Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 13
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL - ILUSTRACIJA
RAZGOVARALI SMO S IT-JEVCEM FILIPOM

'Banka je duboko digitalizirana te gotovo da nema proizvoda koji ne sadrži neko IT rješenje'

U slobodno vrijeme je otac blizanaca i sportski entuzijast koji voli slušati povijesne podcaste, a ostatak vremena radi kao IT-jevac u financijskom sektoru. I ne, ovaj drugi dio života nije mu dosadan, kao što će to možda neki pomisliti

Sadržaj donosi: RBA

U eri u kojoj digitalna transformacija više nije luksuz nego nužnost, u središte pozornosti došli su IT stručnjaci. Naime, kako sve više tvrtki u različitim industrijama diljem svijeta u svojem poslovanju na prvo mjesto  stavlja daljnje usvajanje digitalnih tehnologija, IT stručnjaci su među najtraženijim radnicima. I premda su poslodavci spremni neke od najbolje plaćenih poslova upravo namijeniti IT sektoru, čini se da je u današnje vrijeme vrlo izazovno pronaći dobroga kandidata. Prema procjenama Europske komisije, do 2030. godine u EU će nedostajati osam milijuna stručnjaka u sektoru ICT-a (informacijskih i komunikacijskih tehnologija).

- Trenutno je situacija na tržištu takva da je potražnja za IT stručnjacima iznimno visoka, a s druge strane postoji sve više projekata na području IT-ja i digitalizacije poslovanja. Zato je vrlo važno brzo djelovati u pogledu zapošljavanja ljudi - govori nam naš sugovornik Filip Pažin, direktor IT strategije i upravljanja u Raiffeisenbank Hrvatska.

Ljubavi iz osnovne škole

Filip radi u RBA tri godine, u financijskom sektoru je desetak godina, a ljubav prema IT-ju rodila se prije dvadesetak godina, još tijekom osnovne škole. U srednjoj školi, u MIOC-u, postalo mu je sasvim jasno da je IT ono čime se želi profesionalno baviti.

- Tad sam se već bio okružio ekipom koja je živjela IT i neki su u međuvremenu otvorili svoje tvrtke, razvili svakakva komercijalna rješenja ili već godinama rade u najboljim tehnološkim tvrtkama na svijetu - objašnjava Filip, koji je, osim afiniteta prema IT industriji, u osnovnoj školi otkrio interes za sport i povijest. Zbog toga se rekreativno bavio raznim sportovima te je redovito pratio utakmice rukometa, nogometa, teniske mečeve i slično.

- Već desetak godina veliki sam fan i NFL-a, tako da su nedjelje uglavnom rezervirane za gledanje utakmica do sitnih noćnih sati. Uz to, obožavam povijest i vrlo često slušam podcaste na tu temu, pa svim ljubiteljima ovom prilikom preporučujem podcaste 'The history of the twentieth century' i 'Revolutions' - kaže naš sugovornik.

 Više ovakvog sadržaja pročitajte u specijalu Kvaka24.

'IT nikad ne spava'

A kad nije IT-jevac, sportaš i povjesničar, Filip brine o svojim neodoljivim blizancima, kćeri i sinu. Vrijeme provedeno s njima ga beskrajno ispunjava te, simpatično kaže, pruža identične ako ne i veće izazove nego posao. Filip kaže i da bi bio vrlo sretan kad bi mu oba djeteta završila u IT sektoru, a pogotovo financijskom jer je to područje u kojem se mogu razvijati i kreirati mnoga nova tehnološka rješenja. 

- Većina misli da se banke bave samo prodajom kredita, ali prava je istina da je banka duboko digitalizirana te gotovo da nema proizvoda ili procesa koji ne sadrži neko IT rješenje. Mobilna aplikacija jest proizvod banke, ali je također IT rješenje. Jedino jak i visoko funkcionalan IT osigurat će danonoćno funkcioniranje banke. Nekad se šalimo pa kažemo da IT nikad ne spava, ali tako je. Bez obzira na to što trenutačno ne koristite neku aplikaciju, ona i dalje radi, kao kakav skriveni tihi stroj - objašnjava. 

170 stručnjaka u IT odjelu

Što se tiče Filipove uloge u RBA, on se bavi definiranjem, praćenjem i egzekucijom IT strategije, vođenjem ključnih projekata, kao što je, primjerice, migracija u public cloud te raznim inicijativama iz područja optimizacije banke. Kad je riječ o upravljačkom dijelu, okupiran je IT financijama, izvještavanjem i nadziranjem procesa unutar odjela.

Kako tvrdi, u RBA je došao prvenstveno zbog vizije same banke, koja je uključivala (i dalje uključuje) prelazak na open source tehnologije, agilni način rada i potpunu digitalnu transformaciju. Osim toga, način promišljanja banke, to jest "mindset", s konstantnim unapređenjem, nešto je što privlači oko 170 zaposlenika u IT odjelu, koji danas rade na razvijanju aplikacija, mobilnom i internetskom bankarstvu te održavanju sustava unutar banke općenito.

- Najveća prednost rada u RBA je mogućnost rada na velikim projektima koji se temelje na modernim tehnologijama. Primjerice, projekt migracije u AWS i Azure veliki je tehnološki iskorak za bilo koju kompaniju koja ima on premise infrastrukturu. To je prilika za učenje na kompleksnom, izazovnom i modernom projektu koji bih usporedio s transformacijom iz projektne u produktnu organizaciju. K ovom poslodavcu privukle su me i mogućnosti za različita usavršavanja, bilo kroz edukacije ili kroz hands on iskustvo, a mogućnost rada od kuće kod nas se podrazumijeva - opisuje nam.

 

Odličan balans između zabave i posla

Filipov tim ima oko 15 kolega različitih profila, od enterprise arhitekata do IT kontroling specijalista.

- Mislim da funkcioniraju vrlo dobro, rado preuzimaju zadatke koji nisu striktno u njihovoj odgovornosti i uvijek uskaču jedni drugima u pomoć, a sve to kroz opuštenu i pozitivnu atmosferu. Rekao bih da kod nas postoji odličan balans između zabave i posla - opisuje nam Filip.

Pa tako, osim što zajedno prate utakmice Svjetskog prvenstva, Filip i njegov tim zaslužni su za mnoge uspješne projekte u banci.

- Kao naš najveći uspjeh izdvojio bih migracijski projekt public cloud, uz čiju smo pomoć počeli koristiti public cloud providere kao dijelove bančine infrastrukture. To je bio put od dvije godine te smo prvu fazu zaključili krajem 2023. i sad imamo mikroservisnu platformu u AWS-u koja nam omogućava značajno brži razvoj i brži pristup resursima uz potpuno ispunjene sigurnosne zahtjeve. Projekt, osim svog tehnološkog izazova, nosi regulatorni aspekt budući da je bankarstvo iznimno regulirana industrija i potrebno je zadovoljiti različite preduvjete kako bi se uopće moglo razmišljati o migraciji - ukratko nam pojašnjava Filip, koji je zbog povećanog opsega posla trenutno u potrazi za novim članovima tima.

Ključne osobine koje traži i cijeni su spremnost na promjenu, proaktivnost te preuzimanje odgovornosti, a vjeruje i u iskrenu komunikaciju jer s takvim ljudima on i njegov tim najbolje funkcioniraju. A ako pored toga naiđe na IT-jevca koji voli sport i povijest, Filip je uvjeren da će se savršeno slagati. 

Sadržaj donosi: RBA

Komentari 13
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana