Native sadržaj

Komentari 3

Evo kako možete vratiti stari sjaj drvenoj ili željeznoj ogradi

Evo kako možete vratiti stari sjaj drvenoj ili željeznoj ogradi

Ograde u dvorištima i vrtovima dolaze u raznim oblicima i bojama, a ovisno o materijalima od kojih su izrađene, neke je lakše, a neke teže održavati. Pročitajte nekoliko savjeta o tome kako možete vratiti stari sjaj svojoj ogradi

Iako je normalno da se vremenom stanje ograde mijenja, postoji nekoliko načina na koje pravilnim održavanjem ograda može (p)ostati ukras vašeg doma. Prije svega, obratite pozornost na materijal od kojeg je izrađena. Prirodne materijale, poput drva, teže je održavati jer vlaga dovodi do truljenja. Kod ograda od metala često se pojavljuje hrđa, koju vrlo lako uzrokuje i najobičnija ogrebotina. Prilikom kupnje ograde svakako uzmite u obzir sve ono što može utjecati na njezinu dugovječnost, poput vremenskih uvjeta mjesta u kojem živite. Ako već imate ogradu, evo nekoliko savjeta kako je možete pravilno održavati i vratiti joj stari sjaj.

1. Vinilna ograda

Ako kupujete ogradu i imate nedoumicu pri odabiru, možda sad odlučite što vam je najbolji izbor. Kad je riječ o ogradi, vinil je jedan od najzahvalnijih materijala s kojim se možete susresti. Osim što je dugotrajan, njegova glatka površina izgleda izvrsno te ju je jednostavno održavati. Također, vinilnu ogradu ne morate bojiti. 

Svatko tko ima ogradu reći će da je prvi i najvažniji korak u njezinu održavanju povremeno čišćenje. Nasreću, kod vinilne ograde ne trebate uložiti mnogo napora i novca da biste je očistili. Većina se prljavštine može isprati blagom otopinom sapuna i vode, a teže se mrlje mogu očistiti bilo kojim netoksičnim sredstvom za čišćenje.

Evo nekoliko savjeta kako produljiti trajnost vinilne ograde:

2. Tradicionalna željezna ograda

Kako joj i naziv govori, tradicionalna željezna ograda rađena je od kovanog željeza, što je zapravo noćna mora kad je riječ o održavanju. Zbog toga većina firmi koje se bave proizvodnjom ograda u ponudi ima i ograde od zamjenskih metala koje izgledaju jednako dobro, ali su praktičnije za održavanje.

Primjerice, ograda od pocinčanog čelika nevjerojatne je čvrstoće, no manje je osjetljiva na oštećenja. Međutim, ako ipak želite ili već imate željeznu ogradu, evo nekoliko naputaka kako biste je trebali pravilno održavati.

Savjeti za održavanje željezne ograde:

3. Drvena ograda

Kad je riječ o estetici, mnogi se mogu složiti s tim kako je, uz željeznu, drvena ograda jedan od najljepših dodataka dvorišta ili vrta. Osim što osiguravaju privatnost skrivajući vas od pogleda, drvene ograde unose živost u okolinu. Također, cjenovno su prihvatljive, možete ih prilagoditi vlastitom ukusu, a njihova je prirodna ljepota nedvojbena.

Drvene se ograde uobičajeno rade od cedrovine i borovine. Cedar je otporan na vlagu, insekte i trulež, a bor bi trebalo tretirati kako biste izbjegli truljenje. Iako postoji veća vjerojatnost od truljenja nego kod ostalih materijala, uz malo truda možete osigurati dugotrajnost ove ograde.

Ovo su zlatna pravila održavanja drvene ograde:

Ono što trebate znati prije nego što kupite ogradu jest to da nećete imati mnogo problema i popravaka ako ju budete redovito održavali. A sve potrebne materijale i sredstva za pravilnu brigu o ogradi te uređenju eksterijera i interijera možete pronaći u novom Pevexovu katalogu. Aktualne proizvode možete pogledati ovdje.