Obavijesti

Metro zvijezda zajednice - Terapija pomoću igre

Diplomirana pshiologica u Kanadi se educirala o terapiji igrom i pruža pomoć djeci i njihovim obiteljima koji su suočeni sa s raznim stresnim životnim situacijama

Moja priča započinje u srednjoj školi kada sam shvatila da jedino što bi mogla zamisliti da radim čitav radni vijek jest pomagati drugima. Odlučila sam jednom u životu osnovati centar u kojem će se pomagati svim dobnim skupinama (djeci, adolescentima i odraslima) kada se suoče sa stresnim životnim situacijama.

Nakon što sam diplomirala psihologiju, zaposlila sam se u jednom dječjem vrtiću. Paralelno s tim, moj san o centru se ubrzo počeo ostvarivati - osnovala sam Udrugu s ciljem promicanja pomaganja drugima i rada na sebi. Malo – pomalo, uočila sam da ima mnogo djece kojoj treba pomoći, a da nema stručnog kadra koji bi im mogao pomoći. Odlučna da se nešto poduzme po tom pitanju, otišla sam u Kanadu i educirala se iz područja terapije igrom, oblika rada posebno namijenjen za djecu koji još nije bio korišten u Hrvatskoj. Zbog velike primjenjivosti ovog oblika rada, već sam se u Kanadi dogovorila s edukatorima da ću organizirati njihov dolazak u Hrvatsku kako bi što veći broj stručnjaka mogao pomoći djeci i njihovim obiteljima suočenim s raznim stresnim životnim situacijama. Kroz članke, na volonterskoj bazi, mnogi stručnjaci su se odazvali na edukaciju iz terapije igrom te se suradnja s Kanadskim institutom uspješno ostvaruje posljednjih nekoliko godina. Osim suradnje s Kanađanima, ostvarila se suradnja i s Talijanskim institutom za terapiju igrom.

Već godinama volonterski pomažem djeci i njihovim roditeljima pišući popularne članke i odgovarajući roditeljima na njihova konkretna pitanja. Organizirala sam do sada dvije humanitarne akcije - jednu za samohranu majku s lošim socijalnim standardima te drugu u suradnji sa Srednjom školom Primijenjene umjetnosti, dječjim vrtićem Hrvatski Leskovac u kojoj smo svi zajedno oslikali zidove soba djece smještena u dječjem domu Alojzije Stepinec u Brezovici.

Želeći dati svoj maksimalni angažman za djecu i njihove obitelji, dala sam otkaz u vrtiću kada je već počela kriza i kada to nitko nije očekivao, niti otvoreno podržavao. Međutim, čvrsto vjerujem da ako se djeci i njihovim obiteljima pomogne još dok je dijete u ranoj predškolskoj dobi, da će tada to dijete, ta obitelj, ali i cijela zajednica biti bolje. K tome, već u vrtiću sam uvidjela važnost daljnje edukacije odgojitelja što me motiviralo da zajedno s kolegicom osmislim program koji će im povećati profesionalne kompetencije i tako adekvatno reagirati na djetetove socio-emocionalne potrebe. Poseban naglasak je dan na djecu koja dolaze iz obitelji koja su pod naglašenim stresom.

Velika ljubav i predanost poslu, dovela me do toga da mogu otvoriti svoj obrt te da mogu zaposliti mladu stručnjakinju bez radnog iskustva. Radeći na ovaj način, punim srcem, često nije lako. Osobito s financijske strane, put je vrlo često otežan. No unatoč tome što sam svjesna da bih sa svojim kvalifikacijama mogla živjeti puno ugodnije u inozemstvu, ostajem u svojoj državi radi svog sna – želje da što veći broj djece dobije stručnu pomoć kada se oni i njihova obitelj nađu u emocionalno stresnim situacijama. Svaki novi dan, pruža mi novu priliku da pomognem novom djetetu i njegovoj obitelji i baš to me motivira da dalje idem putem koji sam odabrala još u srednjoj školi.

Zašto sam baš ja potencijalni pobjednik

1.  Želja mi je nastaviti davati svoj doprinos da djeca imaju prilike odrasti u psihički zdrave i društveno odgovorne odrasle osobe.
2.  Duboko vjerujem da, kao društvena bića, možemo biti sretni ako smo zadovoljni sobom i ako znamo ostvariti kvalitetne odnose s drugima. Svojim svakodnevnim radom isto nastojim poticati i podržavati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak
VIDEO

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak

Britanac Charles Ingram (59) je u rujnu 2001. točno odgovorio na finalno pitanje kviza, ali na kraju nije dobio ništa jer se pokazalo da je varao pred očima publike, voditelja i gledatelja
Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja