Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Napravite zljefku od hajdine kaše po receptu bake Marice

Napravite zljefku od hajdine kaše po receptu bake Marice

U mladosti je baka Marica često kuhala jer je stalno imala "težake", pa je tako osmislila i recept za zljefku od heljde koju su svi obožavali. I zbog mirisa i okusa, cijelo selo je mirisalo kad se ona spremala

Bakica Marica Kipa iz Lobora pokazala je kako radi zljefku od hajdine (heljdine) kaše na tradicionalan način s domaćim svježim sastojcima. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Sveti Križ Začretje: Četiri gospođe snimaju starinske recepte iz zagorskog kraja za društvene mreže 00:59

Naime, u mladosti je često kuhala jer je stalno imala "težake", pa je tako osmislila i recept za zljefku od heljde koju su svi obožavali. I zbog mirisa i okusa, cijelo selo je mirisalo kada se ona pripremala.

@babice.produkcija Zljefka od hajdine kaše 0,5 kg heljdine kaše 20 dkg špeka 1 luk 0,5 kg kukuruznog brašna 1 žlica masti 0,5 kg svježeg kravljeg sira 3 jaja 0,8 kg kiselog vrhnja malo soli i papra Postupak Namočite hajdinu kašu oko 30minuta. Na masti pržite nasjeckani luk i špek u kojeg dodate kukuruzno brašno, pa još sve skupa prodinstajte na laganoj vatri. Zatim u veću zdjelu stavite proprženi luk, špek i brašno te dodajte ocijeđenu kašu. Začinite solju i paprom. Ubacite svježi sir, 3 žutanjka i kiselo vrhnje. Od bjelanjaka napravite snijeg. Sve skupa povežite i ubacite u namašćeni lim za pečenje. Pecite na 180 stupnjeva oko 40 do 45 minuta. #zljefka #hajdina #kasa #kuhanje #recepti #babicinirecepti ♬ original sound - Babice.produkcija

Marica i druge bakice dio su projekta Babičini recepti koji promovira gastronomsku tradiciju Zagorja, a ostale starinske recepte možete vidjeti na njihovom TikTok profilu i YouTube kanalu Babice.produkcija.

Sastojci

  • 0,5 kg heljdine kaše
  • 20 dkg špeka 
  • 1 luk
  • 0,5 kg kukuruznog brašna
  • 1 žlica masti
  • 0,5 kg svježeg kravljeg sira
  • 3 jaja
  • 0,8 kg kiselog vrhnja
  • malo soli i papra.
Baka Mirica radi prefinu težačku pogaču: Isprobajte njen recept!
Baka Mirica radi prefinu težačku pogaču: Isprobajte njen recept!

Priprema

Namočite hajdinu kašu oko 30 minuta. Na masti pržite nasjeckani luk i špek u kojeg dodate kukuruzno brašno, pa još sve skupa prodinstajte na laganoj vatri. Zatim u veću zdjelu stavite proprženi luk, špek i brašno te dodajte ocijeđenu kašu.

Ovo su razlozi zašto je dobro svaki dan popiti toplu vodu s limunom odmah nakon buđenja
Ovo su razlozi zašto je dobro svaki dan popiti toplu vodu s limunom odmah nakon buđenja

Začinite solju i paprom. Ubacite svježi sir, 3 žutanjka i kiselo vrhnje. Od bjelanjaka napravite snijeg. Sve skupa povežite i ubacite u namašćeni lim za pečenje. Pecite na 180 stupnjeva oko 40 do 45 minuta. 

POGLEDAJTE ŠTO MOŽEMO OČEKIVATI OD POBJEDNIKA MASTERCHEFA:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Dnevni horoskop za ponedjeljak 8. prosinca: Raku se izlazi, a Lavu je dan idealan za romansu
ZVIJEZDE DONOSE...

Dnevni horoskop za ponedjeljak 8. prosinca: Raku se izlazi, a Lavu je dan idealan za romansu

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 08. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nakon tuširanja vas svrbi koža? Otkrivamo zašto se to događa
EVO ŠTO JE IRITIRA

Nakon tuširanja vas svrbi koža? Otkrivamo zašto se to događa

Što duže kožu izlažete vrućoj vodi, to će vam se više kože isušiti. A ako živite u području tvrde vode? Pa, to je odlična kombinacija faktora koja će uzorkovati svrbež