Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 6

Donosimo 5 činjenica o programiranju zbog kojih ćete zasjati u društvu informatičara

Donosimo 5 činjenica o programiranju zbog kojih ćete zasjati u društvu informatičara

24sata u suradnji s FOI-jem, u okviru konferencije Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska, organizira Hackathon, a mi smo saznali činjenice koje će vas nadahnuti da i vi počnete razmišljati u nulama i jedinicama

VIDEO

Vikend uoči konferencije Bolje obrazovanje, bolja Hrvatskakoja će biti 5. travnja, srednjoškolci i studenti iz cijele zemlje imat će priliku osvojiti vrijednu stipendiju FINA-e na Hackathonu 24sata u Zagrebačkom inovacijskom centru, poznatijem kao ZICER.  

Premda je ovaj poziv primarno upućen srednjoškolcima i studentima, koje potičemo da odmjere svoje vještine, to zasigurno ne znači da i mi obični smrtnici o programiranju ne možemo naučiti koju zanimljivost. Zato smo za vas izdvojili pet nepoznatih činjenica o programiranju, prema informatičkim blogovima i portalima, koje će vas ohrabriti da zapodjenete razgovor u društvu ozbiljnih programera.  

1. Na svijetu postoji oko 700 različitih programskih jezika  

Među najpopularnije programske jezike ubrajaju se JavaScript, C++, Swift, Scala, Python, PHP, Go, Rust, Ruby i C#. Njihovu popularnost potvrđuju milijuni svakodnevnih korisnika koji ove jezike koriste u poslovne, ali i privatne svrhe. S obzirom na stalni rast i razvoj novih programskih jezika, nemoguće je utvrditi njihov točan broj, pa se pretpostavlja da ih ima oko 700. 

2. Čak 70% poslova kodiranja uopće nema veze s tehnologijom 

Tako barem tvrde najnovija istraživanja. U praksi to znači da, jednom kad steknete ove tech vještine, vrlo jednostavno ih možete primijeniti u područjima koja nemaju nikakve veze tehnologijom, kao što su, primjerice, prirodne znanosti, zemljopisna istraživanja, film ili dizajn. A da naučite razmišljati poput programera, nikad nije prerano ili prekasno.    

3. Prvi programer na svijetu bila je žena

Zvala se Ada Lovelace, rođena je početkom 19. stoljeća, kći je slavnog pjesnika – i to ni više ni manje nego Lorda Byrona, a bila je iznimno talentirana matematičarka. Ada je tijekom svoje karijere usko surađivala s Charlesom Babbageom, inženjerom mehanike, kojeg smatraju ocem prvog mehaničkog računala.  

Female,Programmer,Working,On,New,Project.she,Working,Late,At,Night

Koliko je njen doprinos u tom odnosu bio vrijedan, dokazuju i Adine bilješke o prvom računalu, koje sadrže prvi algoritam namijenjen kompjutorskoj obradi. Zbog toga nimalo ne čudi podatak kako je njoj u čast ime dobio programski jezik Ada

4 . Programiranje je pomoglo završiti Drugi svjetski rat 

Alan Turing bio je još jedan iznimno poznat matematičar, također Englez. Informatička ga zajednica pamti kao oca moderne informatike, a povijest ga pamti kao čovjeka koji je završio Drugi svjetski rat. Turing je, naime, svoje vještine upotrijebio za razbijanje Enigme, šifre koju su koristili nacisti kako bi kriptirali svoju vojnu komunikaciju.  

5. Kad nešto pođe po krivu, to je 'bug', a znate li zašto se tako zove? 

Prvi "bug" nazvan je po pravom bugu, odnosno kukcu. Otkrila ga je Grace Hopper, i to nakon što je računalo na kojem je radila počelo "štekati". Nemalo se iznenadila kad je ušla u trag problemu – u stroju je pronašla pravog moljca! Otad se taj pojam koristi za opisivanje bilo kojeg problema sa softverom ili hardverom. 

Prijavite se na Hackathon 24sata

Nadamo se da smo vas ovim zabavnim informatičkim činjenicama inspirirali da se prijavite na Hackathon 24sata, koji će biti 2.-3. travnja u ZICER-u, i dokažete zašto je upravo vaša ekipa skup genijalaca! A da bi bilo što više informatičkih virtuoza, važno je osluškivati globalne trendove. Oni su usmjereni na nova zanimanja, digitalne tehnologije, umjetnu inteligenciju i automatizaciju, koji mijenjaju način na koji ljudi žive i rade, pa posljedično uvjetuju i promjene u obrazovanju.

Zato su kreativnost, multidisciplinarno učenje, cjeloživotna edukacija, kritičko i logičko razmišljanje samo neke od tema o kojima će se razgovarati na 7. obrazovnoj konferenciji Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska, 5. travnja u Zagrebačkom inovacijskom centru. Konferenciju možete pratiti uživo i na platformama 24sata. 

Hackathon 24sata organizira se u suradnji s FOI-jem, projekt podržavaju FINA i Erste banka, a partneri su FER, Leapwise, Zero Molecule, ZICER, Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET i Stega tisak. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode