Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Otkrivamo što se događalo na snimanju Zagonetnog dječaka

Otkrivamo što se događalo na snimanju Zagonetnog dječaka
12

Krajem veljače u kina nam stiže film Zagonetni dječak. Neven Kovačević, stručnjak za obuku pasa otkriva detalje sa snimanja psećih avantura Cara (Artu) i Rexa (Ari)

VIDEO

Najbolji pas za film je pas koji ima primjerenu poslušnost i puno puno puno životnog iskustva. Zašto? Pas se na filmu može tuči sa lopovom, bježati od mine, skakati na lokomotivu, glumiti mrtvog psa, plivati preko rijeke, voziti se u taxiju, brodu, čamcu...i sve to ponoviti puno puta.

Objašnjenje je to Nevena Kovačevića iz Dog Geniusa, stručnjaka za ponašanje pasa koji je do sa sada radio na mnogim reklamama, serijama, ali kako kaže najdraže mu je raditi na filmovima.

Bogato iskustvo u radu sa psima

 Obukom pasa bavi se od srednjoškolskih dana, a prvi put na filmskom setu (koji je bio i serija) kao stručnjak za pse  pojavljuje se 1995. kada je snimljen 'Vukovar se vraća kući'.

 - Bio sam vrlo predan tome jer to je bilo izuzetno izazovno i kreativno prvo iskustvo. Zbog dobrog rada sa psom Afrom ( belgijska ovčarka) kojoj je namijenjena uloga do pola filma, režiser je 'u hodu' nadopisao scenarij i Afra je psa Vuka glumila do kraja filma - govori Kovačević. 

Od njemu dražih filmova na kojima je radio ističe  'Vidimo se' , 'Blagajnica hoće ići na more' i 'Bogorodica'. 

Zanimljivo iako se bavi obukom pasa za glumačke uloge filmove sa životinjama ne voli gledati jer kako kaže psima se često daju ljudske karakteristike koje nemaju veze sa njihovom logikom i svjetonazorom.

  - Volim da pas na filmu izgleda kao pas. Da se može prepoznati gesta, pokret, mimika kakvu napravi i običan kućni ljubimac. A takva spontanost i 'običnost' je upravo najzahtjevnije. Najlakše je psu dati preciznu komandu da je precizno napravi. Ali to često izgleda kruto i umjetno. Pogotovo, ako pas glumi s djecom - kaže Kovačević.

Od filmskog seta draže mu kupanje

Najnoviji film, na kojem je radio jest Zagonetni dječak koji će se u hrvatskim kinima pojaviti krajem veljače. Glavnu ulogu psa Rexa glumi mladi njemački ovčar Ari. 

- Pas je to kojem je to prva filmska uloga, a na početku snimanja imao je  14 mjeseci. Za neke zadatke to je bilo dobro, ali u nekim situacijama na snimanju njegovo neiskustvo predstavljalo je problem- govori Kovačević. 

Naime, dosta scena snimalo se uz rijeku i jezero, a Ari  je svaki trenutak kada mu je pala koncentracija iskoristio da se zaleti u vodu. - To što je cijela ekipa bila na pauzi Arija nije previše smetalo - govori Kovačević. 

Pse koji će glumiti u nekom filmu najčešće bira sam, među klijentima koji su pohađali njegove škole i radionice. 

Pseće 'radno vrijeme'

- Nikada nisam bio u situaciji tipa: evo hoćemo baš ovog psa pa ga nauči. Prije nije bilo niti izbora, a sada ipak imam povjerenje produkcije da zajedno odlučimo koji tip psa je pogodan za koju ulogu - nastavlja Kovačević.  

Budući da se na snimanju najviše vremena provede čekajući to treba uzeti u obzir kod odabira psa. Zašto? Neki pas dok čeka je mirniji ako je izoliran, drugi ako je uz mene ili vodiča, a treći mora imati neku zanimaciju. 

Optimalno 'radno vrijeme' pas glumca je između četiri i šest sati, ali kod snimanja filmova to je relativna stvar. Snimanje nekada traje deset minuta, a nekada potraje nekoliko sati. Naš sugovornik je sa psom na snimanju najduže proveo 11 sati.

Pripreme za snimanje scena

Pripreme za scenu ovise o mnogo faktora: da li pas ima samostalan zadatak ili  glumi uz glumce, da li ti glumci imaju interakciju s njim ili ne, da li će u sceni psa voditi glumac ili on koji je iza kamere. O pripremama ovisi i koliko scena dugo traje odnosno koliko ima kadrova i u kojim kadrovima je pas.

 - Pripreme psa ovise i o okolnostima na setu: noć, dan, prometno mjesto, buka, mirisi, dim, vrućina, hladnoća- govori Kovačević.

Sve to treba uzeti u obzir kod snimanja čak i banalnih zadataka.  

– Primjerice, jednom prilikom pas se trebao igrati s nogometnom loptom i glumcem. Zvuči savršeno jer pas je zainteresiran za tu igru. No zbog pozicije kamere pas i glumac su imali vrlo mali radijus kretanja na betonskom igralištu. Uz to je bio sunčan dan i zagrijao beton, a cijelo igralište se nalazilo u zavjetrini. Rezultiralo je time da je nakon tog kadra igrepas bio toliko izmožden i iziritiran od sparine i sa samom lokacijom da idući kadar nismo mogli snimiti. Pas je pukao i za taj dan snimanja njegovih scena bilo je gotovo - objašnjava Kovačević. 

Pas mora imati povjerenje u dresera

 Prisjeća se i složenijeg zadatka u kojem pas u ulici trebao pratiti trag  odnosno trebalo je izgledati kao da trči i traži.

 - Dva tjedna smo radili pripreme za to jer sam znao da nećemo moći puno ponavljati jer se snima prilikom zalaska sunca i imamo oko sat vremena rada što i nije puno. Na probi je pas bio dobar. No kada je krenulo snimanje te je puštena i umjetna kiša sa krupnim kapima, za psa je to bila ogromna promjena i jedino čime se bavio je bilo izbjegavanje dijela po kojem padaju krupne kapi. Tu je došlo do izražaja povjerenje koje pas mora imati u mene da i nešto što mu je nelagodno ili nelogično ipak napravi jer zna da ga neću prisiljavati na nešto što neće biti dobro za njega. Taj kadar smo snimili i bio je dobro odrađen. Mokri do gaća ali zadovoljni i uspješni- zaključuje Kovačević.

Ulogu psa Cara u filmu Zagonetni dječak glumi njegov bernski planinski pas Artu koji kao i u prethodnom filmu Koko i duhovi glavnim junacima pomaže u rješavanju misterija.

Propustili ste  film 'Koko i duhovi' ili vas zanima što se događalo iza kamere na snimanju Zagonetnog dječaka?  Preporučujemo vam  posebno DVD izdanje koje možete kupiti OVDJE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera