Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Klaun Botia korisna je riba koja se hrani akvarijskim 'smećem'

Klaun Botia korisna je riba koja se hrani akvarijskim 'smećem'
2

Chromobotia macracanthus korisna je akvarijska ribica koja zahtijeva besprijekorno čistu i kisikom bogatu vodu. Korisna je jer čisti akvarij od puževa i otpadaka s dna

VIDEO

Botia - Chromobotia macracanthus akvarijska je ribica popularna među akvaristima. To može zahvaliti svom atraktivnom izgledu.

Riječ je o ribi čije tijelo je horizontalno izduženo, glava velika, a usta obrubljena brčićima. Boja tijela varira od svijetle pa do crvenkaste.

Prugasto tijelo

 Narančasto tijelo vertikalno sijeku tri debele, crne pruge. Zanimljivo je da ove ribe posjeduju oštru bodljicu skrivenu u predjelu ispod očiju. Upravo zbog te bodljice ne preporučuje se transport ribe u običnim vrećicama, već u čvrstoj posudi. 

Botia zahtijeva besprijekorno čistu i kisikom bogatu vodu.Temperatura vode može bit između 25 i 30°C. Njihovi sustanari ne smiju biti agresivne ribe, inače će početi odbijati hranu i povući se.

Hrana za botiju

Hrani se akvarijskim smećem odnosno ostacima hrane koja padne na dno akvarija, ali i malim beskičmenjacima, larvama insekata, crvićima, slatkovodnim račićima i biljnom hranom. Također, hrani se akvarijskim puževima, noćnom morom mnogih akvarista. Upravo zbog toga ova prekrasna riba najčešće se i nabavlja.

Česta prepreka nabavljanju ovih akvarijskih ribica jest činjenica da tijekom 20 godina koliko žive mogu narasti do 40 centimetara. Budući da vole živjeti u jatima za njihovo držanje potreban je minimalne zapremnine 100 litara. 

Spavaju kao mrtve

Vlasnike često iznenađuje načinom na koji spavaju - ležeći na dnu, nepomično okrenute na bok. Zbog toga vlasnicima se ponekad čini da su njihove botije uginule. (Originalan članak)

Akvaristika - početničke greške! Opširnije

Kako odabrati i postaviti akvarij? Opširnije

Kako akvarij napuniti vodom? Opširnije

Korisni akvarijski puževi! Opširnije

Štetni akvarijski puževi! Opširnije


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode