Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 11

Gledanje NBA utakmica iz prvog reda i šetnja po Marsu

POWERED BY Addiko Bank

Gledanje NBA utakmica iz prvog reda i šetnja po Marsu
1

Virtualna stvarnost (VR) nešto je o čemu se ne prestaje pričati. Iako je gaming industrija predvodnik u korištenju potencijala ove tehnologije, tu priča ne prestaje. Evo nekoliko primjera kako VR tehnologija mijenja život nabolje

Virtualna stvarnost, odnosno virtual reality, tehnologija je koja je već neko vrijeme prisutna u svijetu. Iako je najviše zamaha uzela u gaming industriji, nedvojbeno se počela širiti i na druge aspekte života, poput obrazovanja i medicine. Tako njezini korisnici nisu više samo pasivni gledatelji nego ''stvarni'' sudionici različitih radnji.

Mada je riječ o samim počecima nove tehnološke revolucije, logičan je slijed VR-a transformacija svakodnevnog života čovjeka, koji će za nekoliko desetljeća u potpunosti biti utkan u način na koji živimo. Evo nekoliko primjera dosadašnje integracije virtualne stvarnosti u našu svakodnevicu.

Nova dimenzija gledanja utakmica

Virtualna stvarnost zasigurno predstavlja novu revoluciju u sportskoj industriji, kako za igrače tako i za gledatelje. VR se u sportu koristi kao pomoć u treningu kako bi se mjerile atletske performanse i kreirale analize tehnika igrača. A ljubiteljima sporta virtualna stvarnost donosi sasvim novu dimenziju doživljaja sportskih događaja.

Neki su ljudi već imali priliku testirati gledanje sportskih događaja putem virtualne stvarnosti, pa su tako pratili utakmice iz prvih redova, a da se uopće nisu nalazili u dvorani. Nedvojbeno je kako će se implementacija ove tehnologije nastaviti i u budućnosti, a uskoro ćemo svi imati priliku kupiti ''virtualne ulaznice'' za razna sportska događanja.

Iz školskih klupa do svemira

VR tehnologija pronašla je način na koji može ući i u učionice škola diljem svijeta, zbog čega djeca danas imaju razne pogodnosti u obrazovanju. Zahvaljujući virtualnoj stvarnosti, učenici, ali i njihovi profesori, imaju priliku posjetiti svjetske muzeje, putovati kroz povijesne epohe ili vidjeti Sunčev sustav sjedeći u školskim klupama. Osim toga, obavljanje raznih operacija i postupaka u ovom trodimenzionalnom okruženju pomaže djeci razvijati vještine koje će poslije primijeniti u stvarnom svijetu.

Virtualne bankarske poslovnice

Danas svjedočimo digitalizaciji cijelog bankarskog poslovanja, a tradicionalni odlazak u banku zbog obavljanja jednostavnih poslova pao je u zaborav. Tako, primjerice, prebacivanje novca s jednog računa na drugi možemo riješiti putem mobilnih aplikacija, a neke banke pružaju i mogućnosti ugovaranja kredita.

Pojedine banke danas nude virtualne poslovnice, pomoću kojih možete ugovoriti mnoge usluge zbog kojih ste prije morali fizički odlaziti u banku. Jedna od njih je i Addiko Bank, koja svojim korisnicima nudi online usluge otvaranje tekućeg računa i ugovaranje kredita u samo nekoliko koraka. Osim što ćete uštedjeti vrijeme, virtualna poslovnica omogućit će vam rješavanje papirologije u kratkom roku.

Liječenje posttraumatskog stresa

Osim u obrazovanju, virtualna stvarnost pokazala se kao dobar suradnik u pomaganju ljudima koji pate od nekog oblika mentalnog poremećaja, ali i u očuvanju ove vrste zdravlja. Tako je VR postao primarna metoda liječenja posttraumatskog stresa; koristeći terapiju izlaganjem VR, osoba ulazi u rekonstrukciju traumatičnog događaja.

Uz to, virtualna se stvarnost koristi za liječenje anksioznosti, fobija i depresije. VR tehnologija može pacijentu pružiti sigurno okruženje prilikom kontakta sa stvarima od kojih je razvio strah, i to dok se nalazi u kontroliranom, odnosno sigurnom okruženju.

Virtualna stvarnost u vojsci

Virtualna se stvarnost već dugo koristi i u obučavanju vojnika te unapređivanju vojnih taktika. Tako je, primjerice, vojska u Velikoj Britaniji i SAD-u objeručke prihvatila uporabu VR tehnologije prilikom obučavanja vojnika zbog velikog raspona simulacija. Virtualna stvarnost vojnika može staviti u različite situacije, mjesta i okruženja, poput simulacija letova i bojnih polja, a pritom ne riskirajući njegov život. Osim toga, najveća prednost korištenja ove tehnologije u vojsci jest smanjivanje troškova.

Nedvojbeno je kako će u budućnosti virtualna stvarnost biti naša svakodnevica. A jeste li vi već koristili VR tehnologiju?

POWERED BY Addiko Bank

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang