Ljubimci

Komentari 0

Planinski žutokrug: Najmanje poznata otrovnica u Hrvatskoj!

Planinski žutokrug: Najmanje poznata otrovnica u Hrvatskoj!

Riječ je o najmanje otrovnoj zmiji. Slična je riđovki, a upravo zbog te sličnosti mnogi u Hrvatskoj misleći kako je riječ o maloj riđovki niti ne znaju da planinski žutokrug postoji

Planinski žutokrug, zmija sivo žuto boje koja najčešće naraste pedesetak centimetara prepoznatljiva po tamnoj 'cik cak' šari na leđima jedna je od tri zmije otrovnice koje žive na području Hrvatske.  

Hrani se uglavnom kukcima ( najčešće skakavcima) koje guta žive, bez upotrebe otrova koji je od svih otrovnica koje žive na području Hrvatske najslabiji. 

Ako ih se izaziva mogu ugristi čovjeka, ali ugriz planinskog žutokruga za čovjeka nije smrtonosan. Posljedice su slične ubodu pčele ( oticanje i lagana temperatura).

Slična je riđovki, a upravo zbog te sličnosti mnogi u Hrvatskoj misleći kako je riječ o maloj riđovki niti ne znaju da planinski žutokrug postoji .

Od riđovke razlikuje se veličinom tijela (manja je) te oblikom glave koja je uža u odnosu na 'kolegicu otrovnicu'. 

Planinski žutokrug zmija je koja živi na suhim planinskim travnjacima s rijetkom vegetacijom. U Hrvatskoj to je područje Kamešnice, Troglava, Dinare i južnog Velebita.

Zanimljivosti o planinskom žutokrugu:

Engleski naziv: Karst Meadow Viper

Porodica: ljutice (Viperidae)

Rasprostranjenost u Hrvatskoj: Više nadmorske visine Kamešnice, Troglava, Dinare i južnog Velebita.

Otrovnost: Otrovnica

Stanište: Suhi planinski travnjaci s rijetkom vegetacijom.

Prehrana: Uglavnom kukci tj. skakavci, ali ponekad i gušteri i malm sisavci.

Duljina tijela: 50-60 cm

Broj legla: 4 – 8 živih mladunaca

Nadmorska visina: 1100 – 1900 m

Zanimljivosti: Najmanja i najmanje opasna zmija otrovnica. Ime je dobio po tome što im je tijelo lagano žućkasto obojeno i često ih se može vidjeti kako se sunčaju sklupčane u krug.

Izvor: Zgzoo

Sve vrste zmija u Hrvatskoj zaštićene su Zakonom o zaštiti prirode, pa ih se ne smije bez opravdanog razloga ozljeđivati i ubijati. 

Poskok

Riđovka

Bjelouška

Šilac