Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 1
Foto: PR
PITALI SMO DOKTORA

Kad je vrijeme da posjetite liječnika? Ovo je 7 razloga zbog kojih vas boli dok vršite nuždu

Osjećaj bola prilikom pražnjenja crijeva nije neuobičajen. Prehrana, dnevne aktivnosti, pa čak i emocionalno stanje, mogu na to utjecati. Međutim, učestala neugodna pražnjenja mogu upućivati i na ozbiljan zdravstveni problem

Powered by Pontus Pharma

Znate li da vaša stolica mnogo govori o vašem zdravlju? Obratite li malo više pažnje na veličinu, oblik, konzistentnost, miris i boju stolice te na učestalost, način, doba dana u koje obavljate veliku nuždu i vrijeme provedeno na WC-u, uz pomoć liječnika možete otkriti svašta - od plana prehrane koji bi vam bolje odgovarao do bolesti kojih možda niste ni svjesni da ih imate.

Što se tiče načina pražnjenja crijeva, sigurno je svima jasno da nešto nije u najboljem redu ako je ono iznimno bolno te popraćeno određenim smetnjama i pritiscima u trbuhu ili u završnom dijelu debelog crijeva. Ipak, ako navedene nenormalnosti traju kratko, to ne bi trebalo biti zabrinjavajuće i nije potrebno kod prvog takvog simptoma žuriti liječniku. 

- O odlasku na pregled treba razmišljati kad bolovi ne prestaju, ako se pojačavaju ili ako se u međuvremenu pojave drugi simptomi, bilo tijekom defekacije (krv, sluz, gnoj), ili drugdje, poput bolova u trbuhu ili nenamjernog mršavljenja - kratko nam objašnjava izv. prof. prim. dr. sc. Goran Augustin, dr. med., specijalist opće, subspecijalist abdominalne i onkološke kirurgije, kojeg smo ovom prilikom zamolili da nam objasni neke od najčešćih mogućih razloga koji se kriju iza bola tijekom vršenja velike nužde.

1. Proktalgija

Proktalgija, konkretnije - proctalgia fugax - jak je probadajući bol uzrokovan grčem mišića dna zdjelice, mišića analnog sfinktera ili mišića rektuma, koji mnogi opisuju poput zabadanja noža u rektum. Ova vrsta bola može nastati bez upozorenja, može brzo proći, ali i ne mora, a često će bol biti dovoljno jak da noću probudi osobu iz čvrstog sna. Ako osoba ustane i hoda uokolo, pokreće crijeva ili ispušta plinove, bol može nestati za nekoliko minuta, poručuje dr. med. Augustin.

2. Hemoroidi

Hemoroidi su analni jastučići koji, kad su normalni, imaju svoju ulogu kao i svaki drugi dio tijela. Međutim, zbog štetnih navika kao što su nepravilna prehrana, prevelika fizička opterećenja, pušenje i druga stanja dolazi do njihova rasta i poremećaja funkcije, što onda uzrokuje bolove, pritisak, krvarenje, mazanje donjeg rublja stolicom i slično.

Kod unutarnjih hemoroida mogu biti prisutni svježa krv u stolici, punoća u zadnjem crijevu ili izlazak kvržica nakon defekacije, koje se u početku same vraćaju, a kod vanjskih je najčešće riječ o akutnoj ili kroničnoj opstipaciji pa se, nakon napinjanja i izlaska tvrde stolice hemoroidi ispune krvlju, čime rastežu kožu čmara, koja je bogata živčanim završecima, i što u konačnici uzrokuje bol.

Kako nas naš sugovornik upućuje, procjenjuje se da 50% ljudi starijih od 50 godina povremeno ima simptome hemoroida, a tek manji broj oboljelih potraži liječničku pomoć. Velik dio njih liječi se preparatima, poput rektalne kreme i mikroklizme, koji ublažavaju bol i potiču cijeljenje tkiva te istodobno umanjuju nastanak novih oštećenja tijekom pražnjenja. 

Toilet,Bowl,With,Pins,And,Cactus,On,White,Background,,Closeup.

3. Analna fisura

Uzrok bola prilikom obavljanja velike nužde može biti i analna fisura, koja nastaje na sličan način kao vanjski hemoroidi. Voluminozna stolica naglo raširi kožno-sluznički prijelaz i dolazi do pucanja tog prijelaza, što, osim izlaska svježe krvi, uzrokuje jake bolove u tom dijelu. Zbog jakih bolova mišić koji regulira izlazak stolice se stegne, što sprečava dolazak krvi u taj dio, a to odgađa cijeljenje.

