Obavijesti

Lifestyle

Komentari 105

Zombing u vezi i kako se nositi s tim: Naglo prekida i odjednom se javlja nakon dugo vremena

Zombing u vezi i kako se nositi s tim: Naglo prekida i odjednom se javlja nakon dugo vremena

Ako je partner naglo prekinuo komunikaciju i nestao iz vašeg života, a zatim ponovno pokušao oživjeti 'mrtvu' vezu, doživljavate zombiing. Najvažnije je sebi priznati da ste to doživjeli kako biste znali što učiniti

'Ghosting', već poznati pojam, koristi se kada partner bez ikakvog  upozorenja ili objašnjenja nestane iz vašeg života kao ghost ili duh. Međutim, 'zombing' ide korak dalje. Partner koji vas je iznenada napustio, mogao bi se opet pojaviti u vašem životu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Njihovo ponovno pojavljivanje može biti jednako slučajno kao i njihov odlazak. To može podrazumijevati tekstualnu poruku u kojoj pita kako ste ili zahtjev za prijateljstvom na društvenim mrežama ili lajk na objavi. Ako je vaš partner naglo prekinuo komunikaciju, a zatim pokušao oživjeti 'mrtvu' vezu, doživljavate zombing.

Prema psihologici Jaime Zuckerman, zombiji  se dijele u dvije glavne kategorije: oni koji su svjesni što su učinili  i oni koji nisu.

Ako vam se to dogodi, evo nekoliko savjeta kako se nositi s tim:

1. Priznajte sebi da ste bili 'zombirani'

Nemojte tražiti opravdanja za takvo ponašanje. Priznajte sebi da ste bili zombirani. Kad se suočite s tim, možete odlučiti što ćete učiniti s tim i tako spriječiti da partner manipulira s vama, kaže Kingsley Moyo, savjetnica za veze.

Simboli iz snova na koje treba obratiti pažnju - moćni putokazi
Simboli iz snova na koje treba obratiti pažnju - moćni putokazi

2. Prepoznajte kada se možete ponovno povezati, a kada to izbjeći

Zuckerman smatra da ponovno povezivanje treba biti opcija samo ako partner prvo prizna svoj nestanak. Mora jasno artikulirati razloge zbog kojih su to učinili i mora pokazati i kajanje. Tek tada biste trebali razmisliti o ponovnom uspostavljanju veze, kaže Zuckerman.

Fotolia

3. Pripazite na okidače

Moyo ističe da iznenadni odlazak partnera može prouzročiti osjećaj bezvrijednosti ili neželjenosti. To može pokrenuti reakciju traume. Tada se može javiti i potreba za vezanošću s bilo kim tko se pojavi u vašem životu, što čini veću vjerojatnost da prihvatite zombiranje.

Ne idete na more? Nema veze, ovdje ćete se još bolje rashladiti
Ne idete na more? Nema veze, ovdje ćete se još bolje rashladiti

4. Postavite stroge granice

Bez obzira odlučite li ponovno prihvatiti partnera ili ne, trebate postaviti jasne granice. Ako se odlučite ponovno povezati, Zuckerman preporučuje da unaprijed jasno definirate što želite i što više nećete tolerirati. Ako ne želite oživjeti vezu, granice uključuju ne odgovaranje na poruke ili zanemarivanje bilo kakvog kontakta.

5. Budite iskreni prema sebi

Ako se partner ne ispriča, ne pokaže grižnju savjesti ili ne preuzme odgovornost, a vi ga svejedno želite primiti natrag, nemojte si lagati tko su i što se događa. Ova vrsta odnosa može funkcionirati samo za neke ljude koji ne očekuju vezu. Najgore što ovdje možete učiniti je nadati se da će 'ovaj put'  biti drugačije jer neće, piše mbg.