Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Zubna pasta uklanja stare mrlje s posuđa, a ocat čisti kupaonu

Zubna pasta uklanja stare mrlje s posuđa, a ocat čisti kupaonu
1

Obični bijeli alkoholni ocat odličan je za uklanjanje bakterija sa zavjesa za tuširanje, temeljito čišćenje prozora i mikrovalne pećnice, a i pravi je borac u čišćenju odvoda

VIDEO

Proljeće je odlično vrijeme za temeljito čišćenje kad na vidjelo dana iznosimo i čistimo predmete koje inače zaobilazimo i zanemarujemo. Sad je prilika da skinete i operete presvlake na madracima, ako ih imate, ili površinu madraca prebrišite krpom namočenom u vrućoj vodi. Madraci su magneti za privlačenje prašine i grinja, koje ćete tako ukloniti. Kante za smeće su često zanemarene u redovitom, rutinskom čišćenju, a u njima trunu ostaci bačene hrane što je pogodno za razvoj bakterija. 

Operite kantu dobro deterdžentom i osušite ili za njezino čišćenje iskoristite alkoholni ocat. Zamrznite ocat u posudici za led, izmrvite potom u kantu pa istrljajte krpom kako biste uklonili nečistoću i miris. Zavjesa na kadi ili tušu u kupaonici također s vremenom postaje leglo gljivica i bakterija. Nakon nekog vremena obično požuti i dobije smećkaste mrlje pa je treba skinuti i oprati, a ocat će poslužiti kao odlično sredstvo za dezinfekciju. 

Neka istraživanja pokazuju da na kuhinjskoj dasci za rezanje ima više bakterija od daske za WC. Kuhinjsku dasku perite redovito u perilici za suđe ili je poprskajte octom, ostavite tako da prenoći i ujutro isperite. Možete je i prebrisati tkaninom namočenom u alkohol ili je staviti trideset sekundi u mikrovalnu pećnicu. 

Alkoholni ocat možete iskoristiti i za pranje prozora. U litru vode ubacite žlicu deterdženta i 80 mililitara octa. Namočite spužvu u otopinu i njome dobro navlažite prozore. Ostavite da djeluje pet minuta pa potom obrišite krpom. Ocat će dodatno osvježiti i školjku za WC. Napunite bocu s raspršivačem alkoholnim octom te poprskajte po unutarnjem dijelu školjke i dasci. Pospite zahod i s malo sode bikarbone te ostavite da djeluje 15 minuta pa dobro iščetkajte i temeljito isperite. 

Namještaj se briše vunenom krpom

Prašinu s namještaja odlično ćete skinuti vunenom krpom, koju možete i sami napraviti od ostataka vunene odjeće. Trljanjem vune o površinu nastaje statički elektricitet pa će krpa na sebe privući prašinu te će namještaj ostati čist i gladak. Tako ćete namještaj efikasno očistiti i bez korištenja raznih sprejeva.

Soda bikarbona i ocat čiste odvode

Kemijska sredstva za čišćenje odvodnih cijevi u domu izuzetno su korozivna te imaju toksične kiseline koje mogu oštetiti cijevi, ali i kožu. Umjesto toga jedanput na tjedan isperite cijevi prirodnim sredstvima. Ubacite u cijev prstohvat sode bikarbone, ulijte oko pola šalice octa, ostavite da stoji pola sata pa isperite vodom.

Zubna pasta uklanja stare mrlje s posuđa

Pribor za jelo nakon nekog vremena dobije mrlje od vode ili potamni pa ga treba povremeno ispolirati. Umjesto gotovih sredstava možete iskoristiti i običnu zubnu pastu. Istisnite pastu na vrh prsta te njome dobro istrljajte žlice, vilice i noževe. Isperite pribor toplom vodom pa ispolirajte mekanom krpicom.

Čistite redom 

Kako ne biste oprali pod i zatim ga zaprašili brišući luster. Počnite od stropa i zidova, zatim prijeđite na prozore i namještaj pa tek onda prebrišite podove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj