Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 50

U ovoj slavonskoj oazi znaju recept za sjajne bijele žgance i nude neodoljivi vikend u prirodi

Powered by Zagrebačka banka

U ovoj slavonskoj oazi znaju recept za sjajne bijele žgance i nude neodoljivi vikend u prirodi

Sirotinjsko jelo od brašna, soli i vode othranilo je generacije, a u kombinaciji s divljači ili karameliziranim lukom u meniju s potpisom slavnog chefa pronaći ćete u skrivenom slavonskom raju kao stvorenom za odmor

Svijet se sve više okreće životu u prirodi i ugodnom načinu života. Kanaliziranje stresa i bijeg od svakodnevice idealni su u okruženju mira, zelenila i u aktivnom odmoru, a odlučite li se pritom i na gastronomski ekskluzivitet objeda s namirnicama iz ekouzgoja, koja slaže jedini dobitnik Michelinove zvjezdice na kontinentu, vrlo je vjerojatno da ćete se naći na lokaciji koja je proglašena Europskom destinacijom izvrsnosti – Pustara Višnjica.

Ničija zemlja pretvorena u jedinstveno imanje 

Riječ pustara uvriježena je u ovdašnjem slatinskom kraju, a označava prostranu ravnicu pogodnu za uzgoj stoke. Više od 10 hektara veliko zemljište otvoreno prema rijeci Dravi i planini Papuk stoljećima je bilo u plemenitaškim rukama – od grofova obitelji Pejačević pa sve do obitelji Drašković i Schaumburg-Lippe.

Na nekadašnjem naselju bezemljaša, tzv. pusta, danas se prostire agro-turističko imanje koje je prije 15 godina bilo osuđeno na propast. Pred stečajem i u derutnom stanju s tridesetak arapskih konja koji su trebali završiti u klaonici kao dio stečajne mase, spas je ponudila Ksenija Plantak, čija je obitelj i danas vlasnik Višnjice, uz kasnijeg suvlasnika Branka Perkovića. Višnjica je rijedak primjer obnove gospodarske baštine u Slavoniji i pruža oazu mira u koju mnogi mogu pobjeći, a njezin potencijal prepoznala je i Zagrebačka banka, koja ju je odabrala za jednog od pobjednika nagradnog natječaja #prviput.

Mjesto na kojem će vam konji jesti iz ruke, a vi i iz vrta u kojem ste sadili

Imanje je okruženo s tri međunarodne biciklističke trase, dva prekrasna dvorca i mnogim interaktivnim sadržajima, a osim pružanja aktivnog odmora, ovdje posebnu pažnju pridaju ekoproizvodnji – uzgajaju stare sorte žitarica i voća, povrće, ljekovito bilje i cvijeće. U sustavu su i farma goveda te lopatari i konji, kojih je trenutno 17 i na usluzi su posjetiteljima.  

- Tijekom boravka kod nas možete naučiti sve o konjima i svakako zajahati, raditi u štali, hraniti životinje, biciklirati, voziti se kočijom, vrtlariti u tematskim vrtovima, pohađati gastronomske i fotoradionice, upoznati se s proizvodnjom i uporabom funkcionalne hrane, a za one najmlađe tu su veliki dječji park i igralište. Pružamo priliku gostima da se bolje upoznaju i zbliže pod nekim novim okolnostima, da nauče pravila življenja s prirodom te razviju potrebu čuvanja kulturne, gospodarske i prirodne baštine – kaže direktor ovog impozantnog zdanja Igor Krpačić te dodaje kako su veliko priznanje dobili 2011., kad je Višnjica proglašena Europskom destinacijom izvrsnosti EDEN - pobjednikom u Hrvatskoj i izabrana među pet najboljih destinacija te godine u Europi. 

Višnjički specijaliteti s potpisom Michelina 

Na imanju uzgajaju stare sorte voća, pa će vas, ovisno o tome u koje doba godine dođete, na stolu dočekati trešnja hrušt, dud, dunja i slasni orasi. Svježe cijeđeni sok od jabuke, kruške, višnje, čaj od koprive, aronije i jabuke samo su neki od domaćih pripravaka koje ovdje služe. Višnjica je prva u Hrvatskoj u prehranu uvela vlastito proizvedeni batat te ga primijenila u gastronomskoj ponudi kao glavno jelo, prilog, slasticu i napitak. Uzgajaju vlastitu stoku, a ovdje na meniju možete pronaći i zaboravljena jela poput bijelih žganaca, deliciju uz koju sjajno idu domaći svježi kajmak i sir, nezaobilazni čvarci, kobasice, slanina od uzgojenih svinja, divljač ili karamelizirani luk. Slatkaste arome domaćih džemova u pripremi glavnih jela, sarma s pireom od batata ili štrudla s rabarbarom samo su neke od delicija koje ćete ovdje probati. Sve to za Višnjicu, kao stručni suradnik, u meni slaže Goran Kočiš, chef koji je svojedobno osvojio Michelinovu zvjezdicu u zagrebačkom restoranu Noel. 

Prirodne ljepote idealne za vikend relaksaciju

Višnjica je, osim onoga što nudi imanje, prava destinacija za uživanje u prirodi. Smještena je između UNESCO-va zaštićenog pojasa rijeke Drave u Natura 2000 i planinskog područja Parka prirode Papuk, a uređene staze nude bogat raspon aktivnosti - planinarenje, šetnju šumom, brdski biciklizam. U blizini je i Informativno-edukativni centar Dravska priča, u kojem vrijedi vidjeti Oporavilište za rode, poučnu stazu o vrstama drveća i grmlja u perivoju, sjenicu, Vodenu i Zelenu učionicu te hotel za kukce, parkovne arhitekture u obližnjim mjestima i rezervat biosfere u parku Mura-Drava. Projekt se uskoro širi kroz sportske, spa i wellness sadržaje te pretendira za top destinaciju mentalne relaksacije kroz aktivan odmor, ističe direktor Krpačić.

Pustara Višnjica jedan je od pobjednika nagradnog natječaja #prviput, kojim Zagrebačka banka najzanimljivije male poduzetnike u turizmu nagrađuje marketinškom kampanjom. Posjetite stranicu prviput.hr, pogledajte profil ovog ili drugih dobitnika i tako otkrijte skrivene ljepote naše zemlje. Zaba podržava male poduzetnike u turizmu jer svi zajedno možemo biti dio rješenja.

Powered by Zagrebačka banka

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 50
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.