Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Prednosti i nedostaci: Smiju li psi piti mlijeko i jesti jogurt?

Mlijeko za pse u pravilu nije nezdravo, ali pod uvjetom da pseći organizam može probaviti laktozu. Većina pasa ne može je probaviti. Tad dolazi do probavnih smetnji

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Od malena nas uče kako, želimo li bit zdravi redovito moramo piti mlijeko. Jer isto budući da sadrži vitamine, minerale i enzime pozitivno utječe na mozak, kosti, zube i organizam općenito.

Jeste li se ikad zapitali kakav učinak mlijeko ima na vašeg psa?

Mlijeko u prehrani pasa

Dog Food Advisor, portal specijaliziran za prehranu pasa piše kako mlijeko za pse u pravilu nije nezdravo, ali pod uvjetom da pseći organizam može probaviti  laktozu. Većina pasa ne može je probaviti.

Riječ je o mliječnom šećeru koji se zadržava u probavnom traktu (ako se ne probavi) te stvara preduvjete za razvoj nezdravih bakterija. 

Posljedično, kod pasa koji ne mogu probaviti laktozu dolazi do proljeva, povraćanja i stvaranja plinova. 

Mliječni proizvodi u prehrani pasa

Iz gore navedenih razloga stručnjaci za prehranu pasa vlasnicima preporučuju da psima umjesto mlijeka daju mliječne proizvode poput jogurta i kefira.

Autoru ovog članka to je savjetovao i veterinar uz napomenu da izbjegava voćne jogurte i ostale mliječne proizvode koji u sebi sadrže umjetne boje, pojačivače okusa, šećer...

Zašto je jogurt/kefir zdrav za psa?

Jogurt i kefir mliječni su proizvodi koji nastaju zagrijavanjem mlijeka odnosno ferementacijom mlijeka uz pomoć dobrih bakterija. 

Konkretno, djelovanjem dobrih  bakterija (probiotika) koje se dodaju u mlijeko dolazi do fermentacije koja laktozu ( šećer) pretvara u mliječnu kiselinu. 

Probiotici za pse imaju niz prednosti, pogotovo ako vaš pas ima problema s probavom ( česti proljevi/ zatvori).

Probiotici su također posebno korisni za psa tijekom/nakon liječenja s antibioticima. Naime, antibiotici propisani od veterinara u organizmu uništavaju bakterije, ali antibiotik ne zna koja je bakterija dobra ili loša.

Zato je tijekom/nakon liječenja psu dobro dati jogurt kako bi mu pomogao u uspostavljanju ravnoteže organizma.

Važno je napomenuti da jogurt nije čudotvoran lijek i psa sasvim sigurno neće izliječiti od teških bolesti za koje je potreban odlazak veterinaru. Ali, u doziranim količinama za pse ne može bit štetan.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message