Najkvalitetnije kože obično su deblje i teže

Obično se oznaka nalazi na donjoj strani ili unutar kožne galanterije te otkriva radi li se o pravoj koži (genuine leather), vrhunskoj koži (top-grain leather) ili koži punog zrna (najbolja, full-grain leather).

POGLEDAJTE VIDEO: Postolarka Nataša Mesarić o zimskim čizmama

Genuine leather - prava koža

Prava koža ne znači samo da je proizvod izrađen od prave kože, već znači i da je to ujedno najniža kvaliteta kože. Ne traje toliko dugo koliko bismo očekivali od kože. Od nje se rade modni dodaci, cipele i torbe niskih cijena.

Vrhunska koža - top-grain leather

Ovo je vrsta kože koju ćete pronaći u finoj kožnoj galanteriji i može se smatrati srednjom kvalitetom. Koristi se većinom za izradu torbi te za male proizvode za muškarce, poput novčanika i slično.

Izrađuje se usitnjavanjem komada najbolje kože punog zrna (najbolja kategorija) i brušenjem svih nedostataka te utiskivanjem efekta kože. Obično se dorađuje i boja, čime dobiva prepoznatljiv izgled.

Gotov proizvod na kraju ima malo plastičan efekt te će nakon nekog vremena izgledati staro i istrošeno.

Koža punog zrna - full-grain leather

Često se koristi za teške kožne predmete, kao što su futrole za oružje i veći pojasevi. No, također se može koristiti za klasično remenje, aktovke, cipele, radne čizme i brojne druge proizvode iz područja kožne galanterije.

Ova vrsta kože često je prirodno obilježena nedostacima same životinje, poput ožiljaka, ali luksuzne kompanije će izbjegavati takve detalje, što dodatno poskupljuje njihov proizvod.

Koža punog zrna je vrlo tvrda, no s vremenom će dobiti lijepu patinu. Ako uložite u predmet izrađen od kože punog zrna, vjerojatno ćete taj predmet imati godinama i desetljećima, ako se pravilno brinete o njemu, piše Business Insider.

Najčitaniji članci