Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 36

Automehaničar (45): 'Udario sam autom u garažu i već za 7 dana dobio izdašnu odštetu'

Powered by Hrvatski ured za osiguranje (HUO)

Automehaničar (45): 'Udario sam autom u garažu i već za 7 dana dobio izdašnu odštetu'

Vlasnici vozila često ne znaju što učiniti kada dožive prometnu nesreću. Zoran Novak nakon nezgode u autu uspio je u potpunosti vratiti automobil u prvobitno stanje, a zadovoljan je i dobivenim iznosom kao i brzinom rješavanja svog slučaja

U Hrvatskoj je prema zadnjim podacima registrirano više od dva milijuna vozila. S tom velikom frekvencijom automobila povećava se i postotak automobilskih nezgoda, u kojima je, osim najvažnije stavke, ugroženog zdravlja, u pozadini i stavka neočekivanog financijskog izdatka. Da nezgodna ne mora biti uvijek nužno samo situacija u kojoj treba izdvojiti novac, dokazuje i slučaj Zorana Novaka, 45-godišnjeg automehaničara iz okolice Čakovca. S više od 25 godina vozačkog staža, ovaj profesionalni automehaničar svoju je prvu nesreću imao ni manje ni više nego u vlastitom dvorištu.  

- Udario sam automobilom u svoju garažu. Vratio sam se iz dućana i čekao da se otvore garažna vrata. U trenutku nepažnje automobil je počeo kliziti i za čas je već bio ogreben, s uništenim farom i branikom. Uopće ne znam kako se u tako kratkom vremenu moglo to sve dogoditi. Kad sam izašao iz auta, vidio sam da sam unišio i garažni stup - rekao je Novak objašnjavajući da mu se u tom trenutku upalila lampica i da je tad shvatio koliko će mu značiti KASKO polica koju je ranije ugovorio za vlastito vozilo. 

Financijska sigurnost i neovisnost

Iako su automobili i vožnja njegova struka, Zoran prepričava kako mu je i danas smiješno što je nesreću doživio na mjestu na kojem poznaje svaki centimetar. Od 2003. godine, otkad je napravio garažu, svaki dan barem tri puta uđe u nju i izađe iz nje.

Prilikom kupnje novog automobila, koji je u trenutku nesreće bio star svega tri godine, odlučio je proširiti obvezno automobilsko osiguranje i uzeo KASKO policu zbog financijske sigurnosti od budućih šteta i nije požalio.

- KASKO osiguranje ugovorio sam jer su za svaku potencijalnu šetu na tom autu dijelovi vrlo skupi. Ugovaranjem osiguranja dobio sam odlične bonuse i popuste, pa sam na kraju bio baš zadovoljan. Mislio sam da je KASKO polica korisna samo u slučaju prometne nesreće s drugim automobilom, ne znajući da imam mnogo više opcija koje to osiguranje pokriva - kazao je dodajući kako obična polica obveznog auto osiguranja podmiruje samo troškove štete na tuđoj imovini i osobama, a štetu na svojem vozilu u ovom bi slučaju morao podmiriti sam.

Personalizirano osiguranje

Za razliku od obvezne police auto osiguranja, polica KASKO osiguranja dodatno se ugovara i prilagođava potrebama vlasnika vozila. Može biti djelomična ili puna, a vlasnik prilagođava policu prema svojim potrebama. Puno KASKO osiguranje nudi pokriće od svih rizika koji uzrokuju oštećenje, uništenje ili nestanak osiguranog motornog i/ili priključnog vozila, a djelomično nudi različite kombinacije najčešćih rizika koji mogu zadesiti vozilo. Na svu sreću, Zoran je uz KASKO imao i ugovorenu policu osiguranja imovine, koja je pokrila štetu na građevinskom dijelu objekta, odnosno na njegovoj garaži. 

- To su osiguranja kojima sam imao pokriveno baš sve. Gospođa iz osiguravajućeg društva, koja mi je svojim stručnim znanjem pomagala u korištenju police, otvoreno je rekla što možemo učiniti vezano za moju nezgodu. Pri nadoknadi šete nije bilo uopće mnogo papirologije što me pozitivno iznenadilo. Bila je potrebna samo polica osiguranja i kratka procjena štete, a uplata je već bila na računu za sedam dana. Koristim KASKO osiguranje već četvrtu godinu i preporučujem ga apsolutno svima. Tu nezgodu koju sam doživio, sva sreća, nisam osjetio na vlastitom zdravlju, ali polica mi je omogućila da je ne osjetim ni financijski. KASKO koji imam ugovoren pokriva puni iznos štete, a postupak dobivanja odštete iznenađujuće je brz - zaključuje Novak. 

Društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje (HUO) već godinama provode aktivnosti s ciljem unapređenja financijske pismenosti građana, a posebice mladih. Zajednički projekt financijske pismenosti pod nazivom Sigurnije sutra provode društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje, uz potporu Udruženja osiguravatelja Hrvatske gospodarske komore (HGK), a navedeni je projekt kruna dugogodišnjeg rada na podizanju svijesti mladih o važnosti financijske pismenosti na području osiguranja koji se provodi kao dio Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2021. do 2026. godine.  

Više informacija potražite na web stranici projekta SIGURNIJE SUTRA

Powered by Hrvatski ured za osiguranje (HUO)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 36
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...