Obavijesti

Ljubimci

Komentari 0

Treba li lovcima zabraniti da pucaju u urbanim sredinama?

Treba li lovcima zabraniti da pucaju u urbanim sredinama?
4

Stanje na zagrebačkom području uskoro bi se trebalo promijeniti. Nova Odluka o ustanovljenju zajedničkih lovišta kojom će se neka od njih ukinuti je u pripremi

VIDEO

Teško je danas biti pas. U gradu im nije mjesto jer 'tko je vidio da pas živi u stanu i boravi na livadama gdje se igraju djeca'.  Poželite li pak promijeniti način života i s obitelji  iz grada preseliti u predgrađe, gdje su sve donedavno na mjestu zgrada bile oranice opet ćete naići na protivnike kućnih ljubimaca jer 'psu je mjesto u dvorištu, a ne u prirodi'. 

A Zakon o zaštiti životinja je jasan: 'Životinjama dnevno mora biti osigurano razdoblje tijekom kojega neće biti privezane radi mogućnosti kretanja u skladu s njihovim fiziološkim i etološkim potrebama'.

Koliko bolna može biti odluka da se preseli u predgrađe i posveti mirnijem obiteljskom životu uživajući sa svojim psima, engleskim pointerom Atosom i mješankom Tikom na svojoj koži osjetio je  Stjepan Banović iz naselja Novaki kraj Svete Nedjelje.

Policija vlasnika 'nagradila' prijavom

 Kao i svakog dana šetao ih je na livadi u blizini svoje kuće. Psi su nešto nanjušili i potrčali u šumarak. Krenuo je za njima,  glasno ih dozivajući kao upozorenje da psi imaju vlasnika. Pucanj iz lovačke puške bio je brži.  Lovac je 30 metara od njega ubio Tiku. 

Kako bi zaštitio bar jednog psa Atosa je odveo kući, a vrativši se na mjesto događaja drugog psa više nije bilo. U nadi da je ipak preživjela pretražio je cijelo područje, ali ništa. Kako kaže vlasnik, dok je on zbrinjavao jednog psa, netko se pobrinuo da tragovi drugog nestanu. Ostali su samo tragovi krvi. Od događaja je prošlo nekoliko mjeseci. 

Stjepanu krivac nije važan, zanima ga samo gdje je njegov pas. Da li je ubijen i ako je gdje je odbačen?! Slučaj je prijavio policiji, a umjesto odgovora na svoja pitanja dobio je prekršajnu prijavu. 

Što kaže zakon?

Prema Zakonu o lovstvu (članak 55) vlasnici pse i mačke, ako su od mjesta stanovanja udaljeni 300 metara ne smiju puštati da se kreću lovištem bez nadzora.

 U suprotnom lovci ih smiju ukloniti iz lovišta jer ugrožavaju divlje životinje.  Isti taj zakon propisuje da granice lovišta moraju biti označene, u konkretnom slučaju tablama postavljenim na vidljivim mjestima i javnim prometnicama. ( U konkretnom slučaju to nije tako, tvrdi naš sugovornik prilažući dokaze koje smo objavili u galeriji)

Kakva je situacija u praksi?

Situacija u praksi bitno je drugačija od one u zakonu koji je donesen prije osam godina. Na površini od nekoliko tisuća hektara gotovo je nemoguće vidljivo obilježiti cijelo lovište.

 Pogotovo ako se u obzir uzme da se na mjestu gdje su se nekada nalazile livade danas nalaze kuće i zgrade u kojima ne žive samo starosjedioci koji znaju da se u blizini njihovih kuća love divlje životinje. Praktički, nekoliko stotina metara od dječjih igrališta i livada gdje vlasnici šeću pse, a rekretivci trče ili voze bicikle, lovci istovremeno pucaju. 

Zagreb smanjuje broj lovišta

Gordana Županac, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije glavni problem vidi u kršenju propisanih pravila (pozivajući se na članak 55. zakona o lovstvu) pojedinih vlasnika pasa koji se u lovištima ponašaju kao na javnim površinama, pritom ugrožavajući divljač. 

Objašnjava kako na području županije postoji 69 zajedničkih otvorenih lovišta čije su granice određene u skladu sa zakonom. Za lovce pak kaže da se ' tijekom godine najmanje bave lovom na divljač, a najviše brigom za lovišta i okoliš'.

Stanje na području grada Zagreba uskoro bi se ipak trebalo promijeniti, nadamo se ne samo na papiru. Kako doznajemo u pripremi je nova Odluka o ustanovljenju zajedničkih lovišta na području Grada Zagreba. Njome će se ukinuti neka lovišta koja se nalaze u urbanijim dijelovima grada.  

Kako zaštititi divlje životinje?

Paralelno s njihovim ukidanjem trebati će donijeti programe zaštite divljači na tim područjima. Izgledno je da će sve to potrajati neko vrijeme.  Kako svaki vlasnik psa može pomagati divljim životinjama možete pročitati OVDJE

Napomena: Putem e-maila i obrasca na njihovim web stranicama kontaktirali smo Hrvatski lovački savez, ali odgovor na pitanja što misle o ukidanju lovišta na zagrebačkom području te što napraviti  da sve tri strane (lovci, građani i životinje) budu zadovoljne nismo dobili.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode