Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 34

Kako je Švedska povećala preživljenje pacijenata s leukemijom s 9 na 89%?

Powered by IFI - Inovativna farmaceutska inicijativa

Kako je Švedska povećala preživljenje pacijenata s leukemijom s 9 na 89%?
1

Hrvatska je druga najlošija zemlja u EU po stopi smrtnosti od raka i zato je važno što prije usvojiti sustav praćenja ishoda liječenja kakav u zdravstvu imaju Švedska i druge vodeće zemlje

Da obolite od neke maligne bolesti, vjerojatno biste htjeli otići u bolnicu koja ima najbolje metode i rezultate liječenja, zar ne? Nažalost, u Hrvatskoj to još nije moguće. Zbog fragmentiranosti našeg zdravstvenog sustava vrlo je izazovno pratiti ishode liječenja, stope smrtnosti i preživljenja, ali i kvalitete života pacijenata. 

Praćenjem ishoda liječenja unapređuju se sigurnost pacijenata i njihove šanse za uspješno liječenje, a ujedno se smanjuju nepotrebni troškovi. Štoviše, tako se itekako mogu smanjiti nepotrebni postupci koji značajno ne pridonose zdravstvenim ishodima ili bi se isti rezultati mogli dobiti s manje korištenih resursa. Sve u svemu, praćenje ishoda liječenja korak je koji bi znatno unaprijedio zdravstvo u Hrvatskoj te bi pružio uvid u ono čega nam nedostaje, ali i u ono čega možda imamo i previše. 

Želimo znati koje su bolnice najbolje

Prema nedavnom istraživanju koje je proveo Ipsos, devet od deset građana želi znati koje bolnice imaju najbolji ishod liječenja kako bi sami mogli odabrati kamo će otići, a mjerenjem ishoda liječenja upravo bi se dobio uvid u to. Sustav bi tako mogao detektirati centre izvrsnosti, koji bi se potom dodatno usmjerili na još kvalitetnije liječenje pojedinih oblika bolesti.

Zdravstveni sustavi koji prate zdravstvene ishode, osim znatno boljih rezultata liječenja, ostvaruju značajnu uštedu. Naime, u sustavima koji ne prate ishode liječenja čak 20% potrošnje odlazi na manje učinkovite ili nepotrebne dijagnostičke i kliničke intervencije, a u Hrvatskoj bi to iznosilo oko 5 milijardi kuna.

Kad bi mogli birati, većina građana otišla bi u bolnicu koja im jamči bolje rezultate liječenja, bez obzira na moguće dodatne troškove. 

Švedska - pionir u mjerenju ishoda liječenja

O tome koliko je praćenje ishoda liječenja važno za naš zdravstveni sustav svjedoče mnogi primjeri iz svijeta koji su, upravo zbog mjerenja ishoda, danas na samom vrhu kad je riječ o liječenju pojedinih oboljenja. Švedska je u tome među pionirima - registre pacijenata vodi još od 1950-ih godina i zbog toga je jedna od zemalja s najboljim ishodima liječenja u Europi (a na zdravstvo ne troši više od europskog prosjeka).

Formiranje nacionalnih registara pojedinih bolesti pomoglo je Švedskoj pri unapređenju kliničke prakse u liječenju akutne limfoblastične leukemije (ALL), koja najčešće pogađa djecu. Zahvaljujući podacima o ishodima liječenja, pedijatrijski onkolozi redefinirali su liječenje ALL-a, a strategija je rezultirala povećanjem petogodišnjeg preživljenja kod pacijenata sa samo 9% na 89%.

Švedska na zdravstvo ne troši više od europskog prosjeka, a jedna je od zemalja s najboljim ishodima liječenja u Europi. 

Drugi primjer iz Švedske odnosi se na liječenje reumatoidnog artritisa - zahvaljujući registru oboljelih i praćenju ishoda liječenja, pokazalo se da pušači puno lošije odgovaraju na liječenje od nepušača, pa su liječnici ohrabrivali pacijente da sudjeluju u programima odvikavanja od pušenja kako bi terapija koju primaju bila učinkovitija. 

Njemačka broj jedan u liječenju raka prostate

Zahvaljujući praćenju ishoda liječenja, Njemačka klinika Martini iz Hamburga već je godinama broj jedan u liječenju raka prostate. Za razliku od drugih, klinika Martini počela je mjeriti i kvalitetu života izliječenih pacijenata, koja uključuje inkontinenciju, erektilnu disfunkciju, iritaciju crijeva i impotenciju. Praćenjem tih podataka unaprijedile su se procedure liječenja, i zahvaljujući tome, u klinici Martini čak 93% pacijenata nakon liječenja nema probleme s inkontinencijom, za razliku od ostalih klinika u Njemačkoj, čiji prosjek iznosi 57%. Ova klinika danas ima najveći program za liječenje raka prostate na svijetu i godišnje obavi oko 2400 operacija. 

Praksa u drugim državama

I druge se zemlje vode ovom strategijom, pa tako Engleska i Katalonija imaju javno dostupne registre o ishodima liječenja kako bi se građani mogli sami informirati i odlučiti u kojim ustanovama, odnosno kod kojih stručnjaka se žele liječiti.

U Danskoj se ova praksa provodi više od 20 godina te se liječenju raka pluća pristupa nacionalnom strategijom koja je od 2003. do 2011. povećala jednogodišnje preživljenje pacijenata s 37 na 43%, dvogodišnje s 20 na 24% i petogodišnje s 10 na 12%.

Češka je, zahvaljujući ovoj praksi, zaključila da su njihovi ishodi liječenja onkoloških pacijenata lošiji zbog zakašnjele dijagnoze - zbog kasnijeg otkrivanja karcinoma kod bolesnika ujedno je stopa smrtnosti veća, pa je potrebno više ulagati u rano otkrivanje karcinoma.

Budući da je Hrvatska druga najlošija zemlja u EU po stopi smrtnosti od raka (prva je Mađarska), nužno je što prije usvojiti praksu i strategije vodećih zemalja u praćenju i analizi ishoda liječenja. Nedavno je na ovu temu održana konferencija u organizaciji Inovativne farmaceutske inicijative i Europskog udruženja inovativnih farmaceutskih kompanija, a na njoj je sudjelovao i ministar zdravstva Vili Beroš te je istaknuo da je ishode liječenja neophodno početi pratiti radi optimizacije zdravstvenog sustava. Više informacija o konferenciji možete pročitati ovdje

Powered by IFI - Inovativna farmaceutska inicijativa

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 34
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana