Obavijesti

Ljubimci

Komentari 38

Dumovec joj uspavao pet pasa i poslao račun za uspavljivanje

Dumovec joj uspavao pet pasa i poslao račun za uspavljivanje
4

Rješenje o usmrćivanju donijeli su na temelju dopisa Skloništa u kojem se tvrdi da je socijalizacija opasnih pasa upitna te da kao takvi nisu podobni za udomljavanje

VIDEO

Danas ističe rok koji je čitateljica Nada iz Trnja od Skloništa za nezbrinute životinje grada Zagreba (Dumovec) dobila da plati 2500 kuna koliko je koštalo uspavljivanje (eutanazija ) njezinih pet pasa.

 Iste su joj prošle godine pod optužbom da su divlji, agresivni i opasni za prolaznike djelatnici Skloništa oduzeli.

Što kaže vlasnica pasa?

- Dogodilo se to prije Božića. Osim djelatnika Dumovca na teren je izašla i veterinarska inspekcija. Svi su bili ljubazni, a inspektor mi je rekao da će dva psa udomiti Sklonište, a ostale će mi, nakon što platim cijepljenje i čipiranje vratit - rekla nam je čitateljica. 

Odmah iza Božića nazvala je  i zatražila povratak svojih pasa.

Voditeljica skloništa prema njezinim tvrdnjama optužila ju je za neodgovorno ponašanje te rekla da joj pse neće vratiti, već će iste uspavati jer su psi divlji te da u skloništu samo zauzimaju prostor drugim psima.

- To nije istina jer cijeli život se brinem o udomljavanju pasa i nikada nije bilo problema. Kujica Mona, majka četvero uspavanih štenaca proslavila se spašavanjem čovjeka i nekoliko pasa iz nabujale Save. Nikome nije smetala, naprotiv nakon što je o njoj izašla priča u medijima postala je heroj - govori čitateljica.

 Priznaje da oduzeti psi nisu bili čipirani i cijepljeni protiv bjesnoće, ali smatra da to nije razlog da se zdravi psi uspavaju.

- Kada su se pojavili inspektori i djelatnici Dumovca mogla sam reći da to nisu moji psi ili ih kao mnogi neodgovorni vlasnici preko noći odvesti i ostaviti ispred gradskog skloništa, ali nisam. Kao što sam dom pronašla Moni, pronašla bih i psima koji su uspavani – govori čitateljica koja troškove uspavljivanja ne namjerava platiti.

Rješenje o usmrćivanju 

Tatjana Zajec, voditeljica Skloništa za napuštene životinje grada Zagreba rekla je da ne zna što će biti ako se račun ne plati, ali da je on izdan po Rješenju o usmrćivanju izdanom od veterinarske inspekcije u kojem piše da sve troškove snosi vlasnik psa.

 Pse su pokupili jer su dobili dojavu da područjem Trnja lutaju psi koji napadaju ljude, a s njima na teren izašao je veterinarski inspektor koji je utvrdio da psi nisu čipirani i cijepljeni protiv bjesnoće te su oduzeti vlasnici.

Voditeljica skloništa dodaje da su psi uz sve navedeno  bez nadzora lutali područjem gdje dolaze lisice (poznati prijenosnici bjesnoće). 

Nakon što su psi završili u Skloništu pokušali su ih socijalizirati, a nakon 15 dana koliki je zakonski rok da vlasnik zatraži svoje pse, a on to nije učinio  postupili su prema nalogu inspekcije.

Odgovor veterinarske inspekcije

Iz Ministarstva poljoprivrede u čijoj nadležnosti je veterinarska inspekcija rekli su nam da s detaljima oko izdavanja računa vlasnici psa od strane Skloništa nisu upoznati. 

Vlasnicu pasa tijekom nadzora  upozorili su na zakonski rok od 15 dana u kojem može zatražiti povratak svojih pasa. 

Ako to ne učini smatra se da više nije vlasnik životinje, a Sklonište  prema članku 57. Zakona o zaštiti životinja  pse može prodati ili udomiti. Ako ih nije moguće dalje držati ili udomiti životinja se nakon 60 dana može usmrtiti.

Potvrdili su da je nadzorom utvrđeno da 'psi nisu bili cijepljeni i adekvatno označeni'.  Međutim to nije bio razlog izdavanja rješenja kojim se nalaže uspavljivanje.

- Rješenje o usmrćivanju pasa doneseno je  na temelju dopisa trenera Skloništa koji je naveo da su psi opasni za djelatnike i osobe koje s njima dolaze u kontakt, da je njihova socijalizacija upitna te da kao takvi nisu podobni za udomljavanje - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

 Kako bi se ovakve situacije izbjegle  vlasnike pasa pozivamo da budu odgovorni. To znači da pse trebate socijalizirati, cijepiti, čipirati i ne puštati da lutaju bez nadzora. Ako sve to napravite nitko vam neće moći oduzeti vaše pse.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom