Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 2

Najbolji izbor: Uz ove filmove zaboravit ćete što je dosada

Powered by Hrvatski Telekom

Najbolji izbor: Uz ove filmove zaboravit ćete što je dosada

Posljednja dva mjeseca svoja su vrata morali zatvoriti kazališta, muzeji, knjižnice, ali i kino-dvorane. Mi vam donosimo sjajne preporuke digitalizirane kulture koju zahvaljujući tehnologiji možete pustiti na svoje male ekrane

Ova su vremena izrazito bolna za kulturu. Zatvorena su kazališta, knjižnice, kino dvorane i muzeji. Zbog svega toga, publika je ostala zakinuta za kulturne sadržaje u kojima je inače uživala, ali i kulturnjaci za posao kojim se inače bave. No zahvaljujući tehnologiji, pronašli smo način na koji kulturni sadržaj ipak može doći do nas. Tako su predstave, kino-projekcije, ali i knjige, pronašle sjedište u našim dnevnim boravcima, odnosno malim ekranima. A što vam se sve nudi, pročitajte u tekstu.

Kino u kući: Od makedonske "Medene zemlje" do Oscarom nagrađenih filmova

Više od 1000 filmova, dokumentaraca i crtića imate na raspolaganju putem MAXtv-a. Tu su ovogodišnji Oscarom nagrađeni filmovi - najveći pobjednik, ali i iznenađenje Oscara, južnokorejski "Parazit", "Joker", za koji kritičari kažu da je uloga života Joaquina Phoenixa, "Judy", o istoimenoj američkoj pjevačici Garland, koju igra sjajna Renée Zellweger, "1917", film koji je produkcijsko umjetničko djelo snimano tehnikom tzv. "jednog kadra" te "One su bombe", koje su iznijele čak tri vrhunske holivudske glumice Charlize Theron, Nicole Kidman i Margot Robbie.

Antonija Banderasa i Penelope Cruz pogledajte u drami "Tuga i slava", za koju se govori da je najbolji film redatelja Pedra Almodovara u posljednjih deset godina, a film je nominiran i za dva Oscara. Kultne filmske ikone Helen Mirren i Ian McKellen prvi put zajedno pogledajte u krimidrami "Savršena laž"

Za ljubitelje dokumentaraca na popisu se pronašao i izuzetno hvaljen makedonski film "Medena zemlja", koji je imao čak dvije nominacije za Oscara, u kategorijama za najbolji strani te dokumentarni film. Od autora dokumentarca "Amy", o pokojnoj pjevačici Winehouse, dolazi dokumentarac o legendarnom argentinskom nogometašu Diegu Maradoni, a ljubitelje glazbe oduševit će zapažen film "Pavarotti" o slavnom tenoru Lucianu Pavarottiju, u režiji Rona Howarda.

Usluga Pickbox NOW, dostupna također putem MAXtv-a, donosi vam hit-serije s prijevodom. U videu pogledajte koje premijere možete očekivati u svibnju, a osim igranih serija, po novome su u paketu dostupni i dokumentarci.

No to nije jedini dodatni paket na raspolaganju. Uz RTL Premium gledajte raznoliku ponudu sadržaja u HD rezoluciji te nove kanale, poput RTL Adria, koji prenosi i dvije popularne serije iz regije - "Senke nad Balkanom" i "Komšije".

Pokretanje videa...

RTL ADRIA 00:23

Kao preporuke naslova s RTL Premiuma izdvojili bismo kriminalističke serije "Bordertown" i "FBI", tursku dramsku seriju "Kosem", kulinarski show "Chiefs Line" i hvaljeni srpski film "Južni vetar". Za one koji žele doživljaj kina ipak preseliti izvan svojih domova, od 14. svibnja u Zagrebu možete posjetiti i prvi Drive-In kino, na istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma, a prihod od ulaznica odlazi u humanitarne svrhe.

Muzej u kući: Hrvatski muzej mikroba ili šetnja Versaillesom

Svijet je prepun umjetnina, a istražiti ih možete sve popularnijim virtualnim šetnjama - na raspolaganju imate sjajan Nacionalni muzej suvremene umjetnosti u Seulu, u Firenci posjetite galeriju Uffizi i pogledajte slavno "Navještenje" Leonarda da Vincija iz 1472., u Nacionalnoj galeriji u Londonu čeka vas više od 2300 umjetnina, a za dodatni doživljaj nabavite vlastite virtualne naočale. Stavite slušalice i u kultnom londonskom Prirodoslovnome muzeju istražite zbirku od čak 70 milijuna eksponata.

