Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Prednosti i nedostaci: Smiju li psi piti mlijeko i jesti jogurt?

Prednosti i nedostaci: Smiju li psi piti mlijeko i jesti jogurt?
1

Mlijeko za pse u pravilu nije nezdravo, ali pod uvjetom da pseći organizam može probaviti laktozu. Većina pasa ne može je probaviti. Tad dolazi do probavnih smetnji

VIDEO

Od malena nas uče kako, želimo li bit zdravi redovito moramo piti mlijeko. Jer isto budući da sadrži vitamine, minerale i enzime pozitivno utječe na mozak, kosti, zube i organizam općenito.

Jeste li se ikad zapitali kakav učinak mlijeko ima na vašeg psa?

Mlijeko u prehrani pasa

Dog Food Advisor, portal specijaliziran za prehranu pasa piše kako mlijeko za pse u pravilu nije nezdravo, ali pod uvjetom da pseći organizam može probaviti  laktozu. Većina pasa ne može je probaviti.

Riječ je o mliječnom šećeru koji se zadržava u probavnom traktu (ako se ne probavi) te stvara preduvjete za razvoj nezdravih bakterija. 

Posljedično, kod pasa koji ne mogu probaviti laktozu dolazi do proljeva, povraćanja i stvaranja plinova. 

Mliječni proizvodi u prehrani pasa

Iz gore navedenih razloga stručnjaci za prehranu pasa vlasnicima preporučuju da psima umjesto mlijeka daju mliječne proizvode poput jogurta i kefira.

Autoru ovog članka to je savjetovao i veterinar uz napomenu da izbjegava voćne jogurte i ostale mliječne proizvode koji u sebi sadrže umjetne boje, pojačivače okusa, šećer...

Zašto je jogurt/kefir zdrav za psa?

Jogurt i kefir mliječni su proizvodi koji nastaju zagrijavanjem mlijeka odnosno ferementacijom mlijeka uz pomoć dobrih bakterija. 

Konkretno, djelovanjem dobrih  bakterija (probiotika) koje se dodaju u mlijeko dolazi do fermentacije koja laktozu ( šećer) pretvara u mliječnu kiselinu. 

Probiotici za pse imaju niz prednosti, pogotovo ako vaš pas ima problema s probavom ( česti proljevi/ zatvori).

Probiotici su također posebno korisni za psa tijekom/nakon liječenja s antibioticima. Naime, antibiotici propisani od veterinara u organizmu uništavaju bakterije, ali antibiotik ne zna koja je bakterija dobra ili loša.

Zato je tijekom/nakon liječenja psu dobro dati jogurt kako bi mu pomogao u uspostavljanju ravnoteže organizma.

Važno je napomenuti da jogurt nije čudotvoran lijek i psa sasvim sigurno neće izliječiti od teških bolesti za koje je potreban odlazak veterinaru. Ali, u doziranim količinama za pse ne može bit štetan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu