Obavijesti

Native sadržaj

Hrvati su prihvatili ono oko čega su prije bili skeptični

Powered by Zaba

Hrvati su prihvatili ono oko čega su prije bili skeptični
3

Iako Hrvati postaju sve više digitalno pismeni, mnogi su se još donedavno pribojavali online kupnje. No zbog izolacije i ograničenoga kretanja sve je više onih koji su primorani naučiti koristiti digitalne usluge

Tehnologija i digitalne usluge prepušteni su mladima na korištenje - barem tako vole misliti stariji. No prošlogodišnje istraživanje Mastercarda pokazalo je da je takvih sve manje, odnosno da Hrvati sve više prihvaćaju blagodati digitalnih usluga. Većina njih koristi kartice, kupuje online, a beskontaktno plaćaju osam puta više nego prije pet godina. A kako će na sve to utjecati obavezna izolacija, zbog koje je mnogima ograničena sloboda kretanja? 

Plaćate li račune još u pošti?

Odlazak u poštu samo kako bi se platili računi dio je životne rutine mnogih građana i predstavlja im naviku koju prakticiraju od kada znaju za sebe. Baš takve je navike teško mijenjati, osim ako ne preostane drugog izbora. Upravo se to događa mnogima sad kad je sloboda kretanja zbog pandemije koronavirusa ograničena. 

- Iskreno, bila sam skeptična kad je riječ o plaćanju računa online. Dosad sam se naviknula da imam potvrdu iz pošte kao fizički dokaz pa sam zato nastavila plaćati račune u pošti - komentira nam sugovornica Katarina M. (56).

Međutim, zbog trenutne situacije u zemlji i redova koji se stvaraju pred poštom, ali i na kioscima, zamolila je kćer da joj pokaže kako funkcionira online plaćanje računa.

- Iznenadilo me koliko je skeniranje računa jednostavno i brzo, a shvatila sam i da zapravo dobijem potvrdu koju mogu isprintati u slučaju da mi treba dokaz da sam uplatila. Svakako se isplati naučiti - zaključuje Katarina.

Kako uopće platiti račun online?

Online možete plaćati na dva načina - putem računala ili putem mobilnog bankarstva. U slučaju računala, odnosno internet-bankarstva, moći ćete, između ostalog, voditi financije, plaćati obveze i poslovati s bankom iz topline svojeg doma. Sve što trebate jest računalo s pristupom internetu i token (mobilni token ili fizički token), koji dobivate pri ugovaranju online bankarstva putem interneta. Token se koristi za identifikaciju korisnika, a pomoću njega se možete prijaviti i u sustav e-Građani, putem kojeg trenutno možete doći do e-propusnice.

Odlučite li se za mobilno bankarstvo, pomoću aplikacije kao što je m-zaba, također ćete moći provjeriti stanje i promet, plaćati i prenositi novac na račune, kupiti bon za mobitel, trgovati udjelima u investicijskim fondovima, pronaći najbliži bankomat i sl. Račun plaćate tako što kamerom uslikate kod otisnut na računu, a mobitel će automatski povući potrebne podatke i ispuniti uplatnicu. Aplikacija je zaštićena PIN-om koji znate samo vi. Čak i ako izgubite mobitel, ne morate se brinuti jer se nakon tri pogrešna unosa PIN-a aplikacija automatski zaključava.

Istraživanje je pokazalo da račune za vodu, struju, plin i ostale režije ispitanici manje plaćaju gotovinom, a sve više online. Tako se kao glavni način plaćanja računa istaknulo internet-bankarstvo (47%), zatim mobilno bankarstvo (39%), a tek onda plaćanje u poslovnicama pošte ili Fine (18% u usporedbi s 22% prošle godine). Ključni razlozi zbog kojih neki ne plaćaju račune online su plaćanje isključivo gotovinom, zatim karticama u poslovnicama ili jednostavno zato što ne koriste internetsko ili mobilno bankarstvo.

Čak 86% korisnika kartica u Hrvatskoj zna da nema razloga za strah od online kupnje, a 49% ih nema straha ni kad je riječ o pohrani podataka o karticama u stranim (29%) i domaćim online trgovinama (11%) te unutar mobilnih aplikacija (9%).

Girls Shopping on Laptop

Mladi se ipak ne rađaju spremniji za tehnologiju

Posljednjih smo godina mogli čuti da se današnji mladi ljudi, odnosno oni mlađi od 35 godina, rađaju spremniji za korištenje tehnologije. Govorilo se da su ove generacije razvile novi način učenja i interpretiranja informacija, zbog čega lakše razvijaju svoju tehnološku i informacijsku pismenost. 

No s tim se ne slaže Paul Kirschner, psiholog specijaliziran za područje učenja. On smatra da vjerovanje kako jedna generacija ima "supermoći" naspram druge može naštetiti svima, a posebno mlađima. Ne postoje istraživanja koja mogu potvrditi da se način na koji mozak usvaja informacije promijenio kroz generacije. Štoviše, takva promjena u samo nekoliko generacija biološki je gotovo nemoguća. Ono što razlikuje mlađu generaciju od starije jedino su vjerovanja i vrijednosti, njihov odnos prema poslu i sl.

Dakle, svi imamo jednake šanse naučiti koristiti tehnologiju i sve što ide uz nju, a ono po čemu se razlikujemo je volja da to i pokušamo. Izvanredno stanje u vrijeme pandemije natjeralo nas je na razne prilagodbe, a neke od njih nastavit ćemo koristiti i poslije u životu. Zbog pojačanoga korištenja i svih prednosti digitalnih usluga, smanjili su se redovi, ljudi su ostali doma i time spriječili nepotrebno izlaganje riziku. 

Powered by Zaba

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang