Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Neobično natjecanje: Tko ubije najviše pitona osvaja nagradu!

Pojedinac ili skupina koji bude najuspješnija i ulovi najviše pitona osvojit će 1500 dolara, a onoga tko uhvati najdužu zmiju organizator će nagraditi sa tisuću dolara

YouTube
Video: YouTube
5 komentara

Burmanski pitoni, zmije koje svoj plijen ubijaju davljenjem, a bez problema progutaju životinje poput jelena ili aligatora u subotu 12. siječnja suočit će se s neobičnim izazovom koji traje mjesec dana.

 Tada na Floridi kreće prvi svjetski 'Python Challenge', natjecanje u kojem je cilj ubiti što više pitona. 

Tko može sudjelovati? 

Punoljetne osobe koje plate kotizaciju od 25 dolara, prođu obavezan tridesetminutni online tečaj u kojem će biti educirani o ovoj vrsti zmija i potpišu da za eventualne štete neće tužiti organizatora. Mlađi od 18 godina mogu sudjelovati uz odobrenje roditelja i to isključivo u pratnji odrasle osobe.

' Humano' ubijanje zmija

 Ovo neobično natjecanje ima nekoliko pravila, a jedno od najvažnijih je da se zmiju mora ubiti na human način. Laički rečeno kako prilikom usmrćivanja ne bio sjećao bol i patnju pitona se mora ubiti 'po kratkom postupku' uništavanjem mozga. 

Dozvoljeni alati su pištolji koji se u našim krajevima koriste za ubijanje svinja i stoke na kolinjima, vatreno oružje odgovarajućeg kalibra i mačete. Pojedinac ili skupina koji bude najuspješnija i ulovi najviše pitona osvojit će 1500 dolara, a onoga tko uhvati najdužu zmiju očekuje nagrada od 1000 dolara.

Edukativna akcija

Organizator natjecanja su konzervatori čija zadaća je brinuti se o ribama i divljim životinjama na Floridi, a ovim neobičnim natjecanjem kod građana žele podići svijest o odgovornom držanju burmanskih pitona kao kućnih ljubimaca koje se ne smije puštati u divljinu. 

Naime, burmanski pitoni u močvarama parka završili su tako što su ih neodgovorni vlasnici, nakon što bi ih se zasitili bacali u divljinu. Zmije se se tijekom godina toliko namnožile, a budući da nemaju prirodnih neprijatelja postale su ozbiljna prijetnja ekosustavu. 

Floridski pitoni naime hrane se životinjama, a o njihovoj moći dovoljno govori podatak da bez problema ubiju i pojedu velikog aligatora. Što očekuje natjecatelje možete vidjeti u video galeriji iznad članka.

Ako vam sve ovo izgleda smiješno podsjećamo da se nešto slično događa i u Hrvatskoj u kojoj se u rijeke i jezera bacaju akvarijske kornjače. Što one znače za ekosustav  pisali smo OVDJE.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message