Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 13
Foto: PR
50 NIJANSI CRVENE

Brišemo tabue: Zbog čega menstrualna krv mijenja boju?

Jeste li svjesni toga da menstrualna krv nije uvijek jednake crvene boje? Od nježno ružičaste, preko jarko crvene, do zagasito smeđe, pa čak i crne - sve te različite boje i nijanse krvi obično nisu razlog za brigu, a evo što svaka od njih znači

Sadržaj donosi: Libresse

Znate li da će tijekom životnog vijeka žene imati oko 450 menstruacija, što je otprilike čak 10 godina provedenih u krvarenju? Zapravo, trenutno diljem svijeta oko 300 milijuna žena ima menstruaciju, a od toga tri četvrtine žena koriste neku vrstu menstrualnog proizvoda za reguliranje protoka krvi. Od tampona i uložaka do menstrualnih čašica, diskova i donjeg rublja - prosječna će žena upotrijebiti oko 15.000 takvih proizvoda tijekom života, prenosi The Economist. Netko s obilnijim krvarenjima možda će trebati nekoliko tisuća više, a neke žene zbog straha i dodatne zaštite znaju nositi i po nekoliko proizvoda istodobno.

Unatoč tome što je riječ o toliko raširenoj prirodnoj pojavi i procesu koji proživljava gotovo svaka žena, čini se da postoje još neke činjenice o menstruaciji s kojima mnogi nisu upoznati. Primjerice, znate li kako je sasvim normalno da menstrualna krv mijenja boju tijekom ciklusa? Ili da se može razlikovati od žene do žene?

Svaka boja ima neko značenje

Menstruacija nije uvijek jednake crvene nijanse. Može mijenjati boju od početka do kraja ciklusa te je moguće imati drugačije boje iz mjeseca u mjesec ili u različitim razdobljima života, objašnjava WebMD. U većini slučajeva varijacije boja menstrualne krvi povezane su s brzinom protoka i vremenom koje je krv provela u maternici.

Navedene boje uglavnom su normalne, ali znajte da su siva i zelena boja menstruacije alarmantne te zahtijevaju liječnički pregled jer mogu biti znak infekcije ili pobačaja. Općenito, o kojoj god boji krvi da je riječ, ako su prisutni i neki neuobičajeni popratni simptomi, najbolje je zatražiti liječničku pomoć, upozorava Healthline.

Menstrualna higijena

S obzirom na to da boja menstrualne krvi najčešće ovisi o tome koliko je stara i koliko je dugo bila izložena zraku, odnosno kisiku, normalno je vidjeti tamniju nijansu ako ne mijenjate dovoljno često higijenske proizvode. Potreba za mijenjanjem uloška ili drugih higijenskih proizvoda najviše ovisi o protoku krvi, vrsti uloška i vlastitoj udobnosti. Međutim, prema preporukama stručnjaka i proizvođača, uložak, tampon ili menstrualnu čašicu ne bi trebalo koristiti dulje od osam sati - optimalno je od četiri do osam sati. U suprotnome, osim do tamnije boje krvi, može doći do razvoja neugodnog mirisa, osipa i iritacije na genitalnom području te gljivičnih i bakterijskih infekcija.

Nažalost, teški životni uvjeti mogu otežati ili onemogućiti djevojkama i ženama održavanje dobre menstrualne higijene. Primjerice, zbog loše financijske situacije neke su žene prisiljene štedjeti i kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine, što obično rezultira rjeđim mijenjanjem uložaka. To je dokazalo i prvo istraživanje o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj, koje je krajem 2020. godine provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter. 

A,Stack,Of,Sanitary,Towels,Next,To,A,Taller,Stack

Na uzorku većem od 6000 ispitanih građanki Hrvatske pokazalo se da je 33% žena primorano štedjeti na ulošcima te njih 36,4% mora kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog visoke cijene. Porazno je i to da 10% žena nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka kako bi ih redovito mijenjale te da 8,8% žena ne može promijeniti uložak/tampon star 6-8 sati jer si ne mogu priuštiti više menstrualnih potrepština. Nažalost, ovaj problem nije vezan samo za higijenske proizvode nego i za lijekove - 10% žena ne može sebi priuštiti lijekove za smanjenje menstrualnih bolova.

Stigma o kojoj se premalo govori

Problem menstrualnog siromaštva, odnosno nedostatnog pristupa menstrualnim proizvodima, lijekovima protiv bolova, uvjetima za održavanje osobne higijene, ali i nedostatka znanja o toj temi, nije samo hrvatski nego i globalni problem, za koji se procjenjuje da pogađa oko 500 milijuna žena diljem svijeta.

Žene koje doživljavaju menstrualno siromaštvo u većini se slučajeva suočavaju s fizičkim, mentalnim i emocionalnim izazovima. Njihova im situacija otežava odlazak u školu ili na posao te ih sprečava da sudjeluju u pojedinim svakodnevnim aktivnostima. Često zbog svega toga osjećaju sram i stid jer menstruaciju u javnom diskursu okružuje snažna stigma. UNICEF ističe kako je za žene koje pate od menstrualnog siromaštva veća vjerojatnost da će prijaviti umjerenu do tešku depresiju, a osobito tinejdžerice, koje se mogu osjećati izolirano i usamljeno ako ne mogu ni s kim razgovarati o onome što proživljavaju. 

Sad,Thoughtful,Teen,Girl,Sits,On,Chair,Feels,Depressed,,Offended

Kako bi se smanjila ta stigma, autori istraživanja o menstrualnom siromaštvu u Hrvatskoj istaknuli su da je nužno podignuti razinu zdravstvenog obrazovanja o temi menstruacije, i to ne samo kod onih koji menstruiraju nego i kod onih koji ne menstruiraju. Riječ "menstruacija" ne bi trebala izazivati nelagodu ili zgražanje.

U podizanju svijesti šire javnosti i poticanju društva na rješavanje ovog problema te pružanju potpore ženama, kad je riječ o ženskim pravima, uključio se i Libresse Hrvatska. Poznati brend koji poboljšava intimnu dobrobit žena širom svijeta svojim kampanjama nastoji im pružiti potporu kad je riječ o ženskim pravima, problemima i menstrualnim temama te olakšati pristup menstrualnim potrepštinama u potrebitim područjima Hrvatske.

Od 1. 4. do 15. 5. 2023. kupnjom svakog Libresse proizvoda donirate 20 centi i time sudjelujete u osiguravanju godišnje zalihe Libresse higijenskih uložaka za 1186 djevojaka starijih od 10 godina koje su bez odgovarajuće roditeljske skrbi i/ili koje su smještene u domovima socijalne skrbi ili udomiteljskim obiteljima. Uključite se u kampanju "Tebi za mjesec, njima za cijelu godinu" i budite dio promjene!

Sadržaj donosi: Libresse

Komentari 13
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute
POMAŽE IM NOVA TEHNOLOGIJA

Umirovljenici Branko, Đurđica i Vera kontroliraju dijabetes svake minute

Prehrana, tjelovježba i edukacija najvažniji su u borbi s dijabetesom, a kontroliranje razine šećera u krvi ključno je za dug i kvalitetan život. Branko, Đurđica i Vera ispričali su nam kako je dijabetes promijenio njihov život

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...