U Hrvatskoj posjetite Dvorac Trakošćan kroz vrhunsku virtualnu šetnju, a tu su i Tehnički muzej "Nikola Tesla" u Zagrebu, Muzej krapinskih neandertalaca te bismo još izdvojili zanimljiv projekt Hrvatskog mikrobiološkog društva za koji su studenti i njihovi mentori, profesori sa Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Rijeci i Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, izradili virtualni muzej mikroba Microseum, koji na zabavan način prikazuje raznolikost i važnost mikroba, koji, osim što su uzročnici bolesti ljudi, životinja i biljaka, predstavljaju nužan dio u proizvodnji hrane, pića i goriva.

Kazalište u kući: Ugostite HNK, ZKM, Kerempuh...

Zagrebački HNK i 24sata još su na početku pandemije donijeli kazalište u vaše domove. U okviru jedinstvenog projekta svakodnevno se prikazuju predstave, opere, drame i baleti. Projekt je počeo prikazivanjem hit predstave "Tko pjeva zlo ne misli", koju je pogledalo više od 100.000 ljudi. Na popisu, koji je dostupan tijekom trajanja pandemije, još možete uživati i u popularnoj predstavi "Ciganin, ali najljepši", "Ljudi od voska", "Labuđe jezero" i mnogim drugima.

Satiričko kazalište Kerempuh na svom YouTube kanalu donosi predstave kao što su "Traži se novi suprug" Mire Gavrana, koja je već nasmijala 100.000 gledatelja, te "Ustav Republike Hrvatske" i "Blue Moon". Zagrebačko kazalište mladih također vam je omogućilo predstave - tu su "Alan Ford", "Kako smo preživjele", "Velika bilježnica" i mnoge druge.

A kako su se u vrijeme pandemije snašli kulturnjaci, koji od svoga umijeća i žive, vrhunski je prikazala Pixsellova fotografkinja Sandra Šimunović, koja je foto esejom dokumentirala hrvatske umjetnike i glumce u njihovim domovima tijekom karantene, uz njihov osvrt na trenutnu situaciju u svijetu. 

Knjižnica u kući: Besplatne elektroničke knjige

I knjižnice dosljedno prate standarde digitalnog doba pa su mnoge gradske knjižnice diljem Hrvatske požurile s digitalizacijom građe kako bi bila dostupna u vrijeme karantene. Također su donijele odluku o oprostu zakasnine, koja bi se u razdoblju karantene inače nakupila. Društvo za promicanje književnosti na novim medijima donosi vam besplatne elektroničke knjige. Na raspolaganju su vam poznata svjetska imena iz publicistike, kao Noam Chomsky, ali i mnogi eseji, proza te teorije iz kulture. Knjižnice grada Zagreba donose i popis mjesta gdje možete pretraživati besplatne elektroničke knjige na hrvatskom jeziku. 

Naš novi svijet je svijet totalne povezanosti. U 24sata i Hrvatskom Telekomu uvijek smo vjerovali da će nas tehnologija i digitalni alati povezivati, a ne razdvajati, i da će služiti samo jednoj svrsi – da učvrstimo veze, podijelimo informacije, ideje, rješenja, resurse, pokažemo solidarnost, empatiju, pomognemo onima kojima je potrebno.

Mnogima među nama život se radikalno promijenio, radimo od kuće, mnoge aktivnosti na otvorenom zamijenili smo digitalnim sadržajima, školarci pohađaju nastavu izvan školskih klupa, a s bližnjima komuniciramo isključivo putem telefona i mnogih digitalnih aplikacija.

Upravo zahvaljujući stabilnoj i brzoj mreži, mnogim digitalnim uslugama, većoj količini besplatnog podatkovnog prometa i podršci koju i dalje pružamo 24 sata u danu, 7 dana u tjednu, omogućavamo svim našim korisnicima da i bez napuštanja svojih domova rade, komuniciraju, vole se i zabavljaju uz sadržaj online. Povezanost je ono što nam omogućava da se naši privatni i poslovni životi danas odvijaju potpuno online. Kad smo povezani, sve je moguće.

Powered by Hrvatski Telekom

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
VIDEO

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba
KAMO ZA PRAZNIK RADA?

Pronašli smo čarobnu lokaciju za produženi vikend na samo sat vremena od Zagreba

Na samo sat vremena od Zagreba i malo manje od Rijeke, u srcu Gorskoga kotara, smjestio se zaštićeni krajolik kanjon Kamačnik. Povodom Praznika rada Bistro Kamačnik organizira bogat zabavni program i vrhunske mesne i riblje specijalitete

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno