Obavijesti

Viral

Komentari 0

Posavski gonič najpopularnija lovačka pasmina u Hrvatskoj!

Posavski gonič najpopularnija lovačka pasmina u Hrvatskoj!
4

Posavski gonič čvrst je pas srednjih proporcija. Potječe, kako mu i sam naziv kažek iz Posavine (preciznije iz doline Save jugoistočno od Zagreba). Najčešće se koristi kao lovački pas

VIDEO

Posavski goniči, prema podacima Hrvatskog kinološkog saveza, najpopularniji su lovački psi u Hrvatskoj. Odmah uz njih nalaze se istarski kratkodlaki goniči.  U TOP 5 lovačkih pasa uz njih nalaze se engleski seter, alpski brak jazavčar i njemački ptičar.

Uzimajući u obzir konkurenciju o kojoj smo pisali OVDJE možemo reći kako je očuvanje autohtonih pasmina i njihova popularizacija širom svijeta veliki uspjeh hrvatske kinologije. 

Posavski gonič

Prema standardu Hrvatskog kinološkog saveza posavski gonič čvrst je pas srednjih proporcija. Potječe kako mu i sam naziv kaže iz Posavine. Konkretnije, iz prostrano gusto pošumljene doline Save jugoistočno od Zagreba, premda se danas češće koristi u lovu u Lici, Slavoniji, pa i BiH i Srbiji. 

Njegovo crveno, crvenkasto ili krzno pšenične boje  i na glavi/oko vrata/na prsima/ dolje na udovima/ i na kraju repa ima bijele oznake. Oglašava se visokim i dalekočujnim lavežom.

Poslušan je i vrlo privržen te posjeduje izvanredne karakterne osobine uz umjereno živahan temperament. Strastven je  lovac.

Radi se o  staroj autohtonoj pasmini u Hrvatskoj čije se podrijetlo gubi u pradavno doba.  O tome svjedoče freske u Marijinoj kapeli u Beramu kod Pazina iz 1474. godine, dokumenti biskupa Bakića iz Đakova iz 1719. i veterinara Franje Bertića iz Đakova iz 1859. godine kao i knjige Joze Kristena. Posavski goniči kupovani su u Hrvatskoj pod imenom 'boskini'. 

Godine 1924. psi ove pasmine po prvi puta su prikazani na izložbi pasa. Prvi upisi u hrvatsku rodovnu knjigu potječu iz godine 1929., a FCI je ovu pasminu priznao 1955.godine. Prvi standard s pravilnim imenom pasmine potječe iz 1969. godine.

Istarski kratkodlaki gonič

Istarski kratkodlaki gonič pas je otmjenog izgleda sa žuto-narančastim  oznakama na sniježno-bijelom krznu. Dlaka je kratka i fina; glava duga, uska i suha; tijelo gipko; rep tanak, blago sabljastog oblika. 

Glasa se s velikom ustrajnošću uglavnom visokim i daleko čujnim lavežom.

Kao što joj ime govori pasmina potječe iz Istre. Zbog svojih izvrsnih lovnih karakteristika, cijenjeni istarski goniči prodavani su i u susjedne zemlje. 

Prvi upisi u uzgojnu knjigu potječu iz godine 1924. Pasmina je od strane FCI-a priznata već  1949. godine,  ali je standard objavljen tek 1973. godine.  

Danas se istarskog goniča često može susresti u Istri i okolnim područjima, a zbog svojih odličnih osobina još uvijek je vrlo omiljen kod lovaca.

PROČITAJTE ZANIMLJIVOSTI O DALMATINSKIM PSIMA

Napomena: Kao portal za ljubimce ne podržavamo lov odnosno ubijanje životinja iz sporta, već o navedenim pasminama pišemo s kinološkog stajališta. 

Naime, osim za lov obje pasmine mogu se držati kao obični ljubimci, ali preporuka je da ih nabavljaju aktivnije osobe jer riječ je o psima koji traže puno kretanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Budale kruže, a on ide ravno: Pogledajte kako je u Zagrebu prošao kružni tok!
NEVJEROJATNA SNIMKA

VIDEO Budale kruže, a on ide ravno: Pogledajte kako je u Zagrebu prošao kružni tok!

ZAGREB Snimku je objavila Facebook stranica Prometne zgode i nezgode. Na njoj se vidi da vozač uopće nije usporio prije kružnog toka na Tuškancu niti je ušao pravilno u njega. Krivim smjerom je samo proletio ravno! Što je najgore, neki ga i brane: 'Pa nije nikoga bilo, ne vidim što je napravio krivo...' Strahuje se da iza tog komentara stoji čovjek koji ima vozačku. Pravu...

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'
BRITANKA IMA PROBLEM

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'

Ljudi misle da ne idem na spojeve jer sam arogantna, ali to nije razlog, jednostavno ne mogu pronaći nikoga jer ovako dobro izgledam. Boje mi se prići, kaže Britanka
VIDEO Jutarnje razgibavanje divljih svinja. Trčali uz prugu u Zagrebu: 'Išli su prema centru'
KUDA IDU DIVLJE SVINJE?

VIDEO Jutarnje razgibavanje divljih svinja. Trčali uz prugu u Zagrebu: 'Išli su prema centru'

ZAGREB - Dvije divlje svinje u petak ujutro snimio je čitatelj 24sata u zagrebačkoj Dubravi. Trčale su uz prugu, prvo su pretrčale Osječku, pa Branimirovu te nastavile svoj put prema centru, rekao nam je čitatelj.