Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 12

Godina izgradnje kao pokazatelj rasta ili pada cijene kvadrata

Powered by Njuškalo

Godina izgradnje kao pokazatelj rasta ili pada cijene kvadrata

Cijene stanova u većim hrvatskim gradovima uglavnom su stabilne. U usporedbi s prošlom i pretprošlom godinom primjećujemo lagani rast, a ponegdje i pad. Očekivano, najviše su poskupjeli novosagrađeni stanovi

Nakon razornih potresa u Zagrebu i Petrinji građanima prilikom kupnje stana postaje sve važniji parametar godina gradnje. Usporedili smo kako su se promijenile cijene stanova u najvećim hrvatskim gradovima.  

U Zagrebu rast cijena stanova iz '70-ih i '90-ih

Najveća ponuda stanova za prodaju sa zagrebačkom adresom uključuje one koji su sagrađeni od 2001. do 2010. godine. S druge strane, najmanje je stanova iz osamdesetih, koji se često spominju u kontekstu kvalitetne armirano-betonske gradnje. 

Uspoređujući trenutno tržište stanova iz Zagreba s prošlom i pretprošlom godinom, jasno se vidi povećanje cijena od 12% za stanove sagrađene u sedamdesetima i devedesetima. Stanovi iz sedamdesetih ujedno su oni kojima prosječna cijena ne prelazi 2000 eura po kvadratu. 

Zagreb,Cathedral,,Croatia

Što se tiče novogradnje, odnosno stanova sagrađenih u prošlom desetljeću, cijena se podigla za 9%, kao i za stanove iz osamdesetih. Novogradnja drži najvišu cijenu, s iznosom od 2409 eura po kvadratu. Najmanji rast, od 2%, bilježe stanovi s početka dvijetisućitih, kojih je prema broju oglasa ujedno najviše. 

Rijeka ima najviši prosječni rast cijena stanova

U posljednje dvije godine cijene stanova sagrađenih u sedamdesetim godinama narasle su za nevjerojatnih 24% - 2019. to su inače bili stanovi s najnižom cijenom. Riječka novogradnja također bilježi visok rast.

City,Of,Rijeka,Aerial,View,,Kvarner,,Croatia

Sad je u Rijeci za kvadrat stana sagrađenog od 2010. do 2020. godine potrebno izdvojiti 16 posto više nego 2019. godine. Prosječna cijena takvog stana je 2503 eura po kvadratu. Najpovoljniji su trenutno stanovi iz osamdesetih, čija prosječna tražena cijena kvadrata iznosi 1660 eura.

U Splitu rastu cijene novogradnje i još je važna lokacija

Split općenito ima najviše cijene stanova među velikim hrvatskim gradovima, a najviši rast imaju noviji stanovi. Za njih je danas potrebno izdvojiti 11% više nego 2019. godine i prosječna cijena najčešće im prelazi čak 3000 eura po kvadratu. 

Aerial,View,Of,Old,Downtown,Split,,Croatia

Viši rast cijena bilježi starogradnja u užem centru i na atraktivnim lokacijama, poput Žnjana, a zamijećen je i pad cijena kod stanova sagrađenih osamdesetih, koji trenutno drže najmanju cifru u usporedbi s ostalim kategorijama od 2454 eura. Oni su sad jeftiniji u prosjeku za 6% nego prije dvije godine, pa, iako je riječ o kvalitetnoj gradnji, možemo zaključiti kako je u Splitu i dalje najvažniji prediktor cijene upravo lokacija. 

Situacija u drugim gradovima

U Zadru se najskupljom pokazala starogradnja, a sve zbog toga što je takvih stanova najviše smješteno na najskupljoj zadarskoj lokaciji. Kvadrat stana sagrađenog od 1951. do 1970. godine prosječno iznosi 2594 eura. Najviši rast, od 7%, bilježe stanovi iz sedamdesetih. S druge strane, zadarski stanovi sagrađeni devedesetih bilježe pad od 5 posto.

Od svih ovih gradova najniže cijene ima Osijek, iako su u posljednje dvije godine te cijene u porastu. Starogradnja ima najnižu prosječnu cijenu od 1131 euro po kvadratu i najmanji rast cijene, od 11%. Čini se da, što je noviji stan u Osijeku, to je skuplji, pa tako najnoviji stanovi koštaju 1441 euro po kvadratu, neovisno o lokaciji.

Istraživanje o stanju cijena stanova na hrvatskom tržištu proveo je najveći hrvatski marketplace Njuškalo. Na stranici Njuškala zabilježeno je najviše prodajnih oglasa stanova u Zagrebu, čak 81%, slijedi ga Rijeka s 9%, a najmanje ih je na prodaju dostupno u Osijeku.

Powered by Njuškalo

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode