Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 5
Foto: Igor Soban/PIXSELL, ilustracija
SASTAVLJAČ PITANJA ZA 'POTJERU'

Iskusni kvizaš u top formi: Slijedite njegov put i možda i vi osvojite rekordne iznose novca

Ljubav prema kvizovima kod Silvija je prisutna otkad zna za sebe. Nasreću, svoj posao i strast prema kvizovima spojio je u jedno i danas vodi kvizove za razne teambuildinge i evente, a prvi je Hrvat koji je krenuo s Instagram kvizovima

Powered by Croatia osiguranje

Milenijalac, Zagrepčanin s dalmatinskim korijenima. Po struci politolog, a u praksi kvizaš. Marketingaš i autor pitanja za "Potjeru"  - sve je to naš sugovornik Silvije Pleština. Kad nije u kvizovima, onda je u digitalnome marketingu. Silvije je iskustvo rada u marketinškoj agenciji spojio s iskustvom angažmana u "Potjeri" te pokrenuo vlastiti posao. A iskusniji ljubitelji "Milijunaša" sjetit će se Silvija kao devetnaestogodišnjeg mladića koji je u rekordnom vremenu otvorio pitanje za pola milijuna kuna, a kući se vratio s visokih 250.000 kuna.  

S ovim strastvenim kvizašem i radoholičarom, na Instagramu poznatijim pod nazivom Plestigram, razgovarali smo o njegovim interesima, zdravim navikama, a otkrio nam je i kako izgleda proces smišljanja pitanja za svima omiljeni kviz "Potjera".  

Lovac iza ekrana 

Svi zaljubljenici u kvizove sigurno su se barem jedanput zapitali tko stoji iza svih onih teških pitanja i kako izgleda proces njihova smišljanja. Zato smo odmah na početku pitali Silvija odakle mu dolazi  inspiracija, a zanimalo nas je i kako zadržava svježinu i originalnost u sastavljanju pitanja nakon devet godina emitiranja "Potjere".  

- Nekad ciljano sjednem i sastavljam pitanja, a nekad mi sinu dok čitam portale, vježbam ili sjedim na piću u društvu. U svakom trenutku u glavi ti se može javiti pitanje, koje odmah moraš zapisati da ga ne zaboraviš. U početku sam s lakoćom sastavljao i po nekoliko stotina pitanja mjesečno. Svaki od nas autora pokriva određene kategorije, a budući da sam ja društvenjak, moj 'forte' su geografija, povijest, sport, film, pop kultura itd. Izvori mogu biti šaroliki, ali važno je, naravno, da su pouzdani, provjerljivi i jasni - pojašnjava Silvije. 

Ističe da ga iznimno veseli što su kvizovi danas, od pub kvizova pa sve do različitih televizijskih, posebno popularni među djecom i mlađom populacijom.  

- U posljednjih je nekoliko godina buknuo interes za kvizove diljem Hrvatske. Meni je kao sastavljaču to dodatni izazov, ali i ogromna sreća, pogotovo u današnje doba, kad je želja za općom kulturom manja nego prije i kad sve manje čitamo i imamo žeđ za znanjem. Vjerujem da je 'Potjera' to bar donekle potaknula i jedna je od stvari koja nas 'tjeraju' da upregnemo moždane vijuge i memoriju - rekao nam je Silvije i dodao kako mu je velika čast biti dio te ekipe. 

Odvojite vrijeme za sebe 

Zbog sjedilačkog načina života usvajanje zdravih navika često nije lak posao. Slaže se s tim i naš sugovornik, koji zbog prirode svog posla po nekoliko sati mora sjediti i neprestano gledati u ekran.  

- Najviše pazim na oči i kralježnicu jer su mi to kritične točke, pa kondiciju održavam svakodnevnim hodanjem i vježbanjem u teretani. Nekoć kad sam desetak sati na dan sjedio u uredu, to je bilo nemoguće, ali sad kad sam 'sam svoj šef', lakše sebi kreiram raspored i imam više vremena za sebe - kaže Silvije.  

Isto tako, priča nam Silvije, trudi se redovito odlaziti na preglede, a posebno na one preventivne. Prisjetio se i perioda prvog lockdowna, kad je i sam morao "stati na kočnicu" i osvijestiti koliko je zdravlje važno.  

- Baš sam nedavno obavio pregled vida, nakon kojeg sam konačno uzeo naočale za rad na računalu, a prije nekoliko mjeseci bio sam i na preventivnom pregledu madeža. Sistematske preglede obavljam kad osjetim da je potrebno. Zahvaljujući polici dodatnog zdravstvenog osiguranja, sve te preglede mogu obaviti jednostavno, brzo i bez čekanja, što meni, zbog dinamike mog posla, znači jako puno. Smatram da to nije veliko novčano izdvajanje, a zgodno ga je imati i nikad se ne zna kad može zatrebati - priča nam Silvije.  

Recept za zdravlje 

Kako u jelu i piću, tako i u životu valja biti umjeren. Upravo se tom vrlinom, koju je čak i Aristotel naveo kao jednu od najvažnijih ljudskih osobina, u životu vodi i naš sugovornik. A sve kako bi si, kaže Silvije, osigurao zdrav način života i usvojio što više zdravih navika. 

- S hranom količinski ne valja pretjerivati, a ni izgladnjivati se. Isto tako, svi dobro znamo koje su namirnice zdrave i na koje treba staviti naglasak, a znamo i da ne smijemo pretjerivati s alkoholom, šećerom i prženom hranom. Naravno, to ne znači da si trebamo uskratiti te užitke, ali treba biti razuman. Mislim da je kombinacija treniranja i pravilne, umjerene prehrane zagarantiran put do uspjeha. Kao u onoj staroj poznatoj 'doručkuj kao kralj', više jedem u prvoj polovici dana, a večeru često preskočim. Nekad mi je to bilo nepojmljivo, ali sad slušam organizam i bolje se osjećam. Salata uz svako jelo, rano lijeganje i rano buđenje, knjiga prije spavanja, a mobitel ostaje u dnevnoj sobi, stube umjesto lifta, bicikl i noge umjesto auta i tramvaja. To su moje navike koje njegujem i koje nastojim prenijeti i svojoj okolini - kaže naš sugovornik. 

Na kraju smo zamolili Silvija da nam otkrije neko super teško pitanje o zdravlju koje bi se ovih dana moglo naći na TV ekranima. Međutim, to je ipak zadržao za sebe i jasno poručio:  

- Eh, lako je odgovarati na pitanja o zdravlju, no malo je izazovnije pridržavati ih se u svakodnevnom životu. Zato slušajte svoje tijelo i obavljajte redovito preglede jer prevencija je pola zdravlja – zaključuje Silvije.  

Croatia Dodatno zdravstveno osiguranje omogućuje obavljanje sistematskih i specijalističkih pregleda u suvremenim CO poliklinikama, ali i u više od 600 partnerskih zdravstvenih ustanova. Ugovaranjem police Dodatnog zdravstvenog osiguranja ostvarujete dodatni popust od 150 kuna za ugovaranje svih programa Dodatnog zdravstvenog osiguranja. Akcija vrije do 31. 5., a više informacija saznajte ovdje.  

Powered by Croatia osiguranje

Komentari 5
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode