Obavijesti

Ljubimci

Komentari 1

Vodimo vas u virtualni svijet u kojem 'stanuju' kućni ljubimci!

Vodimo vas u virtualni svijet u kojem 'stanuju' kućni ljubimci!
9

Programeri širom svijeta odlučili su iskoristiti popularnost društvenih mreža u svrhu online umrežavanja vlasnika kućnih ljubimaca. Trenutno su u hit mobilne aplikacije

VIDEO

Kad mogu ljudi zašto ne bi i životinje! Misao je to vodilja programera širom svijeta koji su odlučili iskoristiti popularnost društvenih mreža u svrhu online umrežavanja vlasnika kućnih ljubimaca.

Dovelo je to do situacije da na svijetu gotovo da i ne postoji društvena mreža za ljude koja nema svoju repliku u 'životinjskom svijetu'. Ideja društvenog umrežavanja vlasnika kućnih ljubimaca uopće nije loša, ali...

Kao i s Facebookom, tako i s raznim 'fejsbukovima za životinje' pokazalo se da dugoročno opstati  mogu samo najoriginalniji odnosno oni koji su s umrežavanjem krenuli prvi.

Top 10

Od stotinjak društvenih mreža koliko ih trenutno postoji na svijetu izdvojili bi njih 10:

1.Dogster.com

2. Catster.com

3. Uniteddogs.com

4. Unitedcats.com

5. Datemypet.com

6. Catmoji.com

7. Cuteness.com

8. Petstreet.co.uk

9. Cesarsway.com

10. Animal.discovery.com

Od deset navedenih web lokacija dvije nisu klasične društvene mreže, ali su popularne među Hrvatima, a to su službene stranice Cesara Millana i Animal Planeta

Prve četiri web lokacije 'totalno su drugačije od drugih'. Zašto?  Kako smo već rekli važno je bilo krenuti prvi, a one to jesu. Kada su društvene mreže za ljubimce u pitanju većina njih korisnicima nudi iste tehnološke mogućnosti, a to su otvaranje profila ljubimca, postavljanje fotografija i videa, pisanje blogova, rasprave na forumu, objavljivanje oglasa i naravno udomljavanje životinja.  

Gotovo sve imaju virtualne shopove u kojima se 'kupuju' darovi koje možete kupiti ako osvojite dovoljno bodova.  Princip je isti, sve ostalo su nijanse.  

SAD

Za razliku od većine društvene mreže iz SAD-a poput Dogster. com odnosno Catster.com  na prvo mjesto stavljaju sadržaj, pa tek onda tehnologiju ( što ne znači da i tehnološki nisu najnapredniji).

Funkcioniraju kao specijalizirani online magazini sa stručnim člancima , a čitateljima kao dodanu vrijednost nude zabavne community elemente ( i tu su ispred svih). Obje mreže osnovane su 2004. godine u San Franciscu  i u ovom trenutku, na globalnoj razini su nedodirljive. Na sličan način funkcioniraju Cesarsway.com i Animal.discovery.com. 

Europa

Odmah iza njih dolaze europske mreže Uniteddogs.com i Unitedcats.com koje za razliku od američke konkurencije funkcioniraju tako da većinu sadržaja kreiraju korisnici. Zašto smo ove dvije mreže? Budući da su lokalizirane na 13 jezika uključujući (i hrvatski ) glavna su konkurencija svim europskim pokušajima umrežavanja vlasnika kućnih ljubimaca. Kakva je situacija u ostalim državama nismo provjeravali, ali prema broju aktivnih korisnika iz Hrvatske čini nam se da svoj posao rade više nego dobro.  

Catmoji.com zgodan je servis koji na prvu djeluje kao Pinterest za mačke, a Cutennes.com i Petstreet.co.uk funkcioniraju kao većina svjetskih i hrvatskih mreža.

Hrvatska

Procjenjuje se da u hrvatskim kućanstvima ima oko dva milijuna ljubimaca, a svi pokušaji stvaranja društvenih mreža za kućne ljubimce, unatoč velikom broju aktivnih korisnika je propao. Zašto? Glavni problem svjetskih pa tako i hrvatskih projekata je što se previše fokusiraju na tehnologije i sadržaj koji stvaraju korisnici, a stvaranje vlastitog sadržaja gotovo svi zanemaruju.

Hrvati se trenutno u Lijepoj našoj mogu umrežiti na Petopoli.com i Zoomanija.com društvenim mrežama koje se obraćaju svim vlasnicima kućnih ljubimaca. Uklapaju se u svjetski prosjek odnosno tehnički korisnicima nudi što i većina svjetskih platformi (otvaranje profila, upload fotki i videa, otvaranje grupa, chat, oglasnik i slično). 

Prema našem mišljenju hrvatski projekti stvaranja  online zajednica za vlasnike kućnih ljubimaca kasne nekoliko godina. Njihovi prethodnici koji su imali puno više novaca od njih ( npr. EPH) pokušali su nešto slično, ali svi su propali. 

Osim što nisu mogli konkurirati stranim 'sajtovima' lokaliziranim na hrvatski jezik vlasnici ljubimaca u Hrvatskoj vjerni su klasičnim forumima koji su startali prije 'sto godina' ( tako i izgledaju) i naravno pravom Facebooku na kojem postoje stotine hrvatskih stranica posvećenih životinjama.

Ideje za hrvatske 'developere'

Članak ćemo završiti idejama za developere na čemu bi trebali raditi jer upravo to nedostaje vlasnicima kućnih ljubimaca, a to su aplikacije za pametne telefone. 

Dok ne nastanu hrvatski 'klonovi' neke od njih (ako znate engleski jezik) možete bez problema koristiti već danas.

Dog/Cat Training- Aplikacije koje vam donose apsolutno sve o treningu pas i mačaka. Od savjeta koji transporter za mačku odabrati, kako spriječiti grebanje, kako zaustaviti mačku da skače sa stola na stol te pseći savjjeta poput naredbi sjedni, stani, donesi i mnoge druge.

Pet First Aid – Dvije različite aplikacije s istim ciljem.  Omogućiti vlasnicima  pasa/mačaka da  u slučaju hitnih slučajeva na zaslonu smartphonea saznaju kako svom ljubimcu pružiti prvu pomoć.

Dog Breeds Guide – Besplatna aplikacija koja vam kako joj i naziv kaže omogućuje pregledavanje, ali i pretragu pasmina pasa po različitim kriterijima. 

Cat Guide-   Aplikacija koja vam omogućuje da postanete pravi stručnjak za mačke. odnosno donosi informacije o pojedinim pasminama, ali i omogućuje da po zadanim kriterijima nađete mačku za sebe. 

Sličnih aplikacija koje za vas traže i na mobilni telefon vam dostavljaju lokacije pet shopova, veterinara, livada za pse i ostalog što je vlasnicima potrebno ima na stotine. Nažalost, niti jedna od njih nije prilagođena hrvatskom tržištu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović
Lijepo ponašanje - 25 stvari koje se ne rade u finim restoranima
OVO SVI TREBAJU ZNATI

Lijepo ponašanje - 25 stvari koje se ne rade u finim restoranima

Bonton je kodeks ponašanja, skup (vrlo varijabilnih) pravila koja određuju kako se trebamo ponašati, barem teoretski, kako ne bismo svojim ponašanjem uvrijedili druge ljude