Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 19

Da bi olakšali roditeljima, reći će da ne žele na školski izlet

Powered by Konzum

Da bi olakšali roditeljima, reći će da ne žele na školski izlet

U Hrvatskoj svako peto dijete živi na granici siromaštva, a njih 20 000 jedini topli obrok u danu pojest će iz pučke kuhinje. Kada vam je teško, sjetite se njih, a postoje i načini da pomognete

Koliko je potrebna pomoć socijalno ugroženima u Hrvatskoj pokazuju podaci Eurostata, prema kojima čak 27,9 posto građana živi na rubu siromaštva ili društvene isključenosti. Ono što još više zabrinjava jesu rezultati istraživanja o dječjem siromaštvu, koje je proveo Ekonomski institut u Zagrebu, a po kojima svako peto dijete u Hrvatskoj živi ispod granice siromaštva. Prema UNICEF-ovim podacima za više od 20 000 djece u zemlji jedini topli obrok koji pojedu tijekom dana onaj je koji njihovi roditelji donesu iz pučke kuhinje.

Jedna od udruga koja pokušavaju napraviti pozitivnu promjenu jest Udruženje Djeca prva, a o njihovim nastojanjima da zaštite djecu te o aktualnoj kampanji za pomoć potrebitoj djeci u Hrvatskoj i Ruandi razgovarali smo s članicom Sonjom Vukadinović.

Neka djeca nikad nisu dobila novo donje rublje

Brojni se roditelji svaki dan suočavaju s brigom što će djeci taj dan staviti na stol za jesti. Neki se hrane u pučkoj kuhinji, ali u njoj imaju pravo na samo jedan obrok dnevno, koji nutritivno nije dovoljan za razvoj djece. Zdrave namirnice kao meso, riba, voće ili povrće za brojnu su djecu nedostižan luksuz.

- Bilo je slučajeva da roditelji ujutro u hladnjaku nisu imali ni šalicu mlijeka koju bi mogli dati djetetu da popije prije škole. Jedna je majka pričala da ju je to bilo sram priznati vlastitoj djeci pa im je rekla da ga je zaboravila kupiti, a zapravo ga nije imala čime kupiti - govori Sonja te navodi i drugi slučaj

- Imamo među svojim korisnicima obitelji u kojima djeca sve do srednje škole nikad nisu dobila ni jedan novi komad odjeće ili obuće, čak ni novo donje rublje, nisu nikad ušla sa svojim roditeljima u dućan s odjećom, gdje bi eventualno nešto probali i kupili. Isključivo su nosili rabljenu odjeću i obuću koju su dobili u humanitarnim organizacijama ili od susjeda - priča nam Sonja.

Da bi olakšali roditeljima, djeca odbiju školske izlete

Najbolniji dio priče o siromašnoj djeci dolazi kada govorimo o tome kako se oni nose sa svime. Djeca već u ranoj dobi shvate kakve su mogućnosti njihovih roditelja i da im ne mogu priuštiti puno toga što imaju njihovi vršnjaci.

- Da bi roditeljima olakšali, djeca će često reći da im nešto ne treba ili npr. da ionako ne žele ići na školski izlet jer znaju da njihovi roditelji to ne mogu platiti. Često se srame i žele prikriti neimaštinu u kojoj žive pa se sami isključuju iz druženja s vršnjacima jer ne mogu npr. otići na sladoled ili sok poslije škole, ne mogu proslaviti svoj rođendan, ne mogu prijatelje iz razreda pozvati kući. Osjećaju se izolirano, isključeno, manje vrijedno u odnosu na svoje vršnjake i od rane dobi nose teret siromaštva - objašnjava Sonja.

Najteže je kad im ne možeš pomoći

Obiteljima i djeci pomažu pružanjem različitih oblika humanitarne pomoći. Više puta godišnje obiteljima dijele potvrde za jednokratnu kupnju namirnica, s kojima mogu u dućanu kupiti hranu i higijenske potrepštine prema svom izboru.

Osim toga mogu kupiti neke lijekove i medicinska pomagala koja ne pokriva HZZO ili ih ne pokriva u potpunosti, kao što je npr. izrada dioptrijskih naočala za dijete, a nekada mogu platiti i školski izlet.

- Za sve navedene vrste pomoći nemamo neograničena, već strogo limitirana sredstva, koja zapravo ni izdaleka ne pokrivaju sve potrebe djece iz obitelji naših korisnika humanitarne pomoći.

Sonja govori da su joj najteže situacije kada nekome žele pomoći, ali ne mogu jer u tom trenutku nemaju humanitarnu pomoć na raspolaganju ili sredstva koja posjeduju nisu dovoljna ni za potrebe postojećih korisnika.

Pomažu djeci još od rata

U jeku ratnih zbivanja 90-ih godina u Hrvatskoj Udruženje Djeca prva bilo je jedna od prvih udruga koje su prikupljale humanitarnu pomoć i brinule se za zaštitu djece i obitelji: nabavljali su hranu, lijekove, medicinske potrepštine te pružali psihosocijalnu podršku traumatiziranim obiteljima. 

Danas, 25 godina poslije, pružaju program podrške zanemarenoj i zlostavljanoj djeci te mladima s problemima u ponašanju. Provode i kraći predškolski program za djecu iz siromašnih obitelji te program razvoja socijalnih vještina za osnovnoškolsku djecu. Uz to, stižu pružati i humanitarnu pomoć oko 400 siromašnih obitelji s područja Grada Zagreba.

Kampanja za pomoć djeci u Hrvatskoj i Ruandi

Ruanda je afrička država s 12 milijuna stanovnika, od kojih 38% živi ispod granice siromaštva, a čak je 35% djece mlađe od pet godina je pothranjeno. U okviru projekta World Food Programme dio se iznosa od svake transakcije Mastercard® i Maestro® karticama u Konzumovim prodavaonicama od 15. listopada do 15. studenog odvaja i donira djeci u Hrvatskoj i Ruandi.

Polovica prikupljenog iznosa ide UN-ovu Svjetskom programu za hranu u svrhu osiguravanja školskih obroka u Ruandi, a polovicu će Udruženje donirati socijalno ugroženim obiteljima u Hrvatskoj s djecom predškolske i školske dobi. Doniranim će sredstvima roditelji moći kupiti neophodnu hranu i higijenske potrepštine, što im njihova redovna primanja, nažalost, ne omogućavaju.

Powered by Konzum

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 19
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno