Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0

Jeste li tvrdoglav ili fleksibilan tip na poslu? Evo zašto je važno prilagoditi se u timskom radu

Jeste li tvrdoglav ili fleksibilan tip na poslu? Evo zašto je važno prilagoditi se u timskom radu
5

U okviru projekta Startover organizirana je radionica na temu 'Timska suradnja i fleksibilnost s ciljem povećanja organizacijske učinkovitosti', a dojmovi su više nego pozitivni. Evo kako je bilo

VIDEO

U utorak, 16. svibnja, u organizaciji 24sata i pod pokroviteljstvom Energije naturalis, organizirana je radionica na temu "Timska suradnja i fleksibilnost s ciljem povećanja organizacijske učinkovitosti". Na radionici osmišljenoj u okviru projekta Startover polaznici su imali prilike uz stručno vodstvo Maje Anđele Šimundić, na praktičan način učiti o timskom radu i fleksibilnosti

Maja Anđela Šimundić, inače psihologica, edukatorica i konzultantica sa stručnim znanjem iz područja higijene mentalnog zdravlja, razvoja ljudi i organizacija te generalnog unapređenja kvalitete života, godinama predaje na nizozemskom sveučilištu u Rotterdamu (Erasmus University Rotterdam), a usto vodi međunarodne klijente kroz njihov osobni i profesionalni razvoj, napredak, produktivnost i well-being. 

Stara tema, nova perspektiva

Cilj radionice bio je podignuti svijest o važnosti dobrobiti pojedinca u organizacijskoj učinkovitosti i razvoju te potaknuti njegovu znatiželju za usavršavanjem. Također su nastojali dati vrijedna praktična znanja i prilike za njihovu primjenu.

U fokusu radionice bila je tema o fleksibilnosti u timskom okruženju za koju je bilo zamišljeno da će potaknuti živu raspravu, aktivirati prethodna znanja sudionika i podučiti ih nekim novim spoznajama. Zato se odmah nakon uvodnih riječi voditeljice i međusobnog upoznavanja povela rasprava o tome što je to točno fleksibilnost.

- Upoznali smo se s novim konceptima i pristupima koji nam mogu pomoći da unaprijedimo našu radnu dinamiku i efikasnost. Osim toga, razmjena iskustava s drugim sudionicima iz različitih područja poslovanja bila je iznimno vrijedna. Čuli smo i različite pristupe koje ćemo svakako moći primijeniti u našem timu - komentirao je jedan od polaznika radionice, Ante Šimunović.

Timski rad na djelu

Timovi su ubrzo svoja znanja i stavove o fleksibilnosti mogli pokazati u praksi, odnosno u prvoj vježbi, u kojoj je zadatak bio osvijestiti vlastite granice fleksibilnosti i naučiti kako zajedničkim snagama doći do kompromisa.

- Jedan od glavnih koncepata koje smo raspravili nakon prve vježbe je taj da fleksibilnost može ići u dva ekstrema. Prvi smjer je kad želja za harmonijom prevlada želju za donošenjem najbolje odluke, odnosno kad se ljudi prepuštaju mišljenju većine zato što žele izbjeći konflikt ili ne osjećaju da imaju dovoljno prostora da se izraze. Drugi smjer je dijametralno suprotan, kad fleksibilnost uopće nije prisutna. Drugim riječima, kad je osoba uvjerena u neko svoje mišljenje i ne želi ni pod koju cijenu odstupiti od njega. Nijedan od tih smjerova nije dobar, najbolje je pozicionirati se negdje u sredini - objašnjava voditeljica.

Ideja druge vježbe bila je rasvijetliti važnost komunikacije, povjerenja, strpljenja i empatije u timskom radu.

- Kad tim pokušava raditi na fleksibilan način, moraju znati da je to lose-lose situacija. Nitko neće biti potpuno zadovoljan, svatko će morati djelomično odstupiti od svojeg mišljenja, ne zato što misle da je to najbolje za tim nego samo zato što odluka mora biti donesena. Tad je najbolje rješenje vratiti se na glavni cilj timskog rada, a to je postizanje najboljih rezultata. I u tom trenutku nije važno tko je u pravu. Ego treba izbaciti iz jednadžbe, a fokus se mora staviti na dobrobit organizacije - kaže voditeljica Maja Anđela.