Analnu fisuru bilo bi dobro što ranije dijagnosticirati jer se u akutnoj fazi vrlo uspješno liječi, za razliku od kroničnog oblika, kod kojeg su rezultati lošiji i često zahtijevaju manje kirurške zahvate. Najčešći simptom po kojem se može prepoznati ova bolest je naglo nastali, jak, oštar bol tijekom defekacije, koji bolesnik opisuje kao da mu izlaze žileti ili komadi stakla iz čmara, praćen manjom količinom svjetlocrvene svježe krvi.

4. Iritabilni kolon

Sindrom iritabilnoga kolona uzrokuje manje izražene bolove tijekom defekacije, a više u donjem dijelu ili na lijevoj strani trbuha. Bolovi tijekom stolice povezani su s pojavom proljeva, odnosno konstipacije, ovisno o kojem tipu iritabilnoga kolona je riječ. Bez obzira na iritabilni kolon, sam proljev, odnosno konstipacija, mogu dovesti do razvoja unutarnjih ili vanjskih hemoroida ili akutne analne fisure. Obično bolovi u trbuhu nestaju nakon defekacije, što se dugo smatralo važnim dijagnostičkim simptomom ovog stanja.

5. Perianalne fistule i apscesi

Perianalne fistule i perianalni apscesi mogu biti čest uzrok bolova tijekom odlaska na zahod, kaže dr. Goran Augustin. Iako će se perianalni apscesi unutar nekoliko dana jasno prepoznati s jakim bolovima na samom izlazu iz debelog crijeva, nevezano za izlazak stolice. Iz perianalnog apscesa često se razvije perianalna fistula, koja više stvara nelagodu nego bol pri defekaciji. Iz kanala fistule zna curiti sukrvavi ili gnojni sadržaj.

Young,Woman,Suffering,From,Constipation,On,Toilet,Bowl,At,Home

6. Upalne bolesti crijeva

Upalne bolesti crijeva, odnosno Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, mogu zahvatiti završni dio debelog crijeva i mogu biti uzrok bolova tijekom, ali i nakon defekacije. Kod Crohnove bolesti često se javljaju multiple analne fistule i apscesi, a kod ulceroznoga kolitisa završni dio je upaljen te je, uz proljeve i krvave stolice, prisutan jak bol.

7. Tumor rektuma

U najgorem slučaju, naš nam sugovornik kaže da opisani bol može upućivati na tumor rektuma, koji je iznimno važno rano dijagnosticirati da bi što prije počelo liječenje. Sami tumori zapravo nisu bolni jer nemaju živčanih završetaka, no mogu stvarati osjećaj punoće u završnom debelom crijevu. Zbog iritacije živaca u završnom crijevu, tumori mogu izazvati proljevaste i krvave stolice, a krv obično nije svjetlocrvene boje kao kod benignih stanja nego je obično tamna, i osim na površini, može biti unutar same stolice. Ako djelomično ili potpuno zatvaraju prolazak crijevnog sadržaja, prvo se prezentiraju zatvorom, koji se može izmjenjivati s proljevastim stolicama.

Osobe koje u užoj obitelji imaju nekoga oboljelog od karcinoma debelog crijeva moraju imati na umu da su u većem riziku od dobivanja te bolesti.

Young,Man,With,Hemorrhoids,At,Home

- Isključivši analnu fisuru i tumor rektuma, ostala navedena stanja u principu imaju spor tijek razvoja i neće se ništa ozbiljno dogoditi ako se odmah ne liječe. Jasno, ranija dijagnoza bolesti, odnosno njeno otkrivanje u što ranijoj fazi, omogućuje brže, bezbolnije i uspješnije liječenje - poručuje za kraj dr. Augustin. 

PROCTOSAL je novo i učinkovito rješenje za hemoroide i analnu bol, tzv. proktalgiju. Potiče cijeljenje tkiva te istodobno umanjuje nastanak novih oštećenja tijekom pražnjenja. Dolazi u dva oblika, PROCTOSAL rektalna krema i PROCTOSAL rektalna mikroklizma, a proizvodi su dostupni u svim ljekarnama i online.

Powered by Pontus Pharma

Komentari 1
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana