Obavijesti

Metro zvijezda zajednice - No limit - Daj pet za bolji svijet

Metro zvijezda zajednice - No limit - Daj pet za bolji svijet
4

Klub dobre vibracije provodi terapijske i rehabilitacijske radionice bubnjanja za djecu sa oštećenim sluhom i drugim komunikacijskim poteškoćama

NVO Klub dobre vibracije u suradnji sa Centrom za odgoj i obrazovanje “Slava Raškaj” u Zagrebu od rujna 2013. provodi humanitarni projekt pod nazivom "NO LIMIT - Daj 5 za bolji svijet!". Glavna aktivnost su terapijske/rehabilitacijske radionice bubnjanja za djecu suočenu s oštećenjem sluha i drugim komunikacijskim teškoćama (intelektualnim, emocionalnim,...). Ove su radionice za njih važne zato što glazbena, a naročito ritmična stimulacija predstavlja osnovu u rehabilitaciji slušanja i govora. Tijekom protekle 2 školske godine djeca iz Centra Slava Raškaj pohađala su 100 radionica bubnjanja i ostvarila 15 javnih nastupa. Radionice su prvenstveno imale svrhu rehabilitacije perifernih ostataka sluha, razvoj psihomotornih sposobnosti koje su u direktnoj vezi sa razvojem govora, te podizanje osjećaja samovrijednosti i volje kod navedene djece.

Od rujna 2014. u radu radionica sudjeluju i učenici lokalne OŠ „Jabukovac“, skupa s djecom iz Centra „Slava Raškaj“. Na taj način radionice pored rehabilitacijskih postaju i inkluzijske. Djeca s oštećenjem sluha dobijaju priliku upoznati se i družiti sa vršnjacima iz svog susjedstva (djeca iz „Slave Raškaj“ su inače socijalno izolirana zbog specifičnosti načina njihovog komuniciranja – znakovnog jezika, te se njih 20-ak druže gotovo isključivo međusobno, bez značajnijeg dodira s vanjskim svijetom). S druge strane, učenici iz OŠ Jabukovac dobili su priliku razvijati osjećaj zajedništva i sklonost ka volonterizmu, te njegovati svoju emocionalnost kao jedan od osnovnih preduvjeta za zdravo odrastanje.

Kruna dosadašnjeg rada je naš Božićni koncert u Koncertnoj dvorani „Vatroslava Lisinskog“, održan 18.12.2014. Tom prilikom je dio polaznika radionica nastupio u pratnji Simfonijskog puhačkog orkestra OSRH, izvodeći kompozicije „Little Drummer Boy“ i „Radetzky March“ na opće oduševljenje 1.700 posjetitelja. Na koncertu su pored djece kao gosti nastupili i Marko Tolja, sestre Husar, zbor Izvor i klapa Sv. Juraj (HRM).

O našoj suradnji sa Centrom „Slava Raškaj“ izvještavali su brojni mediji – po dva puta su emitirani prilozi na HTV („Dobro jutro, Hrvatska!“) i NOVA TV („Magazin In“), posvećena nam je cijela polusatna emisina na Z1 („Budućnost mladih“), objavljeni članci u Story book-u i Jutarnjem listu, te u više navrata izvještavano na više radio postaja (Prvi radio, Narodni radio, Radio Martin, Radio Sljeme,...) i više internetskih portala (Metro portal, Drumtidam, Biosvijest, Eko mreža,...).

Unatoč činjenicama da je projekt dobio pozitivno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje i suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za provedbu u osnovnim i srednjim školama, materijalna podrška od strane države, županije i grada je u potpunosti izostala. Od početka provedbe u rujnu 2013. do danas sve aktivnosti vezano za ovaj projekt provodimo volonterski – nitko iz tima naše udruge kao ni itko od vanjskih suradnika nije dobio nikakav honorar za svoj rad.

Na poziv Agencije za odgoj i obrazovanje predstavili smo projekt na državnom skupu glazbenih pedagoga koji je održan 31.03.2015. godine u Zadru. Skupu je prisustvovalo preko 150 nastavnika glazbenog iz osnovnih i srednjih škola širom RH. Nakon toga nam se javio veliki broj škola zainteresiranih za uključenje u projekt. Interes su iskazali i Centri za rehabilitaciju „Stančić“ i „Zagreb“ te Crveni križ.

Od 01.09.-31.12.2015. godine. planiramo proširiti projekt na 10 osnovnih i srednjih škola na teritoriju Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije. Namjera nam je organizirati 120 radinica bubnjanja i 15 javnih nastupa za 100 djece s poteškoćama u razvoju/posebnim potrebama - korisnika više ustanova, udruga i organizacija na navedenom području, te 200 djece iz osnovnih i srednjih škola. Također namjeravamo ostvariti suradnju s najmanje 1 glazbenom zvijezdom i u studenom 2015. nastupiti na velikom zajedničkom koncertu u Tvornici kulture u Zagrebu..

Do sada su projekt podržali: Nina Badrić, Goran Karan, Doris Pinčić, Robert Kurbaša, Antonija Blaće, Ecija Ojdanić, Ornela Vištica i Frano Domitrović.

Prepoznavši vrijednost projekta svoje je usluge pro bono ponudila PR agencija „Ambrela komunikacije“.

Za nastavak i proširenje projekta potrebna su dodatna sredstva koja sami ne možemo osigurati (kvalitetni instrumenti, druga prateća oprema,…).

Budući da su bubnjevi na kojima trenutačno radimo plastične poluigračke, za nastavak projekta i ozbiljnije rezultate neophodno je da nabavimo nove, kvalitetnije bubnjeve od kojih svaki stoji oko 2.300 kn.

Zašto sam baš ja potencijalni pobjednik

1.  Novac od nagrade će nam omogućiti da u drugom polugodištu naredne školske godine projekt proširimo na 7 gradova - 45 škola i veliki broj lokalnih ustanova, organizacija i udruga koje skrbe o djeci suočenoj sa smetnjama u razvoju širom Hrvatske. Budući da im bubanj predstavlja "zamjensko" uho, nabavkom novih kvalitetnijih instrumenata djeca suočena sa oštećenjem sluha dobit će priliku da bolje dožive svijet zvukova, te uspješnije prođu proces rehabilitacije slušanja i govora.
2.  Ovo je odličan primjer na koji način NVO sektor, sustav socijalne skrbi i obrazovne ustanove mogu zajednički djelovati u poboljšanju kvalitete života potrebitih, postavljajući dobar temelj zdravijeg i sretnijeg društva.
3.  Ova djeca za sve nas predstavljaju veliku mogućnost da naučimo prihvaćati, voljeti, poštivati, biti ponizni, biti živi, biti radosni uprkos svemu, biti zaljubljeni u život i postojanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.