Životno vrijedne vještine

Cjelokupna radionica je, prema riječima sudionika, bila izrazito zabavna i interaktivna te je svakog od njih potaknula da se angažira i nauči nešto novo od drugih. Svidjelo im se i što je radionica potaknula njihovo kreativno i kritičko razmišljanje te što im je dala alate za usavršavanje mekih vještina.

- Naglasak je bio više na međuljudskim interakcijama i timskoj sinergiji, nego na tehničkim aspektima. Smatram da je to vrlo važno jer su dobri odnosi unutar tima ključni za uspješno funkcioniranje i postizanje ciljeva. Mislim da je ovakav pristup radionici vrlo koristan jer nas potiče na razmišljanje izvan ustaljenih okvira i otvara prostor za nove ideje i perspektive - govori Šimunović i dodaje:

Sve u svemu, radionica nam je donijela vrijedne lekcije i potaknula nas na razmišljanje o aspektima rada koje često zanemarujemo. Preporučio bih ovu radionicu svim kolegama kao priliku za razvoj timskog duha, poboljšanje odnosa i otvaranje novih perspektiva. A uz sve korisno što smo postigli, također smo se sjajno zabavili kao tim, što je dodatno ojačalo našu suradnju i povezanost.

Tijekom radionice vrlo brzo smo spoznali svoje prednosti i nedostatke timskog rada, naučili kako uspješno provesti fleksibilnost na radnom mjestu, spoznali da treba stremiti zajedničkim ciljevima, ciljevima kompanije, ojačali smo svoj mali tim i vratili se na posao puni pozitivnih dojmova. Edukatorica Maja nam je kroz zabavne igre i kratke diskusije ojačala svijest o značenju timskog rada, važnosti surađivanja, dobre komunikacije i povjerenja među nama kolegama. Svakako bismo preporučili radionicu svima koji žele poboljšati učinkovitost svog tima te na zabavan način naučiti više o kolegama i o samima sebi - ističu polaznice Maja i Jasna. 

Na temelju svega onoga što su sudionici imali prilike naučiti na radionici, svaki je tim za kraj sastavio listu zlatnih pravila za fleksibilnost i optimalan timski rad, kojom će se, iskreno se nada voditeljica, svatko od njih voditi u budućem radu, ali i izvan poslovnog okruženja.

- Fleksibilnost i prilagodljivost zapravo se manifestiraju u svim aspektima života, a ne samo na radnome mjestu, i što prije to shvatimo, to ćemo prije moći kao pojedinci mijenjati svijet na bolje. Jer ako bi svatko od nas prestao biti fleksibilan, svijet bi stao - zaključila je voditeljica Maja Anđela.

startover_enna
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Autoritet se ne podrazumijeva samom pozicijom nego se stječe dokazivanjem i znanjem'
INTERVJU: IVONA KOVAČEVIĆ

'Autoritet se ne podrazumijeva samom pozicijom nego se stječe dokazivanjem i znanjem'

Devet godina postojanja nekog brenda nije mala stvar, pogotovo danas u vrijeme eksplozije stvaranja sadržaja. Za Stratover smo o uspješnosti brenda Yammat razgovarali s direktoricom Ivonom Kovačević

Što je wellbeing zaposlenika i zašto je važan u poslovanju?
KOLUMNA STARTOVER

Što je wellbeing zaposlenika i zašto je važan u poslovanju?

Zaposlenici svih generacija među svoja tri najvažnija kriterija kod odabira poslodavca navode da im je bitno da organizacija brine o wellbeingu zaposlenika. Za milenijalce i generaciju Z, taj kriterij je na prvom mjestu!
Trend koji je ponovno oživio uvođenjem hibridnog rada: Znate li što je 'vrući stol'?
PREDNOSTI I NEDOSTACI

Trend koji je ponovno oživio uvođenjem hibridnog rada: Znate li što je 'vrući stol'?

Imate li na svojem radnom stolu u tvrtki u kojoj radite osobne fotografije, šalicu s natpisom 'Najbolja majka' i kalendar s upisanim sastancima, ali i terminima kod liječnika? Ako imate, onda sigurno ne znate što je hot desking